Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

ΑΣΦΑ-ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, συνταξιούχοι,

Η κυβέρνηση με βάση τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βασικό στόχο τον περιορισμό του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, προετοιμάζει μία νέα αντιασφαλιστική επιδρομή. Η επίθεση αυτή αποτελεί συνέχεια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της βιωσιμότητας του συστήματος, αξιοποίησαν προσχηματικούς διαλόγους και αφαίρεσαν βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα μας.


Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τα ταμεία μας για μια ακόμα φορά μπαίνουν πάλι στο κρεβάτι του Προκρούστη.


Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τον συνολικό χρόνο εργασίας για να παίρνουμε πιο αργά σύνταξη.
Θέλει να μειώσει τις συντάξεις, να τις μετατρέψει σε απλά βοηθήματα, αξιοποιώντας και την θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης.
Προωθεί την αλλαγή του χαρακτήρα της ασφάλισης από κοινωνικό σε ιδιωτικό με στόχο να πληρώνουν όλο και λιγότερα οι επιχειρήσεις και το κράτος. Εμμένει και σχεδιάζει νέους διαχωρισμούς σε βάρος των νέων εργαζομένων.


Το μέγεθος της επίθεσης θα εξαρτηθεί από την αντίσταση που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Φτάνει πια!

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εργασία και την ασφάλιση μας κάνουν το βίο αβίωτο. Ως εργαζόμενοι βλέπουμε την επισφάλεια της εργασίας να γιγαντώνεται, τους μισθούς μας να συρρικνώνονται, τις απολύσεις και την ανεργία να διογκώνονται, την ανασφάλιστη εργασία να πλήττει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους, τα στοιχειώδη δικαιώματά μας να μην διασφαλίζονται.


Μας θέλουν να δουλεύουμε μια ζωή για μια πενιχρή σύνταξη. Έχουν κάνει τα ασφαλιστικά ταμεία φτωχοκομεία. Θέλουν να μας πάνε από το κακό στο χειρότερο.


Προκαλεί οργή ο κυβερνητικός εμπαιγμός. Πριν τις εκλογές η κυβέρνηση έκρυβε την πολιτική της. Τώρα βγάζει τα φερέφωνά της κ. Αναλυτή και κ. Γκαργκάνα, να «πλασάρουν» το νέο ασφαλιστικό πακέτο. Θέλουν τα συνδικάτα συνένοχα σε ένα διάλογο παρωδία.


Η συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στον προσχηματικό διάλογο της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, αλλά αντίθετα συμβάλει στον αποπροσανατολισμό και της δίνει χείρα βοηθείας να προωθήσει την πολιτική της. Οι κορυφαίες οργανώσεις πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από το διάλογο-παρωδία, να απομονώσουν πολιτικά την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και να οργανώσουν ενωτικούς αγώνες.


Οι Κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν με την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, τις χαριστικές ρυθμίσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλιστη εργασία έχουν δημιουργήσει ασφυξία στα ταμεία με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Σήμερα επιχειρούν μια νέα μεγάλη ληστεία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε!


Η απάντησή μας είναι μόνο μία: Αγώνας, ενωμένος, αποφασιστικός, μαζικός, όπως κάναμε επί Γιαννίτση.
Να σπάσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα που ενοχοποιεί τους εργαζόμενους, που κινδυνολογεί και εξαπατά τους ασφαλισμένους, βαφτίζοντας “μεταρρύθμιση” τις κατάφωρα αντεργατικές πολιτικές της.


