Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

29 Σεπτέμβρη: η Ευρώπη στους δρόμους


Από τον Δημήτρη Στρατούλη

Στις 29 Σεπτέμβρη θα γίνει το πρώτο, μικρό, βήμα για το συντονισμό των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων σε όλη την Ευρώπη. Γενική απεργία στην Ισπανία, πανευρωπαϊκή πορεία στις Βρυξέλλες, συλλαλητήρια σε δεκάδες άλλες χώρες και πόλεις.


Η πρώτη προσπάθεια για πανευρωπαϊκή απεργία

Το κάλεσμα για μια πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απευθύνθηκε από πέρσι σε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Υιοθετήθηκε στις αρχές Ιούνη από την ETUC, την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς και από το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που οργανώθηκε στην Ιστανμπούλ στά τέλη του Ιούλη. Είχαν προηγηθεί πολλές απόπειρες για πανευρωπαϊκές μέρες δράσης, με σημαντικότερη την 15η Φλεβάρη του 2003, την ημέρα - ορόσημο του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στην αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ. Η 29η Σεπτεμβρίου ήταν όμως η πρώτη οργανωμένη απόπειρα για μια πανευρωπαϊκή απεργία και πολλά συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα ανταποκρίθηκαν, με την ελπίδα ότι θα αναβαθμίσει τις πανευρωπαϊκές κοινωνικές αντιστάσεις. Άλλωστε, την ίδια περίοδο όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο δρόμο. Κοινή συνισταμένη, η απαίτηση των ευρωπαίων εργαζομένων να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση, μέσα από τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας.

Τελικά, μόνο τα ισπανικά συνδικάτα προχώρησαν σε κήρυξη γενικής απεργίας, ενώ στις υπόλοιπες χώρες θα οργανωθούν συλλαλητήρια. Ακόμα και τα συνδικάτα των χωρών, όπως η Γαλλία, που αυτή την περίοδο προγραμματίζουν γενικές απεργίες, δεν κατάφεραν να συντονίσουν τη δράση τους με το πανευρωπαϊκό κάλεσμα.

Τα ελληνικά συνδικάτα στη μάχη της 29ης



Ακόμα και στην Ελλάδα, παρά τη βίαιη επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα και παρά τις πολύμηνες ζυμώσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν προχώρησε σε κήρυξη απεργίας.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της, προσανατολίστηκε στην απεργία της 7ης Οκτωβρίου, ώστε να στηρίξει και την προσφυγή της στη δικαιοσύνη ενάντια στο Μνημόνιο.
Έτσι, τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα καλούνται για το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στην Αθήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 6:15 μμ, ενώ το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6 μμ. Στη Θεσσαλονίκη η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, καθώς και το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, καλούν σε συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου στις 6.


Επίσης, στις 10:00 το πρωί, αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2).
Παρόλα αυτά, σημαντικοί κλάδοι εργαζομένων έχουν κηρύξει απεργία.

  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, με απόφαση της ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα και «από κοινού με τους εργαζόμενους απαιτούν δωρεάν, δημόσιο και ποιοτικό σύστημα υγείας στη χώρα και προασπίζουν τα δημόσια αγαθά που δέχονται ανηλεή επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις». Η Ομοσπονδία καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από Ομοσπονδίες και συνδικάτα στην πλατεία Κοτζιά στις 12:00 την Τετάρτη.
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συνεχίζουν με πεντάωρη στάση εργασίας (12-5 μμ), αντιμέτωποι πια και με το ιδιότυπο lock-out που προσπαθεί να κάνει η εργοδοσία (βλ. http://alterthess.blogspot.com/2010/09/lock-out.html).
  • Οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες συγκοινωνίες, έχουν 4ωρες ή πεντάωρες στάσεις εργασίας.
  • Σε 24ώρη απεργία καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, με απόφασή της από 6 Σεπτέμβρη, "μετά και τις προσχηματικές και συνεχείς αρνήσεις της Διοίκησης να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύεσεων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας", όπως αναφέρεται στην απόφαση. Η απεργιακή συγκέντρωση καλείται την Τετάρτη 29/9 και ώρα 11.00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
  • Την ίδια ημέρα διοργανώνεται και η 24ωρη απεργία των βιβλιοϋπαλλήλων, με αποφάσεις των σωματείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση αυτή στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις μετά το ξαφνικό λουκέτο στον εκδοτικό οργανισμό "Ελληνικά Γράμματα".Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο στις 10.30πμ και σε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η τριμερής συνάντηση για τα "Ελληνικά Γράμματα". Στη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος Σύλλογος οργανώνει παρέμβαση στα βιβλιοπωλεία του κέντρου.

Οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη


Η σημαντικότερη συμμετοχή έρχεται από την Ισπανία, όπου οι μεγάλες συνομοσπνδίες (Spanish Trade Union Confederations of Comisiones Obreras και Unión General de Trabajadores) έχουν κηρύξει γενική απεργία, την πρώτη από την ημέρα που ανέλαβαν την κυβέρνηση οι σοσιαλιστές. Την απεργία στηρίζει, μεταξύ άλλων και η ιστορική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση των εργατών της Ισπανίας CNT.
Το κέντρο των κινητοποίησεων θα είναι όμως στις Βρυξέλλες, όπου οργανώνεται και η μεγαλύτερη ευρω-διαδήλωση των τελευταίων ετών. Το κεντρικό κάλεσμα απευθύνεται από την ETUC, ενώ αναμένεται η συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις συνομοσπονδίες 13 χωρών, μεταξύ άλλων από την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία κοκ. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 13.00 (τοπική ώρα) από το Νότιο Σταθμό των Βρυξελλών και θα καταλήξει σε συναυλία.


Στη Γαλλία, καθώς κορυφώνεται το κίνημα ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σαρκοζί, τα εργατικά συνδικάτα θα οργανώσουν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.


Στην Ουγγαρία έχει καλεστεί συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Στη Γερμανία, λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση 100.000 διαδηλωτών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία των πυρηνικών εργαστασίων, οργανώνεται διαδήλωση στο Βερολίνο με κεντρικό σύνθημα "Δεν πληρώνουμε για την κρίση τους".


Στην Αυστρία, παρά την αδράνεια των συνδικάτων, κινητοποιήσεις οργανώνονται στη Βιέννη και άλλες τέσσερις πόλεις (
Villach, Linz, Innsbruck και Graz).


Στη Ρουμανία θα συνεχιστούν οι καθημερινές διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κλάδων ενάντια στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση και το ΔΝΤ.


Διαδηλώσεις ακόμα θα οργανωθούν στην Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σερβία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κύπρο.



Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Αναφορικά με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, η οποία με δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για απεργιακή κινητοποίηση στη χώρα μας και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Μνημόνιο, έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

  1. Το αξιοπρόσεκτο της δήλωσης δεν είναι τόσο για το εάν ή όχι θα πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση στο επόμενο διάστημα, αλλά είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου ειδήσεων, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν πλέον παραιτηθεί από τις αρχικές τους αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και έχουν προσχωρήσει σε λογικές εργασιακής ειρήνης.
  2. Επιπλέον, πρόκειται για ένα απαράδεκτο μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό των συνδικάτων όσο και προς τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Μνημόνιο και ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα της παραίτησης, της ηττοπάθειας και της απαισιοδοξίας. Ζητά πρακτικά από το σ.κ. να απορροφηθεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους συνδικαλιστές να κλειδώσουν τη σκέψη τους, να ακινητοποιήσουν το μυαλό τους και να σταματήσουν τη δράση τους.
  3. Το μήνυμα αυτό δεν πρόκειται να βρει πρόθυμους αποδέκτες εντός των συνδικάτων. Καθημερινά πια, εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πολιτικές και παραταξιακές αναφορές, στέκονται όρθιοι μαχητές, όπου με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια δίνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς τη μάχη απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων και των κάθε είδους αυθαιρεσιών.
  4. Για εμάς δεν χωρά άλλη καθυστέρηση. Ο κυβερνητικός και Μνημονιακός συνδικαλισμός δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα.
  5. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα με ευθύνη όλων μας, η συγκρότηση ενός νέου ριζοσπαστικού, ταξικού, ενωτικού και πλειοψηφικού ρεύματος, του μόνου ικανού να σταθεί αντίβαρο στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα, να διαμορφώσει τώρα μια δυνατή κοινωνική άμυνα και να διεκδικήσει εναλλακτικές λύσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

29 Σεπτέμβρη 2010 - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ




ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ!



