Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ…

ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ

Τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα απίθανο παιχνίδι υποκρισίας και εμπαιγμού των εργαζομένων.
Οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή στη χώρα μας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των ανάλγητων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, κάνουν τις αθώες περιστερές, παριστάνουν τους ανήξερους.

Η κυβέρνηση αντί να φροντίζει για τα θύματα της κρίσης, φροντίζει για τους θύτες. Με πρόσχημα τη στήριξη της οικονομίας μέσω των τραπεζών δίνει 28 δις, στις τράπεζες.

Το σίγουρο είναι ότι οι τράπεζες θα ενθυλακώσουν αυτές τις προνομιακές παροχές και θα κάνουν αυτό που έκαναν πάντα…Θα ληστεύουν το λαό.

Η αυξητική τάση των επιτοκίων και το κλείσιμο της στρόφιγγας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απαίτηση των 7 τραπεζών που πιέζουν τον ΟΕΚ για επαναδιαπραγμάτευση σε πιο υψηλή βάση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η προσφυγή τους για την κατάργηση της ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση ετοιμάζει για τους εργαζόμενους αποσπασματικά μέτρα-ασπιρίνες τα οποία θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που υπάρχουν.
Να σταματήσει ΤΩΡΑ ο εμπαιγμός.

Σήμερα απαιτείται γενναία αύξηση στον κατώτερο μισθό, στο επίδομα ανεργίας στις κατώτερες συντάξεις και ουσιώδη μέτρα στήριξης της απασχόλησης και των εργατικών δικαιωμάτων.

Επιμένουμε ώστε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί διορθωτική αύξηση κατά 200 € μηνιαίως το 2008 και 100 € επιπρόσθετα το 2009, ώστε σταδιακά ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα 1300 €.
· Να δοθεί ουσιαστική επιδότηση για τη θέρμανση.
· Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης. Καθιέρωση εργατικού τιμαρίθμου. Δραστικός έλεγχος των τιμών.
· Να δοθεί κάρτα απεριορίστων διαδρομών στους εργαζόμενους
· Να τεθούν πρόσθετοι και δραστικοί περιορισμοί στις απολύσεις. Να αυξηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες στους τομείς παιδείας, υγείας, πρόνοιας, προστασίας περιβάλλοντος.
· Το επίδομα ανεργίας αφού αυξηθεί ουσιαστικά να χορηγείται για 2 τουλάχιστον χρόνια.
· Να αποκατασταθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να ενισχυθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.
· Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση και το πρόγραμμα συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.
· Να κοινωνικοποιηθεί με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο ο τομέας των τραπεζών, της κοινής ωφέλειας και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.
· Να αλλάξουν οι όροι αποπληρωμής και να μειωθούν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων. Σταμάτημα των κατασχέσεων. Ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
· Περισσότερους φόρους στους πλούσιους. Φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργαζόμενους.
Να καταργηθεί το σύμφωνο σταθερότητας, η στρατηγική της Λισαβόνας και να αποτραπεί η ψήφιση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε συζήτηση για διεύρυνση της ευελιξίας, για απόδοση των επιδομάτων ανεργίας στους εργοδότες, για προσωρινές ρυθμίσεις που είναι ατελέσφορες.
Το νεοφιλελευθερισμό δε θα τον πληρώσουν δύο φορές οι εργαζόμενοι δηλαδή, και στην άνοδο και στην κρίση του.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σ’ αυτή τη κρίσιμη φάση πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα διαλλείματα σιωπής και να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την αντεπίθεση του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ο νεοφιλελευθερισμός δέχεται μεγάλη κρίση, αλλά δεν το βάζει κάτω. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ 150 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ALTEC TELECOMS

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της εταιρείας ALTEC TELECOMS, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα για την επιβίωση της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Από τις 17/10/2008 η Altec Telecoms έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Οι 150 εργαζόμενοί της έχουν πραγματοποιήσει σειρά Γενικών Συνελεύσεων και κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση της διασφάλισης των θέσεων εργασίας τους και της πλήρους και έγκαιρης καταβολής των δεδουλευμένων, καθώς και κάθε νόμιμου δικαιώματος που προβλέπεται από το Εργατικό Δίκαιο.

Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας των τηλεπικοινωνιών, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον αγώνα τους, και
ΖΗΤΟΥΜΕ:
· Να αποσυρθεί η αίτηση πτώχευσης της Altec Telecoms
· Η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της
· Τυχόν πλεονάζον εργατικό δυναμικό να απορροφηθεί στον Όμιλο Αltec
· Να μη γίνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ στην Altec Telecoms
· Να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης καταβολή των δεδουλευμένων και νόμιμων αμοιβών των εργαζόμενων

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ:

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης (Πειραιώς 40) την Παρασκευή 31/10 και ώρα 11:30 εν όψει της συνάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων της εργοδοσίας και της διεύθυνσης του υπουργείου.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ WIND: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (Wind)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – E-mail :
symboulio@pasetim.com
________________________________________

Όχι στην ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Όχι στην ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και όλους τους κοινωνικούς φορείς και εργαζομένους να συμπαρασταθούν στον διωκόμενο συνάδελφό μας Στέφανο Μάλαμα και να στηρίξουν τις δράσεις που θα γίνουν γι’ αυτό τον σκοπό.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΤΙΜ (Wind) καταδικάζει τη δικαστική δίωξη που έχει ασκηθεί στο μέλος του Δ.Σ. Στέφανο Μαλαμα για τον λόγο ότι αυτός, με την συνδικαλιστική του δράση, είχε αναδείξει τα προβλήματα των συναδέλφων στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και είχε προωθήσει την επίλυσή τους.
Δεν είναι μια προσωπική αντιδικία ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου με τον υπεύθυνο των καταστημάτων της Βόρειας Ελλάδας (ο κ. Ζαφειράκος Βασίλης που έχει ασκήσει τη μήνυση), όπως θέλει να το παρουσιάσει η διοίκηση της WIND. Η αιτία του επεισοδίου είναι η δραστηριότητα του Σωματείου, που στην Θεσσαλονίκη εκφράζεται και με το συγκεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο προϊστάμενος αυτός έχει επανειλημμένα ενοχλήσει το Σωματείο αλλά και το συγκεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν ότι, με αυθαίρετη απόφαση του προϊστάμενου κ. Ζαφειράκου, είχαν αφαιρεθεί από κατάστημα της WIND οι καρέκλες για την ανάπαυση των εργαζομένων, που έπρεπε έτσι να ξεροσταλιάζουν όρθιοι σε όλο το ωράριό τους! Όταν ο συνάδελφος Μάλαμας εντόπισε και ανέδειξε το γεγονός, ο κ. Ζαφειράκος τον εξύβρισε και τον απείλησε σκαιότατα. Παρά τις καταγγελίες και το αίτημα του Σωματείου να πάρει θέση η διοίκηση της WIND, αυτή υποβάθμισε το γεγονός υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μια «προσωπική κόντρα». Μ’ αυτή την ανοχή, μπορεί ο κάθε προϊστάμενος να εξαπολύει μηνύσεις δήθεν για «ηθική βλάβη».
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Σωματείου ότι η πρόσφατη άρνηση της εταιρίας να καταδικάσει την φραστική επίθεση του κ. Ζαφειράκου ενάντια στον συνάδελφο Μάλαμα, θρέφει αυτές τις τρομοκρατικές νοοτροπίες και πρακτικές, που τσαλαπατάνε κάθε έννοια συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Σαν Σωματείο, σαν Δ.Σ. αλλά και σαν εργαζόμενοι έχουμε την απαίτηση να μην παρεμποδίζεται η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης και να μην χειραγωγείται μέσω ποινικών διώξεων.
Ανάλογες επιθέσεις είχε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές το Σωματείο μας, καθώς για 3η φορά μέσα σε 3 χρόνια το ΔΣ και μέλη του σέρνονται στα δικαστήρια.
l Πρώην στέλεχος της εταιρίας έχει ασκήσει αγωγή ενάντια στο ΔΣ για προκήρυξη όπου καταγγελλόταν η αυθαίρετη συμπεριφορά του ενάντια σε συνάδελφο-μέλος της διοίκησης του Σωματείου μας.
l Κατά τη διαπραγμάτευση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης το 2007, η διοίκηση της Wind άσκησε αγωγή προσπαθώντας να κηρύξει παράνομη τη διοίκηση του Σωματείου μας, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια ανάμιξης στην εσωτερική δημοκρατία και λειτουργία του.
l Τέλος, η προαναφερθείσα μήνυση από στέλεχος της WIND εκκρεμεί ενάντια στον συνάδελφο-μέλος του Δ.Σ. Μάλαμα.

Όλες οι αντεργατικές κινήσεις των εργοδοτών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα ευρύ δίκτυο εργατικής αλληλεγγύης, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για να σταθούν στα πόδια τους οι προσπάθειες εργατικής αντίστασης.

Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή, η αύξηση των αντιστάσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς τον τελευταίο καιρό, έχει βρει την άμεση και βίαιη απάντηση από την εργοδοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας με εκβιαστικές αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Vodafone, η απόλυση συναδέλφου στην Teleperformance, η δίωξη ενάντια στον συνδικαλιστική Δ. Πουλόπουλο, η απόλυση κλπ.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και δράση και στην ελεύθερη διατύπωση των απόψεών τους, τις οποίες ελευθερίες τα σωματεία θα πρέπει να προασπίσουν.
Όταν ο πίνακας αναμονών στην Εξυπηρέτηση Πελατών έχει αναμονές, μας λένε ότι «δεν εκφραζόμαστε ποτέ» (!), όταν συμμετέχουμε σε στάση εργασίας θεωρείται από κάποιους προϊστάμενους «αδικαιολόγητα απών από την εργασία» (!). Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι δείγματα του κλίματος της τρομοκρατίας που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους της Εξυπηρέτησης Πελατών και των καταστημάτων:

· Προχωρούμε στη δημιουργία πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στο διωκόμενο Στέφανο Μάλαμα και καλούμε όλα τα εργατικά συνδικάτα και όλους τους κοινωνικούς φορείς και εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην κοινοποίηση του ζητήματος, όπως με την πραγματοποίηση εκδήλωσης – ενημέρωσης, για τνη προσπάθεια χειραγώγησης της συνδικαλιστικής δράσης μέσω της ποινικοποίησης της, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

· Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, με την παρουσία και την στήριξη στην δίκη που γίνεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου



Καλούμε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων – κοινωνικών φορέων – εργαζομένων για την συγκρότηση επιτροπής συμπαράστασης στον συνάδελφο Μάλαμα και αντίστασης στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης


Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ Hellas (WIND)

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 21/10/2008: ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



Την κρίση να πληρώσουν το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες.

Ζούμε μια περίοδο μεγάλων διαψεύσεων ιδεολογημάτων και πρακτικών όπως είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η λατρεία του ιδιωτικού και οι απελευθερωμένες αγορές.

Ζούμε μια περίοδο μεγάλων κόλπων, όπου οι κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, κοινωνικοποιώντας τα χρέη των τραπεζών και των επενδυτικών οργανισμών.

Ζούμε μια περίοδο μεγάλων αποκαλύψεων των ευθυνών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνήργησαν στην αναπαραγωγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είναι για τη χώρα μας η αιτία των σημερινών καταστροφικών εξελίξεων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 μεταφέρει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, περιορίζει αφάνταστα τις κοινωνικές δαπάνες, αποδιαρθρώνει τις δημόσιες επιχειρήσεις, οδηγεί στην ύφεση με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων.
Η Κυβέρνηση και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο επιχειρούν την κρίση να την μεταφέρουν στις πλάτες των εργαζομένων, για να διασώσουν τα κέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου

Απαιτείται να δοθεί μάχη για να ανακουφιστούν άμεσα οι εργαζόμενοι από τις συνέπειες της κρίσης, με την ενίσχυση του εισοδήματός τους, την μείωση της φορολογίας, τη στήριξη της απασχόλησης, την άρση των συνεπειών της υπερχρέωσης τους στις τράπεζες.

Αγωνιζόμαστε για:
· Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Άμεση νομοθετική παρέμβαση για διόρθωση του κατώτερου μισθού και επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής συλλογικής Σύμβασης, Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με 1300 κατώτερο βασικό μισθό.
· Ανατροπή των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
· Σταθερές εργασιακές σχέσεις, με 7ωρο, πενθήμερο.
· Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, φοροελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους.
· Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης των Δημόσιων οργανισμών.
· Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η απεργία της 21 Οκτώβρη πρέπει να είναι ένα πρώτο μαζικό και αποφασιστικό βήμα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής. Οι συμβιβασμοί και οι διαχωριστικές κινήσεις δεν έχουν θέση σε αυτό τον αγώνα. Μπορούμε με τον αγώνα μας να αποτρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα που έρχονται. Μπορούμε να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις, να απαιτήσουμε μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων.