Διεκδικούμε:
- Να αποκαταστήσουν κράτος και εργοδότες τη ζημιά, που έκαναν στα ασφαλιστικά ταμεία, με την καταλήστευση των αποθεματικών τους.
- Να καταβάλουν τους πόρους που χρειάζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης - να καταργηθεί η ανασφάλιστη εργασία.
- Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις-καμία διάκριση μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων.
-Να μη χειροτερεύσει το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης - Υπερασπίζουμε τα βαριά ανθυγιεινά, τις αναπηρικές συντάξεις, τις θετικές διακρίσεις για τις γυναίκες και τις μητέρες. Απαιτούμε την επέκταση των ΒΑΕ στο Δημόσιο.
- Κατώτερες συντάξεις στα 25 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.
- 35νταετία χωρίς όριο ηλικίας.
- Πλήρη τουλάχιστον αναπλήρωση του μισθού από κύρια και επικουρική σύνταξη.
- Όχι στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις ταμείων που στόχο έχουν να καταργήσουν ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, Δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για όλους τους εργαζομένους.
-Αξιοπρεπείς μισθούς-σταθερή, ασφαλισμένη και πλήρη απασχόληση - Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Η Κυβέρνηση μας καλεί σε έναν προσχηματικό διάλογο προκειμένου να αποδεχτούμε τον περιορισμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οι προτάσεις και τα αιτήματα μας είναι γνωστά. Σήμερα είναι ανάγκη να δώσουμε την δική μας αγωνιστική απάντηση. Η ασφαληστρική πολιτική που μας πλήττει, δεν θα περάσει.
Ένας - ένας, όλοι μαζί να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Το ασφαλιστικό είναι υπόθεση ζωής για παλαιούς και νέους.


ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Οκτώβρης 2007
Φυλλάδιο Αυτόνομης Παρέμβασης

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Ο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Όπως ήταν περίπου αναμενόμενο, για μια ακόμα φορά και με πρόσχημα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι εργοδότες έθεσαν το ζήτημα της λειτουργίας των Καταστημάτων τις Κυριακές.

Αυτή τη φορά το «γαϊτανάκι» το άνοιξε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ), ο οποίος ζήτησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για δύο (2) Κυριακές κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Β.Δ. 1971) τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο μία (1) Κυριακή, αυτή την 23η Δεκεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι ο ΕΣΑ συναντήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2007 με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (το οποίο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) ζητώντας τη συναίνεσή του για άνοιγμα των καταστημάτων και 2η Κυριακή, «προσφέροντας» σε «αντάλλαγμα» αυξημένη αποζημίωση ή επιπλέον ρεπό.
Ωστόσο ακόμα πιο αξιοσημείωτη είναι η στάση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Είναι αξιοσημείωτη όχι επειδή απέρριψε το αίτημα των εργοδοτών αλλά επειδή ακριβώς συναντήθηκε μαζί τους.

Είναι αξιοσημείωτη επειδή έρχεται σε «καραμπινάτη» αντίθεση! με την κεντρική γραμμή του ΠΑΜΕ ενάντια σε κάθε είδους «κοινωνικό διάλογο», ο οποίος είναι η χειρότερη μορφή «ταξικής συνεργασίας»

Όμως και σε ότι αφορά αυτή -την κατά τα άλλα «αθώα»- συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και «ΠΑΜΕ Εμποροϋπαλλήλων» εγείρονται ορισμένα σοβαρά πολιτικά και συνδικαλιστικά ερωτήματα, που ζητούν άμεση και ειλικρινή απάντηση από τους εργαζόμενους.

Γιατί άραγε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ένα από τα πιο «ταξικά σωματεία – μέλη» του ΠΑΜΕ έχει διαφορετική γραμμή από το ΠΑΜΕ ως προς τον «κοινωνικό διάλογο»;

Γιατί το «ΠΑΜΕ Εμποροϋπαλλήλων» αποδέχεται ως συνδικαλιστική πρακτική ότι τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να προσέρχονται σε διάλογο με τους εργοδότες, ώστε να συζητήσουν ένα αίτημα που αυτοί θέτουν και ιδίως όταν αυτό είναι τόσο εξόφθαλμα αντεργατικό;

Ποιος είναι ο λόγος που το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων αντί να βγάλει μια «ταξική» και άκρως καταγγελτική ανακοίνωση ενάντια στους εργοδότες και το αίτημά τους και να μην προσέλθει στο διάλογο, επέλεξε να συναντηθεί μαζί τους;