Άνεργοι εργαζόμενοι - εργαζόμενες, νέοι - νέες

Η πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο. Με καθοδηγητή την ξενόφερτη τρόικα και εργαλείο το κατάπτυστο Μνημόνιο, στο όνομα δήθεν της «διάσωσης της πατρίδας», συνεχίζει να κατεδαφίζει ανελέητα την οικονομία και την κοινωνία.

Η οικονομική κρίση και η κρίση δανεισμού της χώρας, αποτέλεσαν το τέλειο άλλοθι για το μεγάλο πολυεθνικό Κεφάλαιο, τα κυρίαρχα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα και τις νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της Ε.Ε. να βάλουν στο κρεβάτι του Προκρούστη το «πειραματόζωο» Ελλάδα και να επιχειρήσουν την πιο βίαια προς όφελος του κεφαλαίου ανακατανομή πλούτου που γνώρισε ο τόπος.

Παρόμοιες πολιτικές εφαρμόζονται σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο Νότο που με πρόσχημα τα δημοσιονομικά προβλήματα προωθούνται μέτρα που αυξάνουν την ανεργία, περικόπτουν ασφαλιστικά δικαιώματα, ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, περικόπτουν μισθούς και συντάξεις. Ταυτόχρονα προωθείται η ισχυροποίηση του απαράδεκτου συμφώνου σταθερότητας και ο παραπέρα περιορισμός του κοινωνικού κράτους.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση χωρίς κανένα δισταγμό και καμιά κοινωνική ευαισθησία φέρνει σε πέρας το «θεάρεστο» έργο του νεοφιλελευθερισμού και εμφανίζεται ακόμα πιο φανατική στην υλοποίησή του! Δεν διστάζει να μειώσει τους μισθούς στο δημόσια τομέα, να πετσοκόψει τις συντάξεις, να ξεθεμελιώσει τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, να καταργήσει το εργατικό δίκαιο και κάθε έννοια εργατικής προστατευτικής νομοθεσίας, να διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις, να διευκολύνει τις απολύσεις οδηγώντας στο κρεματόριο της ανεργίας πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και να επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα της απόλυτης ευελιξίας για όσους έχουν ακόμα την τύχη να εργάζονται. Την ίδια στιγμή επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους για τα λαϊκά στρώματα.

Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική και Μνημονιακή συνταγή δεν είναι απλά αποτυχημένη, είναι καταστροφική κοινωνικά και οικονομικά. Το φονικό τρίπτυχο βαθιά ύφεση - υψηλός πληθωρισμός - υψηλή ανεργία διαλύει κάθε ίχνος οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό! Νέες αυξήσεις φόρων και τιμών, νέο πετσόκομμα των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων, κατάργηση των ΒΑΕ, συνέχιση της κατεδάφισης των ΣΣΕ και του ΟΜΕΔ, δραστική μείωση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας και κοινωνικές παροχές, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ και τις δημόσιες συγκοινωνίες περιλαμβάνονται στο επικυροποιημένο μνημόνιο.

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες

Απέναντι σε αυτήν την αντεργατική νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης μοναδικό όπλο ανατροπής της, είναι οι δικοί μας συνεχείς, ενωτικοί και μαζικοί εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες. Είναι επιτακτική ανάγκη, η σύνδεση και ο συντονισμός τους με τους κοινωνικούς αγώνες των συνδικάτων στις άλλες χώρες της Ε.Ε, όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν σκληρά προγράμματα λιτότητας και ξεθεμελίωσης των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Η 29 Σεπτέμβρη που ορίστηκε από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) ως μέρα Πανευρωπαϊκής δράσης αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης ανεξάρτητα από το γραφειοκρατικό και συναινετικό ρόλο της ΣΕΣ πρέπει με την αγωνιστική μας παρέμβαση να παλέψουμε για μια άλλη πολιτική σε επίπεδο Ευρώπης, για μια άλλη πορεία της ΣΕΣ και ένα ρόλο πραγματικά ταξικό και αγωνιστικό, που θα συντονίζει τους πανευρωπαϊκούς αγώνες και αντιστάσεις που σήμερα είναι πια κάτι περισσότερο από αναγκαίοι.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά αρκέστηκε να ανακοινώσει στο παρά πέντε την πραγματοποίηση απογευματινού συλλαλητηρίου στις 29 Σεπτέμβρη απορρίπτοντας κάθε πρόταση για οποιαδήποτε μορφή απεργιακής κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους πρέπει να εντάξουν την Πανευρωπαϊκή μέρα δράσης στον αγώνα τους ενάντια στο μνημόνιο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ!

