Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ανεργία στη χώρα μας σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ρεκόρ και καταγράφεται πλέον επισήμως από την EUROSTAT, ως πρωταθλητρια στα ποσοστά ανεργίας, με τους πραγματικά ανέργους να προσεγγίζουν το 1.500.000,  μέσα σε μια νεοφιλελεύθερη  Ευρώπη που και αυτή μετρά πάνω από 25.000.000 ανέργους.   
Κι ‘όμως αυτά τα ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας αντιμετωπίζονται ως μια απλή  παράπλευρη απώλεια  των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών  πολιτικών. 
Στη χώρα μας, επίσης καθόλου δεν φαίνεται να συγκινείται ούτε η Τρόικα, ούτε  και η  τρικομματική Κυβέρνηση Παπαδήμου που με την πολιτική τους, τα Μνημόνια τους και τις δανειακές συμβάσεις, εξοντώνουν την πραγματική οικονομία, βυθίζουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία σε ύφεση και οδηγούν μια ολόκληρη κοινωνία στην ερήμωση, το περιθώριο και τη φτώχεια.
 Η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και κινείται εκτός κάθε ελέγχου, ενώ οι συνέπειές της είναι δραματικές, αφού χτυπούν αδιακρίτως κάθε ελληνική οικογένεια, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, αλλά και εργαζόμενους που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία.
Η κοινωνική προστασία των ανέργων είναι ανύπαρκτη και τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που λαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος των ανέργων, δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν ούτε ως ασπιρίνη, μπροστά στο κίνδυνο της κοινωνικής ερήμωσης που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη γιγάντωση του φαινομένου.
Η  ΓΣΕΕ, αντί να εξαντλείται σε ένα πεδίο ατέρμονων διαβουλεύσεων και να εγκλωβίζεται σε έναν σκηνοθετημένο διάλογο, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να θέσει υψηλά στην ατζέντα της διεκδικητικής της δράσης το ζήτημα της ανεργίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία των ανέργων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη το σ.κ. με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις να διεκδικήσει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και τη  διεύρυνση του χρόνου καταβολής του, μεταξύ άλλων και από τους πόρους που διοχετεύονται στις αποτυχημένες «ενεργητικές πολιτικές» επιδότησης των εργοδοτών και ανέρχονται σε δεκάδες εκατ.€.
Η ΓΣΕΕ μαζί με τα ΕΚ σε κάθε πόλη και περιφέρεια, μπορούν να συμβάλλουν στην υποδοχή και τη δικτύωση των ανέργων, να τους συνδέσουν με τον κόσμο της εργασίας και με όρους αλληλεγγύης να αναπτύξουν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κίνημα με άμεσα αιτήματα την κοινωνική προστασία του συνόλου των ανέργων, την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, το  πάγωμα και κούρεμα των στεγαστικών δανείων και την δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  
 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΙΥΕ)

Αθήνα, 20/1/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ

 Η νέα Κυβέρνηση του Μνημονίου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αφού  προηγουμένως όλοι μαζί έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, την οικονομία στα πρόθυρα της διάλυσης και της ύφεσης δίχως τέλος  και τους εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ανακάλυψαν τώρα ότι η «σωτηρία» της χώρας και η αποφυγή της χρεοκοπίας είναι το έλλειμμα της «ανταγωνιστικότητας» και ζητούν επιτακτικά την κατάργηση ουσιαστικά και της ΕΓΣΣΕ.
Με υποβολέα τον ΣΕΒ, την Κυβέρνηση, σε ρόλο εργολάβου και τους δανειστές σε ρόλο επόπτη, στήθηκε ένα κακόγουστο και εκβιαστικό σκηνικό ενός δήθεν κοινωνικού διαλόγου και έναρξης νέων διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τριτοβάθμιων οργανώσεων, με στόχο να μειώσουν ή και να καταργήσουν βασικά στοιχεία της ΕΓΣΣΕ (αυξήσεις 2012, πάγωμα ωριμάνσεων / τριετιών, μείωση 13ου – 14ου μισθού, κατάργηση θεσμικών κατακτήσεων), συμπαρασύροντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο και τις κλαδικές συμβάσεις, δίνοντας και σε αυτές το τελειωτικό χτύπημα.
Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά και από τις δικές τους μελέτες, ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι ο 15ος παράγοντας στη σειρά ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αφού κατέστησαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις «αδειανά πουκάμισα» (κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι όλων, δικαίωμα σύναψης στις «ενώσεις προσώπων») κατάφεραν στον ιδιωτικό τομέα να μειώσουν τους μισθούς πάνω από 40%.
Η Ομοσπονδία μας, καλύπτοντας μέσα από τις ΣΣΕ μεγάλους κλάδους   εργαζομένων στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στα ναυτιλιακά και ταξιδιωτικά γραφεία,  στους εργολάβους καθαρισμού – φύλαξης και αλλού, καταγγέλλει τη νέα επιχείρηση οριστικής κατεδάφισης των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, που θα οδηγήσει σε νέα ακόμα πιο επώδυνη   φτωχοποίηση των εργαζομένων.
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας της χώρας δεν αποφεύγεται με την κατάργηση των συμβάσεων, την ακόμα μεγαλύτερη  μείωση των ήδη πενιχρών μισθών και την εξαθλίωση των εργαζομένων, αλλά με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που βυθίζουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία στο βούρκο της ύφεσης.
Αυτό που απαιτείται, είναι ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των σωματείων, των Ομοσπονδιών, της ΓΣΕΕ και όλων των κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να υψωθεί ένα τείχος προστασίας των συλλογικών συμβάσεων και της επανάκτησης αξιοπρεπών μισθών και όρων εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη επιχείρηση. 