Τι να συμβαίνει άραγε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ακολουθεί διαφορετική γραμμή από την κεντρική «ταξική», «αγωνιστική» και «αδούλωτη» στάση του ΠΑΜΕ που λέει όχι στην «Υποταγή» και ναι στην «Ανυπακοή»;

Τι έχει να πει για όλα αυτά η ηγεσία του ΠΑΜΕ; Συμφωνεί με το «ΠΑΜΕ Εμποροϋπαλλήλων»;
Πέρα όμως από τα παραπάνω, εγείρεται ένα ακόμα πιο σοβαρό πολιτικο-συνδικαλιστικό ζήτημα.

Ενώ η Ομοσπονδία, εδώ και χρόνια με αταλάντευτο τρόπο προσπαθεί να «κρατήσει» το θέμα του Ωραρίου των Καταστημάτων ως προς τα ανώτατα όρια του, σε ένα ενιαίο εθνικό Πανελλαδικό πλαίσιο και να μην «σπάσει» αυτό σε επιμέρους αυξημένα απελευθερωμένα τοπικά ωράρια, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων – ΠΑΜΕ, αποδέχεται να παίξει «τον τοπικό κοινωνικό εταίρο - συνομιλητή».
Το να συναντηθεί μαζί τους δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο μάλιστα.
Γίνεται όμως επικίνδυνο από τη στιγμή που στη συνάντηση με τους εργοδότες, δεν «στοιχίζεται» πίσω από τις θέσεις της Ομοσπονδίας (όπως όλα τα σωματεία μέλη της κάνουν) και οι οποίες επανειλημμένως έχουν αποφασιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στα Συνέδριά της και στις ολομέλειες της Διοίκησής της.

Έτσι όμως –είτε το θέλει είτε όχι- ακυρώνει το ενιαίο και πανελλαδικό αγώνα της Ομοσπονδίας και των σωματείων της ενάντια στην απελευθέρωση του Ωραρίου.

Με άλλα λόγια το ΠΑΜΕ «κλείνει το μάτι» στους εργοδότες για «τοπικούς κοινωνικούς διαλόγους» με την Ομοσπονδία εκτός, αδυνατίζοντας έτσι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην απελευθέρωση του Ωραρίου και την Κατάργηση της Κυριακής – Αργίας.

Αυτή είναι η μικροκομματική – μικροπαραταξιακή λογική του ΠΑΜΕ, η οποία λειτουργεί διχαστικά για τους εργαζόμενους και θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα την απομόνωσή του από αυτούς.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την δικαστική δίωξη ενάντια στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΤΟΕ: Δουρδούνη Γιώργο, Κουκιά Νίκο, Παπαγεωργίου Αχιλλέα, Πατσάκο Πέτρο, Παυλόπουλο Γιώργο, Πεπέ Ζώη, Τσουκαλά Δημήτρη.

Η κατηγορία είναι ότι «υπέπεσαν στο τεράστιο ολίσθημα» να υπερασπιστούν, ως είχαν άλλωστε υποχρέωση, στο εμπορικό κέντρο «ΤΗΕ MΑLL» τον Ιανουάριο 2006, το νόμιμο ωράριο και την συλλογική σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων ακολουθώντας την απόφαση της ΟΤΟΕ.

Η δίωξη αυτή γίνεται τυπικά μετά από αγωγή αγανακτισμένου πολίτη πελάτη, στην πραγματικότητα όμως εκπορεύεται από την ηγεσία των Τραπεζιτών που έχουν σαν στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των Τραπεζοϋπαλλήλων και να υποτάξουν το Συνδικαλιστικό κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει το ρόλο του προστάτη των Τραπεζιτών και να βάλει φραγμό στην εργοδοτική αυθαιρεσία που στο χώρο των Τραπεζών, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με καθημερινή παραβίαση κάθε εργασιακού δικαιώματος.
Δηλώνουμε ότι οι μεθοδεύσεις αυτές πρέπει να βρουν αντιμέτωπους το σύνολο των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού Κινήματος.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους Συνδικαλιστές, με την παρουσία και την στήριξη στην δίκη που γίνεται την Παρασκευή 15 Νοέμβρη.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση εκφράζει την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους συνδικαλιστές. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ Δ.Α.Α.