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Επισημάνσεις και συμπεράσματα από την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Απεγκλωβισμό από το μνημόνιο της κοινωνικής κατεδάφισης και του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου

Η έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, που η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δ.Ν.Τ. και της τρόικας, οι δε εργαζόμενοι υφίστανται την πλέον επώδυνη επίθεση στο εισόδημα, στην απασχόληση, στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το ΙΝΕ αποδίδει την παρούσα οικονομική κρίση και ύφεση, στην έντονη ανισοκατανομή του εισοδήματος, την υψηλή ανεργία (η πραγματική σήμερα υπολογίζεται σε 18% [900.000]) με εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές για όλη τη δεκαετία 2010-20, την τεχνολογική και καινοτομική υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την απαξίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Η έκθεση διερευνά τα αίτια της οικονομικής κρίσης και, μεταξύ άλλων, τα εντοπίζει στην ανισοκατανομή του εισοδήματος, στις φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις που στέρησαν δημόσια έσοδα, στην απελευθέρωση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, στην ευέλικτη και ανασφάλιστη εργασία, στις υπερτιμολογήσεις των κρατικών προμηθειών, στον υπερδανεισμό, στη συρρίκνωση του καινοτομικού δυναμικού της χώρας. Όλα αυτά συγκροτούν το μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών.

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική του μνημονίου, η έκθεση παρατηρεί, ότι επιδιώκεται μια "εσωτερική υποτίμηση" μέσα από την μείωση του κόστους εργασίας και την απορρύθμισή της, πράγμα το οποίο οδηγεί σε περιορισμό της ζήτησης και σε ύφεση. Αυτό σημαίνει, ότι η ύφεση δεν είναι "ατύχημα" αλλά συνειδητή οικονομική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας. Επιλογή που αξιοποιείται και ως ένα μέσο για την πειθάρχηση των εργαζομένων σε χαμηλότερους μισθούς και σε λιγότερο προστατευμένες σχέσεις εργασίας (κραυγαλέα η προσπάθεια κατάργησης των κλαδικών ΣΣΕ και του ΟΜΕΔ). Εδώ, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι η ύφεση σήμερα χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολυνθούν στρατηγικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων, όπως είναι για παράδειγμα οι επιλογές αναφορικά με το ασφαλιστικό, όπου με τον πρόσφατο νόμο διαφαίνεται καθαρά η στρατηγική της κυβέρνησης να εγκαταλειφθεί το κράτος-πρόνοιας και να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος-φιλανθρωπίας, με σοβαρές συνέπειες στην διεύρυνση της φτώχειας, στην διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η επιχειρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή, ακριβώς εξαιτίας της ύφεσης, έχει περιέλθει σε τροχιά αυτοϋπονόμευσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης ελλείμματος και χρέους, παρά το ιδιαιτέρως αυξημένο κοινωνικό κόστος, που τα μέτρα συσσωρεύουν.

Όσα μας παρουσιάστηκαν στην έκθεση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αν συνεχιστεί η πολιτική του μνημονίου, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, νέα φτώχεια και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και παραπέρα απαξίωση μεγάλων τμημάτων του παραγωγικού και ανθρώπινου δυναμικού.

