Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

«ΚΟΥΡΕΜΑ»: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΟΥΡΕΜΑ»: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Αφού επι δεκαετίες, όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις πάντα στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης (χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εισφοροδιαφυγή, μαύρη και αδήλωτη εργασία, μερική απασχόληση), αλλά και μέσα από έναν απίστευτο «τζόγο» που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τα χρήματα των εργαζομένων (Χρηματιστήριο, Δομημένα Ομόλογα), λεηλάτησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έρχονται τώρα να διαπράξουν το απίστευτο τελειωτικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, το οποίο ακούει στο όνομα «κούρεμα».

Κυβέρνηση και Ε.Ε. γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα σύστημα πολλαπλών πόρων, στο οποίο συνεισφέρουν με δικά τους χρήματα οι εργαζόμενοι και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο, όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Οι εγκληματικές αποφάσεις της Ε.Ε. για το κούρεμα του δημοσίου χρέους, χωρίς την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις συντάξεις του ελληνικού λαού.

Οι αρχιτέκτονες αυτών των πολιτικών, έχοντας απέναντί τους μια Κυβέρνηση «νεκρό σώμα» και ένα άθροισμα προθύμων κυβερνητικών αξιωματούχων, προχωρούν χωρίς πολλά – πολλά στις τελικές αποφάσεις που θα σημάνουν το οριστικό τέλος του ασφαλιστικού και των συντάξεων.

Ο λαλίστατος και υπερκινητικός Υπουργός Οικονομικών έσπευσε άμεσα να καθησυχάσει τους μεγαλοτραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, ώστε να μη θιχθούν αυτές από το κούρεμα.

Για το παρόν και το μέλλον όμως των ασφαλιστικών ταμείων τηρεί σιγή ιχθύος, αρεσκόμενος σε γενικόλογες τοποθετήσεις που μοιάζουν ως το πιο σύντομο ανέκδοτο, όταν ομιλεί περί δήθεν στήριξης των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έναν προϋπολογισμό, τον οποίον η Κυβέρνησή του, τον έχει κάνει ένα ελλειμματικό κουρελόχαρτο, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της μη είσπραξης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος δεν δίνει πια στα Ταμεία ούτε τους θεσμοθετημένους πόρους.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μια βίαια, αντιδημοκρατική δήμευση – υπεξαίρεση της περιουσίας των εργαζομένων που φθάνει στα όρια του ποινικά κολάσιμου αδικήματος.

Κλέβουν τα χρήματα μιας ζωής όλων των ασφαλισμένων, οδηγώντας τις συντάξεις σε ελεύθερη πτώση και τους συνταξιούχους σε μια φτώχεια και περιθωριοποίηση χωρίς προηγούμενο.

Αυτό το έγκλημα διαρκείας δεν μπορεί να περάσει. Και δεν θα περάσει.

Ο αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας και όλων όσων πλήττονται από αυτήν τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα των Μνημονίων, των δανείων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πρέπει τώρα να συνεχιστεί με επιμονή, ένταση και διάρκεια, ώστε να τους ανατρέψουμε μια ώρα γρηγορότερα !

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Απλήρωτοι εργαζόμενοι μετά το "κούρεμα" μισθών 30%!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ" (23/10/2011)

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει το τελευταίο δίμηνο οι μειώσεις μισθών στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Αρκετές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα δεν καταβάλουν ακόμα και τους "κουρεμένους" κατά 20% - 30% μισθούς, που έχουν προέλθει κατά κανόνα από (εκβιαστική) μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία, και μάλιστα για χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τους 5-6 μήνες.