ΑΘΗΝΑ 12 -11 Ο7
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Η γενική συνέλευση του σωματείου που συνήλθε στις 9-11-07 στα γραφεία της Ο.Ι.Υ.Ε, αφού άκουσε την εισήγηση του προέδρου κατέληξε μετά από πλούσια συζήτηση ομόφωνα τα παρακάτω:
Α) Εγκρίνει τα πεπραγμένα του Δ.Σ από την τελευταία συνέλευση μέχρι τώρα καθώς και όλους τους χειρισμούς και τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν.
Β)Καταδικάζει την επίθεση εκφοβισμού των εργαζομένων από μεριάς της διεύθυνσης τις απαράδεκτες πρακτικές προσβολής της αξιοπρέπεια και της προσωπικότητας τους, που αποβλέπουν στην ηθική, εργασιακή και προσωπική τους εξόντωση.
Γ) Καταδικάζει την επιχειρούμενη στρατιωτικοποίηση της εργασίας με τις συνεχείς, αναίτιες τις περισσότερες φορές η για ασήμαντες αφορμές κλήση των εργαζομένων για συστάσεις στο γραφείο που στοχεύουν στον προσωπικό εκφοβισμό.
Δ) Καταδικάζει την αθέτηση από μεριάς της διεύθυνσης των συμφωνηθέντων για τους μισθούς και τις συνθήκες δουλειάς

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΊ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην διεύθυνση και να γίνουν άμεσες διαπραγματεύσεις στο παρακάτω πλαίσιο:
· Να σταματήσει τώρα η επιχείρηση εκφοβισμού.
· Nα παρθούν μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας ( άμεση αντικατάσταση όσων θέλουν να πάνε τουαλέτα εντός πεντάλεπτου, βάρη που σηκώνουν οι γυναίκες, χώρος για να φυλάσσονται τα ρούχα των εργαζομένων, εφαρμογή του διαλείμματος ανεξαρτήτως φόρτου εργασίας κλπ)
· Να τοποθετηθεί timer η βιβλίο παρουσίας όπου θα αναγράφεται η ακριβής προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία και με βάση αυτό να βγαίνει η μισθοδοσία
· Απαιτούμε την υλοποίηση από μεριάς της διεύθυνσης των συμφωνηθέντων με το σωματείο που αφορούν τις αυξήσεις των μισθών, το επίδομα σίτισης, και το πρόγραμμα εργασίας έως τέλος του χρόνου
Σε περίπτωση που η διεύθυνση επιμείνει στις μέχρι τώρα πρακτικές της, πράγμα που δεν το ευχόμαστε, η συνέλευση εξουσιοδοτεί το Δ.Σ για τα παρακάτω:

· Να οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κ1 όπου να καλεστούν για συμπαράσταση και αλληλεγγύη κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα συνεργαζόμενα σωματεία του αεροδρομίου και γενικά σωματεία που θέλουν να δηλώσουν την συμπαράσταση τους, τα ΜΜΕ.
· Κήρυξη στάσης εργασίας σε μέρα και ώρα που θα αποφασίσει το Δ.Σ
· Απεργία στις 12-12-07

Όλα τα παραπάνω δηλώνουμε ότι θα τα στηρίξουμε αποφασιστικά από τυχόν επιθέσεις απεργοσπαστικού χαρακτήρα ζητώντας την ενίσχυση των σωματείων και ομοσπονδιών του αεροδρομίου, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ & ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΣΕΕ

Πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο συνοδευόμενο από συγκεριμένο πρόγραμμα δράσης και αγωνιστική πρόταση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις Εργασιακές Σχέσεις, το Ασφαλιστικό - Φορολογία κατέθεσε η Αυτόνομη Παρέμβαση ΓΣΕΕ, στην ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στις 1.11.2007.