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ: ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ - ΩΡΑ 11.00 π.μ.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ανακοίνωση εξέδοσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος σχετικά με την απαράδεκτη μεθόδευση που επιχειρεί ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ για ανατροπή του Ωραρίου Λειτουργίας των Καταστημάτων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΥΕ
Σε μια εποχή που δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοινώνει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των μικρών και μεσαίων καταστημάτων.
Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν από τη μια να παραπονιέται για την τεράστια πτώση του τζίρου, το κάθισμα της αγοράς και το δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων και από την άλλη να αυξάνει αυτό το κόστος, όταν σύμφωνα με εκτίμησή του η αγορά θα συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο.
Για ποιο λόγο προσφέρει βορά σε βάρος των μικρών στα μεγάλα πολυκαταστήματα το μεγάλο τζίρο του Σαββάτου, διευρύνοντας το ωράριο από τις 16.00 στις 18.00;
Μήπως σε μια εποχή όξυνσης μεγάλων προβλημάτων (φορολογικά, οικονομικά, σκάνδαλα Βατοπεδίου κ.λπ.) και κινητοποίησης εργαζομένων και εμπόρων η κίνηση αυτή του Εμπορικού Συλλόγου λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με ένα σοβαρό πρόβλημα που είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους εμπόρους και τους εργαζόμενους;
Εμείς εκφράζουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτή την ενέργεια και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 3 φορές την εβδομάδα 11 ώρες συνεχώς την ημέρα.
Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι σύγχρονοι σκλάβοι, βορά στα παιχνιδάκια της αγοράς για τη μάχη του τζίρου.
Θα πατάξουμε την παρανομία και θα αγωνιστούμε για το νομοθετημένο 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και την Κυριακή αργία, την οποία κυβερνητικοί κύκλοι σε συνεργασία με κάποιες πολυεθνικές προσπαθούν να δώσουν επιστημονική τεκμηρίωση στην προσπάθεια κατάργησής της !
Αντί να φροντίσουν για το χάλι της αγοράς, την πτώση του τζίρου, τα κανόνια των επιχειρήσεων, τη μείωση των θέσεων απασχόλησης και την ανεξέλεγκτη και τεράστια ακρίβεια παίζουν παιχνιδάκια.
Ας προσπαθήσουν και θα τα πούμε !!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΣΕΕ

Σχετική ανακοίνωση εξέδοσε και η ΓΣΕΕ στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα:

«Όσοι εθελοτυφλούν και δε θέλουν να αποδεχθούν ότι για την κρίση στην αγορά δεν φταίει το ωράριο αλλά η έλλειψη χρημάτων απ’τους εργαζόμενους και τους πολίτες, μάλλον έχουν διαλέξει λάθος επάγγελμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ και συνεχίζει στο ίδιο ύφος:
«Η φοροεπιδρομή, η λιτότητα και η ακρίβεια έχει μειώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και ως εκ τούτου την κίνηση στην αγορά. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική ας μην ελπίζουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα, λειτουργώντας ακόμη και 168 ώρες την εβδομάδα τα καταστήματα θα είναι άδεια όσο οι τσέπες είναι άδειες».
«Οι εργαζόμενοι – ενωμένοι και αποφασισμένοι», καταλήγει η Συνομοσπονδία, «θα αντιπαλέψουν αυτές τις μεσαιωνικές λογικές εργασιακής βαρβαρότητας και εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων».



Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΚΚΕ


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η πρωτοφανής ενέργεια στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ να εισβάλουν με το έτσι θέλω στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι αρχαιρεσίες του συνδικάτου ιματισμού Θεσσαλονίκης και να διακόψουν με βία και προπηλακισμούς τη διαδικασία, συνιστά τραμπουκισμό και κατάφωρα αντιδημοκρατική πρακτική από κάθε άποψη. Η κατάσταση αυτή δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα δεύτερη ημέρα των εκλογών.
Δεν είναι μόνο ότι οι «συνδικαλιστές» αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με το συγκεκριμένο σωματείο, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι επικεφαλής της απαράδεκτης αυτής ενέργειας ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου και ο αστυνομικός συνοδείας της. Είναι και η ψευδολογία περί νόθευσης για ένα σωματείο με πεντακάθαρα μητρώα, ένα σωματείο με ουσιαστική δράση και μεγάλη επιρροή στον χώρο της Θεσσαλονίκης.
Ο στόχος τους προφανής: Να εμποδίσουν τη μαζικότητα των αρχαιρεσιών, να πλήξουν στελέχη τα οποία ανέπτυξαν σημαντικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τον συντονισμό δράσης των σωματείων του Λαναρά στη βόρεια Ελλάδα, να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τους νόθους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών ιματισμού και δέρματος.