Σε ελεύθερη πτώση οι μισθοί σε εμπόριο και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε μη καταβολή δεδουλευμένων
Σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΟΙΥΕ Παν. Κυριακούλια, "πρωταθλητές" στις περικοπές είναι οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (courier), όπου, εκτός των δύο μεγάλων «μητρικών» εταιρειών του χώρου (ACS, Speedex), οι υπόλοιπες, που λειτουργούν με το σύστημα franchise, ουσιαστικά έχουν προχωρήσει σε «ολική στάση πληρωμής μισθών» από το καλοκαίρι και μετά. Ακόμα στις επιχειρήσεις - εργολαβίες καθαρισμού και φύλαξης οι εργοδότες δεν καταβάλλουν μισθούς επικαλούμενοι την "ολική στάση πληρωμών" του Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, που κατά κανόνα αμείβονται με 400 ευρώ, να είναι για μήνες απλήρωτοι. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε αρκετές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν βάλει ακόμα λουκέτο.


Βίαιες μειώσεις μισθών στο λιανεμπόριο
Στον χώρο του λιανεμπορίου, σε πλήρη εξέλιξη είναι μια γενικευμένη προσπάθεια μείωσης των μισθών στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (751 ευρώ μεικτά), καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση που έχει συμφωνηθεί. Πρόκειται, όπως σημειώνει ο Θάνος Βασιλόπουλος, γραμματέας της ΟΙΥΕ, για «μεγαθήρια» του λιανικού εμπορίου, με μεγάλη ή ικανοποιητική κερδοφορία ακόμα και εντός της κρίσης, και περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως ο Βάρδας (πρόεδρος ΣΕΛΠΕ), ο όμιλος Folli - Follie  (Attica, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών), Notos - Com, Πλαίσιο, Γερμανός, Jumbo, Κωτσόβολος, Multirama κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι σε πρώτη φάση να γίνονται απολύσεις του «ακριβού» προσωπικού της κλαδικής σύμβασης και η πρόσληψη νέων 4ωρης ή 6ωρης εργασίας με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ. Στην περίπτωση αυτή, ο μισθός του εργαζόμενου με 4ωρη εργασία στο εμπόριο από τα 459 ευρώ της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου (άγαμος χωρίς προϋπηρεσία) διαμορφώνεται στα 376 ευρώ (μείωση 86 ευρώ μηνιαίως ή 20%). Ανάλογη είναι και η μείωση του μισθού για τους εργαζόμενους πλήρους 8ωρης εργασίας.


Ισοπέδωση από την κατάργηση των κλαδικών
Απώλειες από 17% έως 20% έχουν οι εργαζόμενοι στην Sprider Stores, μία από τις λίγες επιχειρήσεις όπου υπεγράφη Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση. "Αυτό που περιμένουν οι εργοδότες είναι η ψήφιση του άρθου 37 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται νομοθετικά η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων", τονίζει ο Θ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας: Αποτέλεσμα θα είναι η αποχώρησή τους από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να μην δεσμεύονται από την όποια κλαδική Σύμβαση, έτσι ώστε να μπορούν πια να εφαρμόζουν για το σύνολο του προσωπικού την ΕΓΣΣΕ. Οπως εξηγεί, στην περίπτωση αυτή ένας μέσος «ακριβός» εμποροϋπάλληλος με 30 έτη υπηρεσίας, που αυτή τη στιγμή αμείβεται βάσει της κλαδικής σύμβασης και με τα βασικά επιδόματα γάμου, 10ετούς προϋπηρεσίας και ταμείου με 1.934 ευρώ, θα κοστίζει μόνο 1.037 ευρώ μικτά. Η μείωση δηλαδή μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 900 ευρώ!
Αυτή η πολιτική ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε μια σειρά μεγάλους εργασιακούς χώρους με τη μέθοδο των «εθελοντικών» ατομικών συμβάσεων και χαρακτηριστικά παραδείγματα τελευταία τα καταστήματα Λητώ, τα Alex Πακ και τη Media Markt, η οποία απορροφά ορισμένα καταστήματα της Saturn, που αποχωρεί από την Ελλάδα, «επαναπροσλαμβάνοντας» μέρος των μισθωτών της τελευταίας με τον μισθό της ΕΓΣΣΕ, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΣΣΕ που να καλύπτει τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΛΠΕ. Ο τελευταίος κινδυνεύει να διαλυθεί στην περίπτωση έκδοσης Διαιτητικής Απόφασης που να διατηρεί τα ισχύοντα της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, αφού πολλές από τις επιχειρήσεις - μέλη του θα προτιμήσουν να αποχωρήσουν από αυτόν, ώστε να μην δεσμεύονται για την εφαρμογή της.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ 16/10/2011