Με βάση το συγκεκριμένο αυτό σκεπτικό η Α.Π. ψήφισε και την πρόταση για Παννελλαδική Πανεργατική Απεργία, την Τετάρτη 12.12.2007 που θα προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι προτάσεις της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι:
Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2008

Η μάχη της Σύμβασης θα είναι μία δύσκολη υπόθεση και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται άλλος τρόπος διεκδίκησης. Η κυβέρνηση, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιχειρεί τη διαιώνιση της λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους και σηματοδοτεί αντίστοιχες πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα.
Ο άλλος τρόπος διεκδίκησης σημαίνει:
1.Ένα πολύ τολμηρό, σε σχέση με το παρελθόν, πλαίσιο διεκδικήσεων.
2.Διαδικασία ενεργοποίησης των εργαζομένων με αποφάσεις από τα κάτω (συνελεύσεις, ψηφοφορίες) κυρίως όσον αφορά το πλαίσιο διεκδίκησης αλλά και τις μορφές πάλης.
3.Η διεκδίκηση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. να κινηθεί παράλληλα με τις κλαδικές συμβάσεις ώστε να δημιουργείται ευρύτερο μέτωπο.
4.Να αποσαφηνιστεί εξαρχής ο χαρακτήρας αγωνιστικής διεκδίκησης της σύμβασης.
5.Η σύμβαση να είναι μονοετής.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων στα βασικά του σημεία προτείνουμε να είναι το εξής:

1ο. Ο κατώτερος μισθός βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (50% του κατώτερου ευρωπαϊκού, 54% του ελληνικού μέσου μισθού).Βασικό αίτημα η εντός τριετίας εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά τον κατώτερο μισθό που βρίσκεται στα 1250 €.
Συνεπώς διεκδικούμε κατ’ αναλογία και με τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις, ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 860 € από τα 657,89 € που είναι σήμερα ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στα 40 € από τα 29,39 € που είναι σήμερα. Tο ποσό που προβάλλεται μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αύξησης που μπορεί να σηματοδοτεί και το ελάχιστο ποσοστό αυξήσεων στις κλαδικές συμβάσεις και σε ένα διορθωτικό ποσό που θα αφορά μόνο τον κατώτερο μισθό.

2ο. Αύξηση του επιδόματος γάμου στο 15% και χορήγηση επιδομάτων τέκνων στο 7% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 15% για το τρίτο και πλέον. Να μην υπάρχει συμψηφισμός σε περίπτωση που τα καταβαλλόμενα είναι περισσότερα από τα συμβατικώς προβλεπόμενα.

3ο. Προσθήκη 2 τριετιών σε εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους.

4ο. Αύξηση της κανονικής άδειας στις 5 εβδομάδες από τον πρώτο χρόνο και στις 6 εβδομάδες μετά τη 10ετία ανεξαρτήτως εργοδότη. Αύξηση του επιδόματος αδείας στον ένα (1) μισθό.

5ο. Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους εργαζόμενους με χρέωση του εργοδότη.

6ο. Κανονιστική ρύθμιση με βάση την οποία αυτοί που υπογράφουν την σύμβαση θα προβλέψουν μηχανισμό εφαρμογής της, συμπληρωματικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

7ο. Εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων και παροχή όλης της αποζημίωσης χωρίς πλαφόν στην περίπτωση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης.