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Πάει πολύ οι «επιστήμονες» στη νοθεία των εκλογών σε κλαδικά σωματεία, που ελέγχουν, οι μάστορες στις διπλοψηφίες, αυτοί που και με τη δική τους ψήφο έβαλαν να ψηφίσουν οι νόθοι αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΕ στο πρόσφατο συνέδριό της, αυτοί που παρουσιάζουν μητρώα σωματείων μόνο με ονόματα χωρίς κανένα άλλο στοιχείο (ΟΕΚΙΔΕ), που εμφανίζουν απίθανα νούμερα συμμετοχής σε περιοχές που πλήττονται (ΕΚ Θεσσαλίας), που έχουν βάλει στην κάλπη ροδάκια και την γυρίζουν από γιαπί σε γιαπί, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στο συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας, να παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες του αδιάβλητου των εκλογών. Πάει πολύ αυτοί που αποκλείουν εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τα συνδικάτα ως παραρτήματα του ΚΚΕ, που διασπούν το κίνημα, που χειροδικούν απέναντι σε άλλους συνδικαλιστές, να παίζουν τον ρόλο τιμητή της δημοκρατίας στα συνδικάτα.
Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες και την δράση της αριστεράς. Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο επιζήμια για το κίνημα είναι η λογική: ότι δεν ελέγχω προσπαθώ να το καταστρέψω.
Καλούμε την ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ να πάρει σαφή θέση και να καταδικάσει παρόμοια περιστατικά.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον ιματισμό της Θεσσαλονίκης να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν το σωματείο τους.
Καλούμε όλη την εργατική τάξη να απομονώσει αυτές τις πρακτικές που βιάζουν την θέληση των εργαζομένων και αμαυρώνουν την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ 3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 29-30 ΝΟΕΜΒΡΗ 2008


Η Αυτόνομη Παρέμβαση προχωρά στη 3η Πανελλαδική συνδιάσκεψη στις 29 και 30 Νοέμβρη στην Αθήνα με την συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων.


Επιδιώκουμε ο χρόνος μέχρι την συνδιάσκεψη να αξιοποιηθεί για ένα μεγάλο άνοιγμα στον κόσμο της εργασίας στους χώρους δουλειάς, και κατοικίας.


Προσδοκούμε στις προσυνδιασκέψεις, που θα γίνουν σε Νομαρχιακό και τομεακό επίπεδο στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 20 Νοεμβρίου, να συμμετέχουν μαζικά τα στελέχη τα μέλη και φίλοι της Αυτόνομης Παρέμβασης αλλά, να συναντηθούμε επίσης με ριζοσπαστικές συνδικαλιστικές κινήσεις, με εργαζόμενους που ζουν και βιώνουν την κοινωνική αδικία, που κρατούν αγωνιστική στάση στους χώρους δουλειάς.


Στην συνδιάσκεψη θα συζητηθούν ζητήματα που σήμερα αποτελούν αιχμή στη ζωή και δράση του Συνδικαλιστικού κινήματος



  • Η Διεθνής κρίση και η ανάγκη παρέμβασης του Συνδικαλιστικού κινήματος


  • Η ανάπτυξη αγώνων για την απόκρουση των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη


  • Η Οικονομική κατάσταση και η θέση των εργαζομένων.


  • Η κατάσταση των συνδικάτων και η αντιμετώπισης της κρίσης τους με την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής.


  • Τα μέτωπα πάλης την επόμενη περίοδο.


  • Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δoμή του συνδικαλιστικού Κινήματος και η προσπάθεια για την συμμετοχή των νέων εργαζομένων, την μαζικοποίηση των συνδικάτων και την στήριξη του ιδιωτικού τομέα.


Οι θέσεις για την Τρίτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αυτόνομης Παρέμβασης έχουν αναρτηθεί στην σελίδα της Παράταξης στην διεύθυνση www.apnet.gr και τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουν και σε φυλλάδιο, ενώ εκτενή αποσπάσματα θα δημοσιευτούν σε εφημερίδες. Επίσης άρθρα και παρεμβάσεις θα δημοσιευτούν στο blog στην διεύθυνση http://dialogosap.wordpress.com



Για τον προγραμματισμό των Προσυνδιασκέψεων σε νομαρχιακό και τομεακό επίπεδο την ευθύνη έχει η οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης καθώς και για κάθε θέμα που σχετίζεται με το οργανωτικό μέρος της προετοιμασίας.
Για την κάλυψη των αναγκών της συνδιάσκεψης έχει κυκλοφορήσει λαχειοφόρος αγορά.


Η Συντονιστική Επιτροπή

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: αόρατοι για την εργατική νομοθεσία- ορατοί για την εφορία.



Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: αόρατοι για την εργατική νομοθεσία- ορατοί για την εφορία.

Από τον Δημήτρη Στρατούλη,
Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ
Δρ. εργασιακών σχέσεων
(Δημοσιεύτηκε στην Εφημ. "ΑΥΓΗ", Κυριακή 28.9.2008)

