Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κλιμάκωση των αγώνων τώρα

Την τακτική της εκτόνωσης, του ροκανίσματος του χρόνου και της αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι επιλέγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ।
Έτσι παρά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και τη μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στην απεργία στις 23 Φλεβάρη, που έστειλε σαφές μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων, το συνδικαλιστικό κίνημα - με ευθύνη των πλειοψηφιών - βρίσκεται "χαμένο στη μετάφραση". Πολύ περισσότερο μάλιστα, την περίοδο που οι εξελίξεις στο επίπεδο της χώρας μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μπροστά στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, προδιαγράφονται δραματικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση πρότεινε τόσο στην ΑΔΕΔΥ όσο και στη ΓΣΕΕ, μετά την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη, τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αγωνιστικών παρεμβάσεων και νέα γενική απεργία μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να υπάρξει συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νικηφόρα προοπτική του αγώνα.

Η ομόφωνη απόφαση-πρόταση της ΑΔΕΔΥ προς τη ΓΣΕΕ για κήρυξη Γενικής απεργίας στο διάστημα 17-22 Μάρτη, αποτελεί θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της και να προχωρήσει στην κήρυξη, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, νέας γενικής απεργίας, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Τρόικα που θέλουν, μέσα και από το προωθούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να βάλουν στο γύψο τα δικαιώματα και τις ζωές μας για ολόκληρες δεκαετίες.

4/3/2011

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 20% ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

4/3/2011

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 20%

ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η κυνικότητα και η ωμότητα με την οποία ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, προανήγγειλε την χωρίς εκπτώσεις, στυγνή εφαρμογή της κυβερνητικής μνημονιακής δέσμευσης για περικοπή των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. €, με την μέθοδο των εισοδηματικών κριτηρίων, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από ακραία νεοφιλελεύθερη, είναι και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή.

Τα δε τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, δείχνουν καθαρά ότι ο ρυθμός με τον οποίο η ανεργία καλπάζει με τις μαζικές απολύσεις να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, θα οδηγήσει κυριολεκτικά τον τόπο κατά το επόμενο χρονικό διάστημα σε μια «εσωτερική ανθρωπιστική κρίση» με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Σήμερα έξι στους δέκα ανέργους, δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ με την περαιτέρω περικοπή και των 500 εκατ. €, η αναλογία αυτή θα προσεγγίσει το 80% !

Είναι αδιανόητος πια, ο βαθμός, η ταχύτητα και η βιαιότητα με την οποία επιχειρείται η αναδιανομή του πλούτου από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εγχώριους και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κανένα δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους, καμιά κοινωνική προστασία για τους απολυμένους, καμία πρόνοια για την ανακούφιση για το 25% του ενεργού εργατικού δυναμικού, που οδηγείται σιδηροδέσμιο στην φτώχεια και το περιθώριο.

Αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, και μοναδική λύση είναι η ανατροπή της παράλογης, καταστροφικής και αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλουν Μνημόνιο, Τρόικα και μεγάλο κεφάλαιο.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τις τραγικές και εφιαλτικές διαστάσεις που λαμβάνει η ανεργία.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πρέπει επιτέλους να βάλει ψηλά στη διεκδικητική της ατζέντα, τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακουφίζουν τους ανέργους και θα παρέχουν ένα ελάχιστο πλαίσιο εκτεταμένης κοινωνικής προστασίας.

Διεκδικούμε

- Καμιά περικοπή των πόρων του ΟΑΕΔ, αντίθετα απαιτείται γενναία αύξηση τους, μέσα από τη μεταφορά πόρων από τις δήθεν «ενεργητικές» πολιτικές της στήριξης της εργοδοτικής ευελιξίας.

- Επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού της ΕΓΣΣΕ

- Καταβολή του επιδόματος για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία

- Στοχευμένα επιπλέον προγράμματα στήριξης των απολυμένων, των νέων, των γυναικών

- Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους με τα ΜΜΜ, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, φθηνά τιμολόγια σε ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Οι επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» έχουν επιβάλλει ένα απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό κανονισμό εργασίας για τους εργαζόμενους