Για την ΟΙΥΕ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Μια διαφορετική απεργία με τις ιστορικές αγωνιστικές παραδόσεις και αρχές της εργατικής τάξης στο προσκήνιο


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17-1-2012

24ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 
Η σημερινή 24ωρη Παναττική Απεργία και η μαζική συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος,  ήταν μια διαφορετική και ελπιδοφόρα απεργία.
Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας από μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα,  ήταν παρών, μαζί με τα σωματεία του και όλους όσους εξακολουθούν με επιμονή και διάρκεια, να αγωνίζονται για την ανατροπή της εργασιακής νεοφιλελεύθερης ζούγκλας που επιχειρούν Κυβέρνηση – Τρόικα – Εργοδότες.
Οι θεμελιώδεις ιστορικές παραδόσεις της εργατικής τάξης: αυτές της συλλογικής δράσης, της αγωνιστικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύγης kai της ενότητας ήταν σήμερα παρούσες και ζωντανές, με τη μαζική συμμετοχή πολλών και διαφορετικών εργαζομένων, σωματείων και συλλογικοτήτων από πολλούς εργασιακούς χώρους.  
Σε αυτή την απεργιακή συγκέντρωση  αυτοί που μίλησαν και μετέφεραν ένα αγωνιστικό και αλληλέγγυο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ήταν οι εργαζόμενοι του ALTER, της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, της ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ COSMETICS, της ΑΛΕΞ ΠΑΚ, της ALAPIS, της NOTOS GALLERIES, του ΙΓΜΕ, του ΩΝΑΣΕΙΟΥ, του ΕΡΡΙΚΟΥ ΝΤΥΝΑΝ  
 Οι εκβιασμοί της Κυβέρνησης – Τρόικας και εργοδοτών ΣΕΒ,  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, εφόσον απέναντί τους έχουν μια εργατική τάξη που αγωνίζεται, δεν σκύβει το κεφάλι και δεν μπαίνει στο ψευτοδίλημμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το Ευρώ και την Ευρωζώνη. 
Οι εργαζόμενοι και ο λαϊκός παράγοντας με την απεργία τους και τη συμμετοχή τους σήμερα ανοίγουν ένα νέο κύκλο δυναμικής παρέμβασης. Οι εργαζόμενες τάξεις παλεύουν και αντιστέκονται  στην σκληρή επίθεση που δέχονται και μπορούν να προβάλλουν ως ηγεμονική δύναμη της ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας. 
Η Αυτόνομη Παρέμβαση επαναφέρει την πρότασή της για Γενική Απεργία το 1ο Δεκαήμερο του Φλεβάρη και καλούμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να εγκαταλείψει την τακτική των διαδοχικών υποχωρήσεων αλλά να εγκαταλειφθεί και κάθε τακτική που βάζει διαχωριστικές γραμμές και εν τέλει συνιστά μια παράλογη και καταστροφική πρακτική,  σε βάρος της δυναμικής του κινήματος και της αναγκαίας αλληλεγγύης ανάμεσα στο σύνολο των εργαζομένων.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Να σταθούμε εμπόδιο ανατροπής στην ολική καταστροφή της κοινωνίας και των εργαζομένων

Του Θάνου Βασιλόπουλου*

Η συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου, της Τρόικας και του ΣΕΒ ενάντια και στο τελευταίο οχυρό της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, αυτό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των στοιχείων που την απαρτίζουν, συνιστά την πλέον πρόσφατη επικίνδυνη αλλά και αντιδημοκρατική εξέλιξη, που ξεπερνά κάθε όριο και φαντασία.