Πρόσφατα έγινε αρκετή συζήτηση και έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών με αφορμή την κατάργηση από την κυβέρνηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για όσους από αυτούς είναι πάνω από 30 χρονών και την επιβολή κεφαλικού φόρου 10% για εισοδήματα μέχρι αυτό το όριο.
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε και να εκτιμήσουμε την κατάσταση αυτής της μεγάλης μερίδας των νέων εργαζομένων, που αποτελούν και τον κορμό της γενιάς των 700 ευρώ.
Όταν ο εργαζόμενος διατηρεί τυπικά την ελευθερία και την πρωτοβουλία να καθορίζει ο ίδιος τις συνθήκες εργασίας του, χωρίς να υπόκειται στον άμεσο έλεγχο του εργοδότη, θεωρείται ότι εργάζεται με τη λεγόμενη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών αμείβονται, ασφαλίζονται και φορολογούνται όχι ως μισθωτοί αλλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή «με μπλοκάκι». Το ποσοστό των απασχολουμένων με τέτοιες συμβάσεις δεν έχει ακόμα μετρηθεί με αξιόπιστο τρόπο στη χώρα μας, αλλά είναι γεγονός ότι αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.
Έχει όμως παρατηρηθεί ότι μπορεί να είναι διαφορετικός ο πραγματικός χαρακτήρας μίας σύμβασης εργασίας από το χαρακτηρισμό που της δίνεται κάθε φορά από τον εργοδότη ή και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Είναι σύνηθες το γεγονός, οι εργοδότες να χαρακτηρίζουν σχέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας ως σχέσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών για να καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα, αφού οι δεύτερες δεν προστατεύονται από την εργατική νομοθεσία. Αυτή όμως η μορφή καταστρατήγησης έχει δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους «με το μπλοκάκι» που είναι οι αποδέκτες της, γιατί τότε αυτοί δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, δεν υπάγονται στις διατάξεις για το νόμιμο ή συμβατικό ωράριο, δεν παίρνουν αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, δεν δικαιούνται τις φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη μισθωτή εργασία.
Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στο ότι διαδίδονται ταχύτατα μορφές σχέσεων εργασίας είτε αμφιλεγόμενες είτε μεταμφιεσμένες και ψευδεπίγραφες, ώστε να καταστρατηγούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, με το να εμφανίζονται αυτές οι σχέσεις εργασίας ως δήθεν σχέσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα η εργασία παρέχεται υπό συνθήκες εξάρτησης και έχει ανάγκη αντίστοιχης νομικής και κοινωνικής προστασίας.
[2]
Ανάλογο πρόβλημα υφίσταται εκεί όπου υπάρχει μια εμφανής σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά δεν φαίνεται καθαρά ποιος είναι ο εργοδότης, ποια τα δικαιώματα του εργαζόμενου και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτά (π.χ. απασχόληση σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δανεισμός εργαζομένων κλπ).
Στις αμφιλεγόμενες ή μεταμφιεσμένες σχέσεις εργασίας περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν οι συμβάσεις έργου, που ομοιάζουν ή υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, συμβάσεις παροχής φαινομενικά ανεξάρτητων υπηρεσιών («με δελτίο παροχής υπηρεσιών»), εργασία κατ’ οίκον, τηλεργασία, εργασία μετά από κλήση του εργοδότη (ετοιμότητα) κλπ.
Στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζεται, όπως θα έπρεπε, η εργατική νομοθεσία, που διέπει τη σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στις γυναίκες (ανισότητα με τους άνδρες), στους μετανάστες, στους νέους.
Στη χώρα μας αυτό το πρόβλημα επιτείνεται λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, της έλλειψης σεβασμού στους νόμους από πολλούς εργοδότες και της μη ικανοποιητικής ανταπόκρισης των δημόσιων συστημάτων ελέγχου εφαρμογής τους. Οι ατομικές προσφυγές των εργαζομένων στα Δικαστήρια - με όλη την ταλαιπωρία και το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους - δεν οδηγούν πάντα σε λύση του προβλήματος.
Η διάκριση της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας από τις ανεξάρτητες υπηρεσίες, και κατά συνέπεια μέχρι ποιου σημείου επεκτείνεται η προστατευτική ισχύς της εργατικής νομοθεσίας είναι διαχρονικά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα προς επίλυση από τη νομική επιστήμη και από τη νομολογία των δικαστηρίων.
Για τα κριτήρια της εξάρτησης έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες (οικονομικής εξάρτησης, νομικής εξάρτησης, προσωπικής εξάρτησης κλπ)
[3] και υπάρχει και πλούσια αναφορά στην ελληνική νομολογία[4].
Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ θεωρεί ως σωστότερη τη θεωρία της οικονομικής εξάρτησης, σύμφωνα με την οποία κριτήριο για το χαρακτηρισμό της σχέσης ως εξαρτημένης εργασίας είναι η οικονομική εκμετάλλευση εκείνου που παρέχει την εργασία του
[5].
Στη νομική όμως επιστήμη και στη νομολογία της χώρας μας επικρατεί η θεωρία της προσωπικής εξάρτησης
[6], σύμφωνα με την οποία σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας υπάρχει, όταν ο εργαζόμενος θέτει την εργατική του δύναμη στη διάθεση εργοδότη, ο οποίος έχει την εξουσία να καθορίζει τον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο παροχής της εργασίας, να ασκεί έλεγχο κατά τη διάρκειά της και στα αποτελέσματά της κλπ.