Του Δημήτρη Στρατούλη

Οι επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» έχουν επιβάλλει ένα απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό κανονισμό εργασίας για τους εργαζόμενους/ες σ' αυτές καταπατώντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας τους και συνταγματικής νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, ερευνούν σωματικά (!!!) τους υπαλλήλους, κατά κύριο λόγο γυναίκες, κατά την είσοδό, την παραμονή και την έξοδό τους από την εργασία τους, ασκώντας «προληπτική» τρομοκρατία, με το πρόσχημα του «ενδεχομένου» ....κλοπής!!!! Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα εξευτελιστική, γιατί στιγματίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια θεωρώντας δεδομένη την διάπραξη κλοπής από τους εργαζόμενους/ες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιδημοκρατικό κανονισμό εργασίας, σε όλους τους υπαλλήλους στα NOTOS COM HOLDING:

Απαγορεύεται να κρατούν προσωπικές τσάντες, παρά μόνο πολύ μικρές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφέρουν στοιχειώδη προσωπικά αντικείμενά τους!

Απαγορεύεται να καθίσουν ακόμα και εάν δεν υπάρχει κανείς πελάτης/σα στον όροφο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι/ες να πάσχουν από κιρσοφλεβίτιδες.

Απαγορεύεται να ζητήσουν την νόμιμη αποζημίωση για την υπερωριακή τους αμοιβή με απειλή απόλυσης!

Απαγορεύεται να αναπτύσσουν επικοινωνία μεταξύ τους κατά την διάρκεια του ωραρίου τους!

Απαγορεύεται να μιλάνε μεταξύ τους φυσιολογικά (μόνο ψιθυριστά) και

Απαγορεύεται να γελάσουν!

Και να μην έφταναν όλα αυτά πρόσφατα η εργοδοσία υποχρεώνει με ποινή απόλυσης τους εργαζόμενους σε μείωση ημερήσιου ωραρίου κατά 2 ώρες και σε αντίστοιχη μείωση μισθού κατά 20%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το Υπουργείο Εργασίας, την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και τον Εισαγγελέα να παρέμβουν άμεσα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και του Συντάγματος στους χώρους εργασία της NOTOS COM HOLDING και για να καταλογιστούν οι προβλεπόμενες ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις στους υπευθύνους αυτών των παράνομων αντεργατικών συμπεριφορών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ Ν΄ ΑΝΘΙΣΕΙ

Του Αλέκου Καλύβη*

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου κατέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες του κινήματος όσο και τον κλιμακούμενο αυταρχισμό της εξουσίας, που στην πράξη πλέον οδηγεί σε απαγόρευση των συναθροίσεων

Η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία ακόμη και σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων έδωσε μια διαφορετική νότα και δημιουργεί τη βάση μιας πιο σταθερής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά στρώματα. Η κεντρική συγκέντρωση ήταν καλύτερη από αυτήν της 15ης Δεκέμβρη αλλά όχι τόσο μαζική με αυτήν της 5ης Μάη. Στην επαρχία η εικόνα της μαζικότητας ήταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά. Τα πιο μαζικά μπλοκ διαδηλωτών ήταν των εργαζομένων που πλήττονται άμεσα από τα κυβερνητικά μέτρα αλλά και αυτά των κινημάτων "δεν πληρώνω", ενώ ήταν πολύς ο κόσμος που κατέβηκε ανοργάνωτα στην πορεία.

Διαμορφώνονται μεγάλες δυνατότητες κλιμάκωσης της πάλης

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και πρέπει να ενταθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση. Η κυβέρνηση αισθάνεται απομονωμένη και γίνεται πιο καθαρή όχι μόνο η αναλγησία αλλά και η αποτυχία της πολιτικής της. Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, η ανάπτυξη πάλης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο πρέπει να περάσει σε νέο επίπεδο οργάνωσης και υλοποίησης. Το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να αποκτηθεί είναι η μαζικότητα και η μαχητικότητα του ίδιου του κινήματος. Αυτό είναι που κυρίως μετρά και όχι η καθαρότητα ή η υπερδραστηριοποίηση κάποιων οργανωμένων μειοψηφιών.

Το κίνημα πρέπει να μάθει να περιφρουρεί τους αγώνες του από τις μικρές ομάδες των γνωστών-αγνώστων, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προβοκάρουν τους αγώνες, να δίνουν πρόσχημα στην κρατική καταστολή να εκδηλώνεται πιο απροκάλυπτα και στην κυβέρνηση να αποπροσανατολίζει και να αποκρύπτει την μαζικότητα και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων. Επί τέλους πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να ολοκληρώνουμε τις διαδηλώσεις χωρίς τους τόνους χημικών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η οποία διαλύει τις συγκεντρώσεις και αποθαρρύνει τον κόσμο να κατέβει στα συλλαλητήρια.