Εντάσσεται και αυτή στο συνολικό μνημονιακό νεοφιλελεύθερο σχέδιο της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης των μισθών και των όρων εργασίας, που θα διαμορφωθούν στα επίπεδα μιας τριτοκοσμικής χώρας, αποσυνδέοντας τον μισθό ακόμα και από τον βιοποριστικό του ρόλο.
Μια εσωτερική υποτίμηση, που όχι μόνο παρουσιάζεται ως το δήθεν αναγκαίο φάρμακο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται με τον γνωστό και αισχρά εκβιαστικό τρόπο, ως το προαπαιτούμενο για την αποφυγή της «άτακτης χρεωκοπίας».

Κι όμως είναι το ίδιο το Μνημόνιο στο σύνολό του, μαζί με τους εκφραστές του, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και τους εργαζόμενους στην απόγνωση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην καθημερινή εξαθλίωση.

Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, συστηματική μη καταβολή δεδουλευμένων, εκτεταμένη χρήση της εκ περιτροπής εργασίας, ατομικές και «επιχειρησιακές» συμβάσεις που κουρεύουν ανεξέλεγκτα μισθούς και δικαιώματα: αυτή είναι η καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η αντιπαράθεση των συνδικάτων με κυβέρνηση και εργοδότες δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς όμως να τα εγκαταλείπει, αντίθετα θα πρέπει να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους, στο σύνολο των μνημονιακών πολιτικών.

Οι απεργοί στη Χαλυβουργία, στο Alter, στην 3Ε, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην “Ελευθεροτυπία”, στο “Γερολυμάτος”, στο “Ερρίκος Ντυνάν”, στα τουριστικά γραφεία ταξιδίων, οι 2.000 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν ούτε το δώρο Χριστουγέννων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που είναι στη διαδικασία επίσχεσης εργασίας, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση με επείγοντα χαρακτηριστικά. Τα συνδικάτα τώρα οφείλουν να βρεθούν στη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Η παναττική απεργία των Εργατικών Κέντρων στις 17 Ιανουαρίου και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση και κλιμάκωση των αγώνων στην παραπάνω κατεύθυνση.


* Ο Θάνος Βασιλόπουλος είναι γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΙΥΕ)
Εργαζόμενοι-εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα,

Η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας και κυρίως στον ιδιωτικό
τομέα έχει ξεφύγει πια πέρα από κάθε λογική και κάθε όριο.

΄Εχει γίνει πλέον καθεστώς οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μήνες, χωρίς
κανείς να συγκινείται, χωρίς κανείς να τιμωρείται.

Οι εργοδότες, με πρόσχημα την κρίση, έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει τα πάντα.
Εκβιάζουν και τρομοκρατούν, με τη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, την
υποχρεωτική μερική απασχόληση, τη βίαιη και χωρίς προσχήματα μείωση των μισθών
μέσω των ατομικών συμβάσεων, με γενικευμένες απολύσεις χωρίς αποζημίωση. ΄Ολα
αυτά αποτελούν μια καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα που αγγίζει πλέον όλους τους
εργασιακούς χώρους.

Οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε μικρές και σε μεγάλες επιχειρήσεις,
ζουν τον ίδιο εφιάλτη της εκμετάλλευσης και της εργασιακής ομηρίας που τους εγκλωβίζει
ανάμεσα στη φτώχεια και την ανεργία.

Στα καταστήματα ΑΛΕΞ ΠΑΚ, η εργοδοσία ζητά εργασία 2 ημερών την εβδομάδα!
Στα NOTOS GALLERIES, η εκ περιτροπής εργασία είναι προ των πυλών!
Στη ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ COSMETICS, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και δίνουν
μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τη δουλειά τους και την αξιοπρέπεια τους.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στο εμπόριο, αλλά και σε όλους τους κλάδους δίνουν
μάχες σε μια σειρά εργασιακούς χώρους: στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, στην
ALAPIS, στο ΙΓΜΕ, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στον ΑΛΤΕΡ,
στον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.

Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΣΕΒ, Τρόικας και ΔΝΤ, σχεδιάζει
συντονισμένα και μεθοδευμένα την ολοκλήρωση της κοινωνικής αποδιάρθρωσης. Μετά
την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων στο στόχαστρο τους βρίσκεται και η ΕΘΝΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΓΣΣΕ), με όσα στοιχεία την απαρτίζουν
(αυξήσεις, ωριμάνσεις – τριετίες, 13ο – 14ο μισθό), ώστε να μετατρέψουν τους μισθούς και
τα μεροκάματα σε μισθούς Βουλγαρίας.