Λόγω της πίεσης πολλών ευρωπαϊκών συνδικάτων είχαμε στην ΕΕ αποφάσεις οργάνων της (άρθρο 4, παρ. 1 του κανονισμού 3/1958 για την κοινωνική ασφάλιση) καθώς και αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τις οποίες επεκτάθηκε στις σχέσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών η προστασία που ισχύει για ορισμένες πλευρές της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας.
[7]
Στη χώρα μας μετά από επίμονες διεκδικήσεις των αντίστοιχων συνδικάτων έχει επεκταθεί νομοθετικά ή κανονιστικά η προστασία των μισθωτών και σε ορισμένες κατηγορίες αμφίβολων σχέσεων ή σχέσεων παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, όπως στους ξεναγούς (άρθρο 37 του ν. 1545/1985), στους τεχνικούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (άρθρο 6, παρ. 5 του ν. 1597/1986), για τους εργαζόμενους με φασόν που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ (άρθρο 22 του ν. 1305/1982).
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη
[8] – ανεξάρτητα εάν δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί επαρκώς από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας - ήταν η διάταξη του άρθρου 1, παρ. 2 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία:
«Εφαρμόζεται επίσης και σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία αν και δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας παρέχουν εργασία υπό συνθήκες εξάρτησης και εμφανίζουν ανάγκη προστασίας αντίστοιχη με αυτή των εργαζομένων».
Το αίτημα της επέκτασης της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας ήταν και παραμένει, στη χώρα μας και διεθνώς, αντικείμενο διαχρονικής αντιπαράθεσης μεταξύ του εργατικού κινήματος που την διεκδικεί και των εργοδοτών, οι οποίοι επιδιώκουν ή τον περιορισμό της ή την καταστρατήγησή της.
Αυτό που σήμερα χρειάζεται, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων ως προς τη φύση και τον τρόπο παροχής της εργασίας, είναι η προοδευτική επαναρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου να καλύπτεται στην έννοια της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που περιέχουν έντονα το στοιχείο της εξάρτησης, αλλά που σήμερα με τη νομική μορφή που τις περιβάλλει (π.χ. τηλεργασία, σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών με δελτία παροχής υπηρεσιών κ.λ.π.) αποκλείονται από τις ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας
[9]. Τα κριτήρια προσδιορισμού της νομικής έννοιας της εξάρτησης θα πρέπει να αναφέρονται κύρια στην οικονομική και κοινωνική διάστασή της και όχι σε εκείνα του τόπου και χρόνου παροχής της εργασίας και του άμεσου εποπτικού ρόλου του εργοδότη[10]. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφτούν λανθάνουσες περιπτώσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, που μέχρι τώρα για τυπικούς λόγους δεν υπάγονται στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. (π.χ. κατηγορίες τηλεργαζόμενων κλπ.). Θετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από το γεγονός, ότι ήδη με ειδικές ρυθμίσεις έχει επεκταθεί η εργατική νομοθεσία σε συγκεκριμένες κατηγορίες των «ελεύθερων» επαγγελματιών λόγω της φύσης της παρεχόμενης εργασίας τους (π.χ. ξεναγούς, τεχνικούς κινηματογράφου, κατ’ οίκον εργαζόμενους στην περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων κ.λ.π.) καθώς και η ασφαλιστική νομοθεσία (π.χ. ηθοποιούς, ξεναγούς, εργαζόμενους σε φασόν). Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαία και η εξίσωση των αποζημιώσεων εργατών με αυτές των υπαλλήλων σε περίπτωση απόλυσης σύμφωνα άλλωστε και με την νομολογία[11], που έχει πλέον διαμορφωθεί γι’ αυτό το ζήτημα.
Στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του 2000-2001
[12] περιελήφθη διάταξη για την ανάγκη ισότητας ή αναλογικής μεταχείρισης των εργαζομένων που παρέχουν ανεξάρτητη εργασία με τους εργαζόμενους εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, όποτε αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών τους.
Με το άρθρο 15 της ΕΓΣΣΕ 2004 – 2005 τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ως γνήσιων σχέσεων εξαρτημένης εργασίας, των σχέσεων εκείνων, που υπό τον μανδύα των ανεξάρτητων υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, υποκρύπτουν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας
[13].
Οι διατάξεις αυτές των ΕΓΣΣΕ, αν έχουν την δική τους αξία, είναι απλά διακηρυκτικές και δεν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα μεγάλου τμήματος των εργαζομένων, που, με την πάροδο του χρόνου, αποκτά ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια (π.χ. Διεθνής Συνδιάσκεψη Εργασίας του 2003). Με την τελευταία μάλιστα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης εναντίον τους ουσιαστικά νομιμοποιείται η χρησιμοποίηση της δουλειάς με το μπλοκάκι αντί της κανονικής σύμβασης εργασίας.
Η Αριστερά όμως επιμένει, ότι το πεδίο εφαρμογής των προστατευτικών για τη σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να επεκταθεί και να περιλάβει τις αμφιλεγόμενες ή υποκρυπτόμενες υπό τον μανδύα των ανεξάρτητων υπηρεσιών σχέσεις εργασίας, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι σχέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας και ότι πρέπει ν’ αλλάξει και ο κανονισμός του ΙΚΑ σε αυτή την κατεύθυνση
[14]. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβάσεις έργου, με δελτίο παροχής υπηρεσιών και με ενοικίαση πρέπει ουσιαστικά να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Το μέλλον της νέας γενιάς δεν μπορεί να είναι η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη και ελαστική εργασία, αλλά η αξιοπρεπής εργασία, ο αξιοπρεπής μισθός και η αξιοπρεπής ζωή.