Επίσης η αριστερά πρέπει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σεβασμό την αυτονομία του κινήματος. Να απαλλαγεί από πρακτικές όπου κάποιοι δημιουργούν κομματικές υγειονομικές ζώνες για να μην συγχρωτίζονται οι «πολιτικά καθαροί» με τους «μολυσμένους» εργαζόμενους ή από άλλες που επιλέγουν στελέχη της τα οποία, φορώντας το σαρίκι των εξεγερμένων της Αιγύπτου, φαντασιώνονται μηχανιστική μεταφορά καταστάσεων και παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι διοργανωτές των συγκεντρώσεων των συνδικάτων. Είναι απόλυτα θεμιτό και πρέπον να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι και το κίνημα το ίδιο να παραμείνουν στο σύνταγμα και να υπογραμμίσουν με μεγαλύτερη ένταση τη διαμαρτυρία τους. Αυτό, όμως, το πραγματοποιείς και αιφνιδιάζεις τον αντίπαλο και δεν το ανακοινώνεις την προηγούμενη μέρα, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στην εξουσία να σχεδιάσει με την άνεσή της τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Αυτή η λογική υποκρύπτει έναν αγχώδη και άγονο ανταγωνισμό μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς που πλήττει το κίνημα αλλά και μια λαθεμένη πολιτική πρακτική που όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά παραβιάζει την αυτονομία του μαζικού κινήματος. Η αριστερά δεν έχει αυτό τον ρόλο. Φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει με τις θέσεις της, να κρίνει, να ασκεί αυτοτελώς τις πολιτικές της πρωτοβουλίες, να συμμετέχουν τα μέλη της μέσα στο μαζικό κίνημα, να στηρίζει αλλά όχι να καπελώνει από τα πάνω το κίνημα. Επιπλέον η αναγκαία σκληρή κριτική στις πλειοψηφίες των ηγεσιών ιδίως της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να οδηγεί σε απαξίωση και των εργατικών θεσμών που απέδειξαν, με τις μεγάλες απεργίες, ότι χωρίς τη συνδρομή αυτών των θεσμών δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αυτά τα πολύ μεγάλα γεγονότα.

Συγκρότηση κοινωνικού μετώπου

Σε αυτή τη φάση πρέπει να κλιμακωθούν οι αγώνες. Αυτό δεν έχει σχέση τόσο με την αριθμητική των απεργιών αλλά με την δυναμική μιας πολύμορφης αγωνιστικής δράσης που θα βάζει σε κίνηση εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο. Στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες, στις πόλεις, πρέπει να χτίζεται ένα κοινωνικό μέτωπο το οποίο να συντονίζεται με πιο κεντρικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Να οικοδομείται από τα κάτω μια αρραγής ενότητα που θα ακυρώνει τις συμβιβαστικές λογικές των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και θα παραμερίζει τις διασπαστικές πρακτικές. Η μάχη κατά του Μνημονίου και της τρόικας χρειάζεται να αναβαθμιστεί με την διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα εμπλέκει στον κοινό αγώνα εργατικά συνδικάτα, φορείς των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού που πλήττονται, επιστημονικούς συλλόγους, διανοούμενους, τη νεολαία, τα διάφορα κινήματα που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, όλα αυτά με έναν κεντρικό συντονισμό σε ένα πανελλαδικό δίκτυο και με αποκεντρωμένη δράση.

Τώρα χρειάζεται η άνθηση του κοινωνικού με όρους κινήματος και αυτονομίας. Η οικοδόμηση του πολιτικά εναλλακτικού στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι μια σχετικά αυτοτελής διαδικασία που πρέπει να επηρεάζει και να επηρεάζεται από το κίνημα, να κινείται παράλληλα, να γιγαντώνεται με τη μορφή και το περιεχόμενο ενός πολιτικού ρεύματος που θα δίνει πολιτική διέξοδο στην κοινωνική δυναμική.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση, που γίνεται ολοφάνερο το πλήρες αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου, που η κυβέρνηση χάνει κάθε ίχνος πολιτικής νομιμοποίησης αλλά παρόλα αυτά εντείνεται η επίθεση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται να βοηθήσουμε το κίνημα να αναπτυχθεί με τους δικούς του όρους. Χρειάζεται να γεμίζουμε συνεχώς την καρδάρα κι όχι να την κλωτσάμε.

* Ο Αλέκος Καλύβης είναι πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ

- Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 3-2-2011

Μετρητής