Στα υπόλοιπα θεσμικά μπορούμε να δούμε θετικά αρκετές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τη νομική υπηρεσία της Γ.Σ.Ε.Ε. Έμφαση χρειάζεται στη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για σταθερή απασχόληση και εργασιακές σχέσεις με χτύπημα των ελαστικοτήτων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

α) Αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
1. Καταβολή όλων των υποχρεώσεων του κράτους και ιδιωτών.
2. Θεσμοθέτηση της κρατικής συμμετοχής κατά 3/9 (10%) του ακαθάριστου μισθού για κάθε εργαζόμενο.
3. Σταδιακή επιστροφή καταληστευθέντων πόρων με χρέωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν από την λεηλασία αυτών των πόρων. Δημιουργία, για τούτο τον λόγο, ειδικού αποθεματικού με ειδική φορολόγηση της υψηλής κερδοφορίας, των χρηματιστηριακών πράξεων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. και άλλων δραστηριοτήτων.
4. Κατάργηση άμεσα της ανασφάλιστης εργασίας.

β) Υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και του αναδιανεμητικού συστήματος. Όχι σε οποιεσδήποτε μορφές που ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του και εισάγουν το ατομικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

γ) Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων 1902, 2084, 3029 οι οποίες μειώνουν συντάξεις και κατηγοριοποιούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

δ) Γενικά όρια ηλικίας με 15ετία. 65 άνδρες και 60 γυναίκες ανεξάρτητα από ημερομηνία ασφάλισης.

ε) Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και 5 ημερομίσθια επικουρική.

στ) Διατήρηση του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης και επέκτασή του στους νέους εργαζόμενους. Υπεράσπιση βαρέων και ανθυγιεινών και αναπηρικών συντάξεων.

ζ) 35ετία χωρίς όριο ηλικίας με πλήρη σύνταξη.

η) Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και επικουρική σύνταξη τουλάχιστον στο 20%.

θ) Όχι στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ακύρωση σχετικών διατάξεων. Εθελοντικές ενοποιήσεις χωρίς συρρίκνωση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πλήρη και σταθερή εργασία με μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα (7ωρο πενθήμερο). Δραστικός περιορισμός ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των νόμων που προβλέπουν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακύρωση μορφών ενοικίασης, Δελτίου παροχής και συμβάσεων έργου σε περίπτωση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας. Επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και διεύρυνση του χρόνου χορήγησης του. Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

1. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών σε παιδεία, υγεία.
2. Να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική απέναντι σε μισθωτούς συνταξιούχους. Αφορολόγητο στα 15000 ευρώ . Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας. Αναδιάταξη και διεύρυνση κλιμακίων. Διεύρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
3. Αλλαγή σχέσης άμεσων – έμμεσων φόρων. Καμία αύξηση του ΦΠΑ. Μείωση ΦΠΑ σε είδη λαϊκής ανάγκης. Μηδενισμό σε ορισμένες κατηγορίες στοιχειωδών αναγκών και προϊόντων. Να μην προχωρήσει η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
4. Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους εργαζόμενους.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Χτύπημα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. Καθιέρωση εργατικού τιμάριθμου, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, εναρμόνιση κατώτερων μισθών με το κατώτερο επίπεδο αμοιβής στην Ευρώπη.

ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Κατάργηση του Ν.3429/05 για τις ΔΕΚΟ. Καμιά διάκριση μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων. Απόκρουση ιδιωτικοποιήσεων. Στήριξη και δημοκρατική αναμόρφωση ενός σύγχρονου δημοσίου τομέα για παροχή φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΠΕΡΓΙΑ

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα με υλικό, καμπάνια, περιοδείες, συσκέψεις η οποία θα εκτυλίσσεται το επόμενο τρίμηνο.

Το βάρος πρέπει να πέσει στις διαδικασίες βάσης που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις μαζικότητας και επιτυχίας στις κινητοποιήσεις. Θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αξιοποίηση απλών μορφών πάλης (διαβήματα, πικετοφορίες, συλλογή υπογραφών, κ.α.).

Επίσης προτείνουμε στις 22 Νοέμβρη συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο κα., και η πρώτη φάση αγώνα να κλιμακώνεται με 24ωρη απεργία στις 13 Δεκέμβρη.

Νέα συνεδρίαση της διοίκησης για απολογισμό και συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αυτονόητο είναι ότι επιμένουμε στη θέση για άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον διάλογο – παρωδία της Κυβέρνησης.


Μετρητής