Προτάσεις που απορρέουν από την έκθεση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Οι βασικές προτάσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για έξοδο από την κρίση και την ύφεση θέτουν σαν ανάγκη, ένα ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε μια αναπτυξιακή και αναδιανεμητική κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, το ΙΝΕ θεωρεί ότι η πολιτική που προωθεί την ευελιξία της εργασίας, την ενίσχυση της προσφοράς και την ιδιωτικοποίηση και κεφαλαιοποίηση του κοινωνικού κράτους, πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολιτική που θα προωθεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ρύθμισης της εργασίας, της ενίσχυσης της ζήτησης και της καινοτομικής και παραγωγικής ανάπτυξης, μέσα από την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της αναδιανομής του εισοδήματος και της αναδιανεμητικότητας του κοινωνικού κράτους. Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την ύφεση θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να επιδιωχθεί μέσα από έναν εναλλακτικό (έναντι του Μνημονίου) τρόπο αποπληθωρισμού, με απευθείας μείωση τιμών, χωρίς να θιγούν οι μισθοί, αφού τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι κατά πολύ αυξημένα έναντι των άλλων προηγμένων χωρών της ΕΕ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι, οι μεγάλες περιουσίες να αναλάβουν το κύριο βάρος της προσαρμογής, τα επιχειρηματικά κέρδη να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή, οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων να επανεξεταστούν, ο φορολογικός έλεγχος των ανώτερων εισοδημάτων να γίνει εξονυχιστικός κλπ. Η αναλογία των εισοδημάτων ιδιοκτησίας προς τις αμοιβές εργασίας στην Ελλάδα ανερχόταν, το 2009, σε 0,43 όταν ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ ήταν 0,25.

Θεωρούμε σημαντικές τις επισημάνσεις της έκθεσης για την Κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει στα σοβαρά την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Έχει αφήσει τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων, δεν έχει ένα πρόγραμμα για την προστασία των υδάτινων πόρων και των φυσικών πόρων εν γένει, ετοιμάζεται να κλείσει τις περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές και να επιδοτήσει την αγορά ιδιωτικών αυτοκινήτων.

Χρειάζεται αντίθετα και επειγόντως μια στροφή προς τον σχεδιασμό πολιτικών με στόχους και χρονοδιαγράμματα, για να αντιμετωπιστούν και να αμβλυνθούν όλες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, χρειάζεται να αποκτήσουν πρωτεύοντα ρόλο οι δημόσιες πολιτικές και να συνδεθούν οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος με τις κοινωνικές πολιτικές, με την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες Δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς το γεγονός, ότι οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΝΕ για την ελληνική οικονομία καταδεικνύουν τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εφαρμοζόμενη πολιτική τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ζητούμενο για μας είναι, ο τρόπος που θα "διαβαστεί" και θα αξιοποιηθεί αυτή η έκθεση από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, και πολύ περισσότερο, η δράση που θα αναπτυχθεί, για να διεκδικηθεί η απαλλαγή από το μνημόνιο και τα συμφέροντα που υπηρετεί και ο ριζικός αναπροσανατολισμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην αναπτυξιακή και αναδιανεμητική κατεύθυνση που η έκθεση προβάλλει. Η ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν και την επιστημονική πλέον τεκμηρίωση για να αντιπαρατεθούν στη λογική του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου της τρόικας, που Κυβέρνηση, Αξιωματική Αντιπολίτευση, ΛΑΟΣ και πολλοί άλλοι πρόθυμοι, με την ενορχηστρωμένη βοήθεια των ΜΜΕ, καθημερινά μας βομβαρδίζουν.

Η ΓΣEΕ οφείλει πλέον από σήμερα να θέση την προμετωπίδα των κινητοποιήσεων τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο της κοινωνικής κατεδάφισης και του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου που μας οδηγεί.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ - Ανακοίνωση για την κινητοποίηση στην ΔΕΘ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-9-2010

Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, Νέοι και Νέες,

Μέσα σε 8 μήνες, η πιο σκληρή και ανάλγητη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, διαπράττει το πιο βάρβαρο έγκλημα σε βάρος του κόσμου της εργασίας και του ελληνικού λαού.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιμελώς χρησιμοποίησε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας ως φάντασμα τρόμου για να αποκτήσει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση στην πλήρη υποταγή της στις απαιτήσεις των χρηματιστών, των δανειστών και του μεγάλου Κεφαλαίου. Λειτούργησε και λειτουργεί ως το τέλειο εκτελεστικό τους όργανο, υποτάσσοντας τους εργαζόμενους στη δουλεία του νεοφιλελεύθερου Μηχανισμού Στήριξης, υπέγραψε το κατάπτυστο Μνημόνιο και έθεσε εαυτή στην υπηρεσία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αλλά και των εργοδοτών, ικανοποιώντας κάθε τους αίτημα για διάλυση του Κοινωνικού κράτους των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου τομέα.

