Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Να ακυρωθούν με νόμο, τα όργια κερδοσκοπίας σε βάρος των εργαζομένων


Να ακυρωθούν με νόμο, τα όργια κερδοσκοπίας σε βάρος των εργαζομένων

Να παγώσουν οι ατομικές συμφωνίες που μετατρέπουν σε «μερική απασχόληση» την σταθερή εργασία

Αρθρο του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στην "ΑΥΓΗ" 29/3/2009



Στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι, αφού με την απειλή της απόλυσης και ένας –ένας καλούνται και υπογράφουν «ατομικές συμφωνίες» που μετατρέπουν την σταθερή εργασία σε «μερική απασχόληση».

Επειδή η ελαστικοποίηση της σταθερής εργασίας από το νόμο απαγορεύεται, επιδιώκουν τώρα μέσο «ατομικών συμφωνιών» να νομιμοποιήσουν τις αλλαγές αυτές.

Οι «συμφωνίες» αυτές, γίνονται στο όνομα της κρίσης, αφού οι περισσότερες δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δεν προβλέπουν επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Καθώς υπάρχουν και απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και παράλληλα νέες προσλήψεις και με άλλου είδους εργασιακές σχέσεις.

Συνεπώς οι εργαζόμενοι που κάτω από αφόρητες πιέσεις και με την απειλή της απόλυσης αλλάζουν με «ατομική συμφωνία» την εργασιακή τους σχέση, θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλον.

Κινδυνεύουν άμεσα:

Να χάσουν όλη την προϋπηρεσία τους, αφού έχει εμφανιστεί το φαινόμενο μέσα σε ατομικές συμφωνίες, με την αλλαγή της εργασιακής σχέσης να αλλάζει και η ημερομηνία πρόσληψης!!!

Να χάσουν την μισή αποζημίωση, αφού όταν απολυθούν αυτή θα υπολογιστή στο μισό μισθό!!

Να τους περισκοπούν ποσά για το ταμείο ανεργίας εάν ο νέος μισθός είναι πολύ χαμηλός!!

Να μετατρέψουν μόνιμα τον ημερήσιο ή μηνιαίο μισθό, σε ωρομίσθιο και χωρίς υπερωρίες!!

Να χάσουν κατά το ήμισυ των χρηματικών ποσών που αναλογούν για την ετήσια άδεια, το επίδομά άδειας, τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, αφού αυτά θα υπολογίζονται με βάση το μισό μισθό!!

Να βρεθούν εκτός των βαρέων επαγγελμάτων!!

Να ασφαλίζονται για 20 –21 ημέρες το μήνα, αφού για τους «μερικώς απασχολούμενους» δεν ισχύει πενθήμερη εργασία και δεν υπολογίζεται στην ασφάλιση η ημέρα του Σαββάτου!!!

Να ζημιωθούν στην σύνταξή τους, αφού θα ασφαλίζονται για χαμηλότερα ποσά!!!

Να μειωθεί ακόμα και ο μισθός τους δυσανάλογα με τις ώρες εργασίας, δηλαδή να μειωθεί περισσότερο ο μισθός από ότι οι ώρες εργασίας!! κ.ο.κ.



Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.


Η πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει τα όργια της κερδοσκοπίας σε βάρος των εργαζομένων και να προστατεύσει τους εργαζόμενους, που με το πιστόλι στον κρόταφο ένας – ένας καλούνται και υπογράφουν «ατομικές συμφωνίες» και βλαπτικά μεταβάλλονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Με νόμο,
Να παγώσουν και να θεωρούνται άκυρες, όλες οι «ατομικές συμφωνίες» οι οποίες βλαπτικά μεταβάλλουν εργασιακά δικαιώματα.

Να απαγορευτούν και να θεωρούνται άκυρες όλες οι απολύσεις, για επιχειρήσεις που απολύουν προσωπικό και επαναπροσλαμβάνουν άλλους και με διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα.

Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που υπέγραψαν βλαπτικές συμφωνίες να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς και για όσους απολύθηκαν εάν στη θέση τους έχει γίνει νέα πρόσληψη, να διεκδικήσουν επαναπρόσληψη και μισθούς υπερημερίας.




Νικολάου Κώστας
Μέλος
Διοικούσας Επιτροπής
ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

nikolaou@kepea.gr

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
19/3/2009

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων η κυβέρνηση κλιμακώνει τη σκληρή λιτότητα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων γενικότερα και των συνταξιούχων.