Υποσημειώσεις:

[1] Χ. Γκούτος, Η σχέση εργασίας και οι άλλες εργασιακές σχέσεις, ΔΕΝ, 57, 2001, σελ. 1089 – 1098 – Του ίδιου, Η σύμβαση ανεξάρτητης εργασίας, ΔΕΝ, 59, 2003, σελ. 641 – 651.
Γ. Λεβέντης, Διάκριση της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από συγγενείς σχέσεις, ΔΕΝ, 58, 2002, σε, 155 – 138.
[2] Δ. Στρατούλης, Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελευθερισμού τυφώνα, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2005, σελ. 186-188.
[3] Ι. Κουκιάδης, Εργατικό Δίκαιο – Ατομικές εργασιακές σχέσεις, Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη, 1995, σελ. 232 - 235.
[4] ΑΠ 528/1971, ΕΕΔ 30, σελ. 1505 επ. – ΑΠ 629/1979, ΕΕΔ, 39, σελ. 116 επ. – ΟΛΑΠ 19/1987, ΕΕΔ, 46, σελ. 818 επ.– ΑΠ 914/ 1987, ΕΕΔ, 48, σελ. 155 επ. – ΑΠ 1705/1987, ΕΕΔ, 48, σελ. 162 επ. – ΑΠ 1411/1988, ΕΕΔ, 49, σελ. 133 επ. – ΑΠ 568/1991, ΕΕΔ, 52, σελ. 890 επ. - ΑΠ 1494/1991, ΕΕΔ,52, σελ. 158 επ. - ΑΠ 13561/1992, ΕΕΔ, 52, σελ. 776 επ.
[5] Νομικό Τμήμα ΓΣΕΕ, για τις νέες μορφές απασχόλησης, Τετράδια ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τεύχ. 10 – 11.
[6] Ι. Ληξουριώτης, Επισκόπηση της νομικής φιλολογίας και της νομολογίας για την εξαρτημένη εργασία, ΕΕΔ, 48, σελ. 159 επ.
[7] Σ. Κουκούλη – Σπηλιωπούλου, Η κοινοτική αρχή της ισότητας αμοιβών και το ελληνικό δίκαιο, ΕΕΔ, 47, σελ. 846.
[8] Γ. Λεβέντης, Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, Σάκκουλας, Αθήνα 1996, σελ. 332 επ..
[9] Νομικό Δελτίο ΓΣΕΕ, Νέες μορφές απασχόλησης, Τετράδια ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τευχ. 10 – 11, 1997.
[10] Α. Καζάκος, Το Εργατικό Δίκαιο στην πράξη, Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη 1998, σελ. 396 – 411.
Ι. Ληξουριώτης, Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ΕΕΔ, 49, 1990, σελ. 204 επ.
Δ. Τραυλός – Τζανετάτος, Συμβάσεις με αντικείμενο την παροχή εργασίας, ΕΕΔ, 53, 1994, σελ. 593.
ΑΠ 278/1989, ΕΕΔ, 49, 1990, σελ. 82.
[11] ΠρΑθ 1668/2004 - 1669/2004 – 1670/2004.
[12] ΕΓΣΣΕ 2001 – 2002, άρθρο 20.
[13] ΕΓΣΣΕ 2004 – 2005, άρθρο 15.
[14] J – P Chauchard, A. C. Hardy-Debernet, J. V. Kerbourc, La subordination dans le travail, La Documentation Française, Paris 2003.

Μετρητής