Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ KUEHNE-NAGEL HELLAS ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Είναι πρωτοφανές το Υπουργείο Κοινωνικής Απασχόλησης να εμπλέκεται και μάλιστα ενεργά και αποκαλυπτικά σε μια προσπάθεια διάλυσης Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Πρόκειται για το Σωματείο εργαζομένων που δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις της Γαλλοελληνικής εταιρίας KUEHNE-NAGEL HELLAS (πρώην Hays Logistics).

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν το σωματείο τόλμησε να καταγγείλει το φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο.

Η εταιρία προχώρησε τότε στην απόλυση της εργάτριας (θύμα της παρενόχλησης) και των τριών συναδέλφων της που επιβεβαίωσαν επώνυμα και δημόσια το γεγονός.

Έκτοτε η διεύθυνση έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγούμενου επίθεση στο ταξικό σωματείο με απολύσεις, μηνύσεις, διώξεις συνδικαλιστών σέρνοντας κάθε λίγο στα δικαστήρια, φτιάχνοντας ακόμα και αντισωματείο.

Το σωματείο δεν λύγισε, οι εργαζόμενοι άντεξαν και συνεχίζουν να αντέχουν. Αυτό απεδείχθη περίτρανα στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Το 80% των εργαζομένων στο χώρο συμμετείχαν στις απεργίες, πράγμα που εξαγρίωσε την εταιρία.

Στις 13/2/2008 την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ όταν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι απουσίαζαν από το χώρο συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση, η εταιρία άνοιξε τα γραφεία του σωματείου, πήρε το μητρώο μελών και άλλαξε την κλειδαριά της πόρτας του σωματείου.
Την επόμενη μέρα της πρωτοφανούς αυτής διάρρηξης διεμήνυσε στη διοίκηση του σωματείου ότι δεν τους παραχωρεί πλέον το χώρο διότι υπάρχει άλλο σωματείο το οποίο όμως είναι άλλου αντικειμένου και σε διαφορετική εκμετάλλευση. Το σωματείο την επόμενη μέρα κατήγγειλε την παραβίαση στην Αστυνομία, την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Εισαγγελέα Θήβας.

Επεσήμανε το γεγονός ότι πέρα από τις ποινικές ευθύνες υπάρχει σαφής παραβίαση των διατάξεων του Ν.1264/82 διότι η υποχρέωση παροχής χώρου για το σωματείο ισχύει, αφού πρόκειται για διαφορετική εκμετάλλευση. Το σωματείο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η ΓΣΕΕ ζήτησαν από την Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας να πράξει τα νόμιμα και επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται.
Η Επιθεώρηση Εργασίας προφανώς σε συνεννόηση με την εργοδοσία παρέπεμψαν το θέμα στο Υπουργείο Απασχόλησης.

Στις 14/4/08 το Υπουργείο με έγγραφό του προς την Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας αποφαίνεται και δικαιώνει (αλήθεια τι ρόλο έπαιξε ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας και μεγάλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας;) την εργοδοσία για τις παρανομίες που διέπραξε.
Από αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου προκύπτουν τεράστια ζητήματα. Μετά την απαράδεκτη αυτή παρέμβαση η εταιρία προχώρησε σε απολύσεις δύο μελών του σωματείου και απειλεί ότι θα συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες με τις ευλογίες πλέον του Υπουργείου.
Η προσπάθεια να τεθεί ο συνδικαλισμός σε «παρανομία» είναι φαινόμενο που πολλαπλασιάζεται το τελευταίο διάστημα.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξει πάραυτα την απόφασή του, να υποχρεώσει την επιχείρηση να δώσει το γραφείο στο σωματείο και να πάρει μέτρα για να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουμε τα βήματά μας ώστε να ακυρώσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και να επιβάλουμε την δημοκρατία και την ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση στους χώρους εργασίας.

Μετρητής