Του Θάνου Βασιλόπουλου*

Καθώς το ασύλληπτης κοινωνικής βαρβαρότητας- νεοφιλελεύθερο πείραμα στη χώρα μας για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και των δημοσίων χρεών καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς, διαλύοντας ταυτόχρονα τα πάντα με τα συνεχή αδιέξοδα μέτρα που παίρνει, με τη διάλυση του κράτους και της οικονομίας, με το ξεπούλημα του συνόλου των δημόσιων - κοινωνικών αγαθών, με την εγκληματική ύφεση, την ανάλγητη λιτότητα και την καταστροφική ανεργία, μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική ήδη γεννιέται μπροστά στα μάτια μας.

Καθημερινά, πλέον, η κοινωνία, με εμπροσθοφυλακή τα εργατικά συνδικάτα σε όλους τους χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κινητοποιείται, αντιστέκεται, μάχεται για την ανατροπή του συνόλου των πολιτικών που επιβάλλουν τρόικα - τοκογλύφοι δανειστές και που εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση του Μνημονίου, χρησιμοποιώντας αυταρχισμό, αστυνομική βία, εκβιασμούς, απειλές και «τρομοκρατικές» οιμωγές.

Το περιβόητο πολυνομοσχέδιο της κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης έρχεται να βάλει την ταφόπλακα σε όλες τις μεταπολεμικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Στον ιδιωτικό τομέα έρχεται ως η προαποφασισμένη συνέχεια της ένταξης της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης βάζοντας την οριστική ταφόπλακα σε αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα σαν ελάχιστη εργασιακή προστασία: τις συλλογικές συμβάσεις των αξιοπρεπών μισθών βιοπορισμού των εργαζομένων.

Για να το πετύχουν όμως αυτό, στόχος τους είναι και η αποδυνάμωση και εξαφάνιση των συνδικάτων.

Παγώνοντας, λοιπόν, την επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ στο σύνολο του κλάδου λειτουργούν εγκληματικά, ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, όπου οι μικρομεσαίες εταιρείες που απασχολούν κάτω από 10 άτομα, αποτελούν το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να «υπογράφουν» με τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων μια δήθεν «επιχειρησιακή» συλλογική σύμβαση, η οποία και θα ισχύει πλέον υποχρεωτικά έναντι όλων κλαδικών. Όλα αυτά συνιστούν τα απόλυτα εργαλεία επιβολής ατομικών μισθών φτώχειας στα 500 ευρώ!

Αν σε αυτά προσθέσουμε τα ατέλειωτα αντισυνταγματικά χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους, τότε πλέον είναι καθαρό ότι εργαζόμενοι και κοινωνία οδηγούνται σιδηροδέσμιοι σε μια εξαθλίωση χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Η 48ωρη γενική απεργία στις 19 & 20 Οκτωβρίου δεν είναι μια απλή απεργία. Πρόκειται για μια συνολική πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, η οποία θα κρίνει το ποιος θα ανατρέψει ποιον: η κυβέρνηση την κοινωνία ή η κοινωνία την κυβέρνηση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.

Ήδη οι εργαζόμενοι μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες έχουν ξεπεράσει και τις διχαστικές - διαιρετικές λογικές, αλλά και τις λογικές ενός ψευδορεαλισμού της ακινησίας.

Και θα είναι εκεί μαζικά, ενωτικά και μαχητικά, μαζί με όλους τους χαμένους του Μνημονίου, που πια συνιστούν τη νέα κοινωνική πλειοψηφία, για να επιβάλουν την τελική ανατροπή και τη δρομολόγηση άλλων προοδευτικών λύσεων।

Μέλος διοίκησης της ΓΣΕΕ και γεν. γραμματέας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων


Μετρητής