Με έναν αξιοθαύμαστο συγχρονισμό μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας:

- Η Ελλάδα γίνεται πρωταθλητής της ανεργίας και της φτώχειας.

Η ανεργία παίρνει τρομακτικές διαστάσεις με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με πληθωρισμό σε πρωτοφανή επίπεδα, με δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, με τη ταξική φορολογική επιδρομή, με το εργατικό-λαϊκό εισόδημα να συρρικνώνεται σε επίπεδα της δεκαετίας του ’80.

- Η Ελλάδα γίνεται πρωταθλητής της ανισότητας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας.

Με τη βίαιη ανακατανομή του πλούτου σε βάρος της εργασίας, τον σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων, την απορρύθμιση της εργασίας και το ξήλωμα του ατομικού και συλλογικού δικαίου, την επιβολή της κυριαρχίας της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την κατάργηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος κατήργησαν την κοινωνική ασφάλιση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων τη στιγμή που η εισφοροδιαφυγή και οι χαριστικές ρυθμίσεις στους εργοδότες συνεχίζονται με προκλητικό τρόπο.

- Η Ελλάδα και ο Δημόσιος τομέας ξεπουλιούνται όσο-όσο για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Συκοφάντησε, διέλυσε, συρρίκνωσε και εν τέλει ιδιωτικοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Ξεπούλησε αντί πινακίου φακής ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, λιμάνια. Σε μηχανές κερδοφορίας μετέτρεψε τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας και της Παιδείας.

Το έργο όμως συνεχίζεται, η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη για το δεύτερο γύρο της βαρβαρότητας, αυτόν της εφαρμογής του «Επικαιροποιημένου» Μνημονίου, που θα ολοκληρώσει τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας, πάντα σε όφελος των πιστωτών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών, οι πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η κατεδάφιση των ΣΣΕ και του ΟΜΕΔ, η μείωση των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας, η κατάργηση των ΒΑΕ, η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει- και οδηγούνται οι εργαζόμενοι και η κοινωνία σε ένα τοπίο καταστροφής με βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία.

Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση του μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ-.ΕΚΤ και με εργαλεία το κατάπτυστο Μνημόνιο έχει μεταλλαχθεί σε έναν επικίνδυνο διεκπεραιωτή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης ανασυγκρότησης του κεφαλαίου

Η αντίσταση στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού

είναι η μοναδική διέξοδος για τους εργαζομένους και τη κοινωνία.

Για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα σε βάρος των εργαζομένων απαιτείται η κινητοποίηση όλων μας, ανέργων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου που μπορεί να σταματήσει αυτή την πολιτική και να επιβάλλει λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι των αγορών

τα Συνδικάτα πρέπει να δυναμώνουν τον αγώνα τους, να τον διευρύνουν πολιτικά και κοινωνικά

Αγωνιζόμαστε για την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας, την ακύρωση όλων των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και την προβολή μιας εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση με δημόσιες πολιτικές που θα στηρίζουν την ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου , θα στηρίζουν την προστασία και διεύρυνση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών με επίκεντρο την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι τις αγορές ή το πώς θα πάρουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών που καταργούν ακόμη και το σύνταγμα, την προστασία και τη διεύρυνση των δημοκρατικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, του δικαιώματος στην εργασία, για αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, για σύνταξη πραγματική και όχι βοηθήματα ελεημοσύνης, για δημόσια παιδεία και υγεία, για το δικαίωμα των νέων να ζουν να μορφώνονται και να εργάζονται και όχι να γίνονται η σύγχρονη γενιά της μετανάστευσης.

Αγωνιζόμαστε για να περιφρουρήσουμε ότι κατακτήσαμε με τους αγώνες μας και για να χτίσουμε ένα αύριο καλύτερο από το σημερινό.

Συμμετέχουμε ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ και ΕΝΩΤΙΚΑ

στη διαδήλωση της 11ης Σεπτέμβρη 2010 στη ΔΕΘ

ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης και της τρόικα.

Μετρητής