Στόχος τους είναι η Κοινωνική Ασφάλιση (κύρια – επικουρική σύνταξη) σύντομα να
αποτελούν προνοιακά επιδόματα. Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τα
δυσβάσταχτα χαράτσια, ενώ η ανεργία απογειώνεται και παράλληλα πετσοκόβονται οι
κοινωνικές δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Για μια ακόμα φορά ανασύρουν το ψευδοδίλλημα της χρεοκοπίας της χώρας και έχουν
ωμά το θράσος να μας χρεώνουν αυτή την ευθύνη εάν δεν δεχτούμε να μας περικόψουν
μισθούς, συντάξεις, κάθε εργασιακό μας δικαίωμα και κατάκτηση, αλλά και να μας
ισοπεδώσουν την ίδια μας την αξιοπρέπεια.

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ !!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ - ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΝΙΚΗ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/1/2012
 
Κατά τη σημερινή Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ μετά τις παρεμβάσεις Παπαδήμου για την ΕΓΣΣΕ και ενόψει της εργοδοτικής πρόσκλησης για συνάντηση, η Αυτόνομη Παρέμβαση επισήμανε τα παρακάτω:
Η Κυβέρνηση Παπαδήμου έχοντας αναλάβει εργολαβικά από Τρόικα και εργοδότες την πλήρη αποδιάρθρωση / κατάργηση κάθε συλλογικής προστασίας των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις και τα εναπομείναντα ψήγματα της εργατικής νομοθεσίας, αγγίζει τώρα και τον σκληρό πυρήνα της ΕΓΣΣΕ και των συστατικών στοιχείων που την απαρτίζουν (πάγωμα αυξήσεων / ωριμάνσεων, ξήλωμα 13ου – 14ου μισθού), οδηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο το σύνολο της εργατικής τάξης σε μια χωρίς όρια φτωχοποίηση.
Οι αυταρχικές αυτές παρεμβάσεις στο μέτωπο της ΕΓΣΣΕ και των συμβάσεων με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, αφενός δεν έχουν καμία σχέση με την υποτιθέμενη δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου εντάσσονται στο συνολικό μνημονιακό σχέδιο του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου για διασφάλιση της κερδοφορίας του μέσα σε συνθήκες κρίσης και ισοπεδώνοντας εργατικά δικαιώματα, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος. Για μια ακόμα φορά ως όπλα για την επίτευξη του στρατηγικού αυτού στόχου, χρησιμοποιούνται οι ωμοί εκβιασμοί και τα τρομοκρατικά διλήμματα της χρεοκοπίας και της επιστροφής της δραχμής.
Η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πεδίο διαδοχικών εκβιασμών και συνεχούς κατατρομοκράτησης των εργαζομένων, από τους εμπνευστές της καταστροφής, της κοινωνικής ισοπέδωσης και της χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση κινείται στα όρια ενός απίστευτου πολιτικού τυχοδιωκτισμού αλλά και κυνισμού, ο οποίος όμως θέτει πια με νέα ένταση το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας  ακόμα και αυτού του αστικού πολιτεύματος και των θεσμών του, γεγονός που συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η αντιπαράθεση των συνδικάτων με Κυβέρνηση και εργοδότες, δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε επιμέρους ζητήματα, αντίθετα θα πρέπει να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους στο σύνολο των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες μέσα στο 2012 θα οδηγήσουν σε «ανθρωπιστική κρίση» τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω και σε αντίθεση με την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ προτείναμε:
α) Να μην προσέλθει η ΓΣΕΕ σε διάλογο με τους εργοδότες και την Κυβέρνηση, ο οποίος με δεδομένη την ατζέντα τους, συνιστά ουσιαστικά νέες επώδυνες υποχωρήσεις. Καμία συζήτηση για την ΕΓΣΣΕ, τις αυξήσεις, τις ωριμάνσεις, τα δώρα και τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους»
β) Η ΓΣΕΕ να στηρίξει με το μέγιστο δυνατό τρόπο την ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 17ης ΓΕΝΑΡΗ σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των εργατικών αγώνων
γ) Να ληφθεί άμεσα από την Ολομέλεια της Διοίκησης ΓΣΕΕ (και όχι να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε) απόφαση για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις αρχές ΦΛΕΒΑΡΗ με συγκεκριμένη πολύμορφη οργανωτική προετοιμασία για την επιτυχία της
δ) Η ΓΣΕΕ όχι μόνο θα πρέπει να διευρύνει τη διεκδικητική της ατζέντα για την κοινωνική προστασία των ανέργων, των απολυμένων, των εργαζομένων που δεν πληρώνονται και όλων όσων εξωθούνται στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση αλλά και η ίδια να οργανώσει αυτοτελείς δράσεις ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που θα σηματοδοτούν και θα ενισχύουν την ταξική υπόσταση και ταυτότητα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μετρητής