Παγώνει μισθούς και συντάξεις αλλά και προωθεί την περαιτέρω καθήλωσή τους για τα επόμενα χρόνια.

Με το πρόσχημα της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων δεν χορηγεί καμία αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009 παρά τις απώλειες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια το δε εφάπαξ βοήθημα το οποίο προβάλει επικοινωνιακά ως ενίσχυση αφορά ελάχιστους δημοσίους υπαλλήλους, δεν εντάσσεται στους βασικούς μισθούς και εξυπηρετεί μία λογική γενικότερης καθήλωσης.

Ειδικότερα η θέση της κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο όσον αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποτελεί πιστή αντιγραφή των ρυθμίσεων που η ίδια εγκαθίδρυσε στις ΔΕΚΟ με βασικό στόχο τον διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζομένων, με σαφή υποβάθμιση των νέων.

Θα εμφανιστεί το φαινόμενο οι υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας να έχουν διαφορετικές αποδοχές με τεράστιες συνέπειες και για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική αντιπαράθεσης των εργαζομένων, δημοσίων και ιδιωτικών, νέων και παλαιών, μονίμων και συμβασιούχων προκειμένου μέσα από το κλίμα των αντιπαραθέσεων να υλοποιείται η πολιτική της.

Μειώνεται το μόνιμο προσωπικό αλλά ενισχύεται το προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και το οποίο προσλαμβάνεται με πελατειακά κομματικά κριτήρια. Σε ένα δημόσιο τομέα όπου υπάρχουν ήδη μεγάλα προβλήματα η μείωση του μονίμου προσωπικού, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η ενίσχυση του κομματισμού θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην ταλαιπωρία του έλληνα φορολογούμενου και στη μεγαλύτερη διεύρυνση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Συνεχίζεται το άδικο φορολογικό σύστημα με την επιβολή κεφαλικών φόρων, την ενίσχυση της έμμεσης φορολογίας, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αντιθέτως δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δεν προωθείται ένα δίκαιο δημοκρατικό φορολογικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο η καταβολή των φόρων θα είναι ανάλογη των εισοδημάτων και της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν ακραία έκφραση νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, μειώνουν την αγοραστική δύναμη των μισθών και άρα ενισχύουν την ύφεση και αποτελούν πλήγμα για όλη την κοινωνία.
Όλοι οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη πρέπει να απαντήσουμε στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης και να επιβάλλουμε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ WIND ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της WIND για ανάκληση αυθαίρετης απόλυσης εργαζόμενης στην Εταιρεία και καλεί τους εργαζόμενους για συμπαράσταση στην διαμαρτυρία που οργανώνει το Σωματείο στις 19 Μαρτίου. Η Αυτόνομη Παρέμβαση ΟΙΥΕ, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Σωματείου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ WIND ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας - Αποκλεισμός του ιδιόκτητου καταστήματος της Σταδίου 7
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, 6:30 μ.μ.

Την Παρασκευή 13/3 γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα κρούσματος της απαράδεκτης στάσης της διοίκησης της WIND απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η συνάδελφος Φ. Αθανασιάδου καλέστηκε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Προσωπικού (HR) και ενημερώθηκε ότι ο λόγος της «πρόσκλησης» ήταν η απόλυσή της. Είναι εργαζόμενη 10 χρόνια στην εταιρία, μητέρα 2 παιδιών και βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου, όπως προβλέπεται από τον νόμο περί μητρότητας. Η “αξιολόγησή” της ήταν αρνητική, όπως πολλών συναδέλφων.
Η συνάδελφος εξήγησε προς το HR και τους προϊσταμένους της ότι δεν δέχεται την απόλυσή της και απαίτησε το Σωματείο να παρευρίσκεται έξω από την αίθουσα όπου θα γινόταν η συνάντησή της με το HR. Όπως και έγινε τελικά, όσο κι αν οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπάθησαν να το αποφύγουν.
Είχαν προηγηθεί απίστευτες συμπεριφορές από την πλευρά του HR και των προϊσταμένων της συναδέλφου, που προσπαθούσαν να την απομονώσουν από τα μέλη του Σωματείου που της συμπαραστέκονταν, προκειμένου σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης να εκβιάσουν τελικά την αποδοχή της απόλυσης. Μάλιστα, τόλμησαν να πουν ότι με την στάση της... χάλασε άσκοπα 9 υπέροχα χρόνια! Δεν φτάνει που απολύουν, μας χλευάζουν κι από πάνω με το «χαμόγελο» και την «ευγένειά» τους. Αίσχος «κύριοι» του HR και «κύριοι» προϊστάμενοι!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!
Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Αξίζουν συγχαρητήρια στη συνάδελφο που κάτω από καθεστώς πίεσης αρνήθηκε μέχρι τέλους να υπογράψει την απόλυση και αποφάσισε σθεναρά και αγωνιστικά να διεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συναδέλφους που της συμπαραστάθηκαν έμπρακτα.
Συνάδελφοι, ο ίδιος κίνδυνος μας απειλεί όλους. Πριν λίγο καιρό δεκάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν με την πώληση των καταστημάτων της WIND σε Λάρισα και Πάτρα – και αυτό το γαϊτανάκι θα συνεχιστεί και θα αγγίξει όλους μας αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Θα αφήσουμε την διοίκηση της εταιρίας, που πλουτίζει από την δική μας εργασία, να μας πετάει στον δρόμο έτσι απλά; Αν δεν μετατρέψουμε κάθε προσπάθεια απόλυσης και σε μια αποφασιστική μάχη ενάντια στην πολιτική της διοίκησης της εταιρίας. Αν δεν υπερασπίσουμε κάθε θέση εργασίας, δηλ. το δικαίωμά μας να ζούμε από την εργασία μας. Τότε να είμαστε σίγουροι ότι η εργοδοσία δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της μέχρι να μην μείνει τίποτα από τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

Ενωμένοι – Αποφασιστικά – Με κινητοποίηση και αγώνα, όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

- ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ.

- Να σταματήσει άμεσα η επίκληση των κακών «αξιολογήσεων» ως άλλοθι για τις απολύσεις. Να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο σύστημα που διαιρεί και στοχοποιεί τους εργαζόμενους.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζόμενων στην WIND

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ 2009.


ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης με πρόσχημα την κρίση εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, το εισόδημα, την απασχόληση, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις.
Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά βρίσκονται πάλι στο στόχαστρο. Χθες χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων για να περιορίσουν τα δικαιώματά μας. Σήμερα αξιοποιούν την κρίση που είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, αφού τους καλεί σε αυτοσυγκράτηση, την ίδια στιγμή που δίνει δώρα 28 δις ΕΥΡΩ στους τραπεζίτες.

Με τις ευλογίες της οι εργοδότες οργιάζουν στους χώρους εργασίας, απολύουν μαζικά ή με τον εκβιασμό της απόλυσης περικόπτουν τους μισθούς και αποδεκατίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργοδότες θέλουν όλο και περισσότερα. Επιχειρούν να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Αφού αποκόμισαν τεράστια κέρδη την προηγούμενη περίοδο τώρα θέλουν να κοινωνικοποιήσουν τις ζημιές τους.
Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική και πρέπει να ανατραπεί. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να παγιδευτεί στο κλίμα φόβου και μοιρολατρίας που έντεχνα καλλιεργούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

- Να μπει φρένο στις απολύσεις.
- Να ανακληθούν οι συμφωνίες περιορισμού μισθών και χρόνου εργασίας, να καταργηθεί το
νομοθετικό πλαίσιο που τις επιτρέπει
- Στήριξη των Κοινωνικών αγαθών Παιδείας Υγείας Ασφάλισης. Προσλήψεις τώρα στον
κοινωνικό Τομέα. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα Σ.Δ.Ι.Τ.
- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλο το χρόνο της ανεργίας.
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις (αύξηση κατά 300 € του κατώτερου μισθού και της σύνταξης).
- Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
- Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων – Κατοχύρωση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η μόνη απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα είναι ο αποφασιστικός, ενωτικός αγώνας όλων μας. Εάν περάσουν αυτά τα μέτρα τότε δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος για τα χειρότερα. Είναι τα χειρότερα. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν από συμβιβασμένες ηγεσίες ή τις διασπαστικές πρακτικές, η μόνη λύση είναι η ενωμένη πάλη μας.

Δεν υποχωρούμε δεν υποτασσόμαστε. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δημιουργούμε ένα ισχυρό μαζικό κίνημα ανατροπής των αντεργατικών πολιτικών ,προστασίας και ενίσχυσης των δικαιωμάτων μας.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Μετρητής