Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009





Να σταματήσουμε τις αντεργατικές πολιτικές
Στην ενότητα η δύναμη, στον αγώνα η νίκη



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε δεινή θέση. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας και σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δημιουργούν ένα τεράστιο κύμα, που απειλεί να σαρώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, που έχει ακόμη παραμείνει. Οι απολύσεις, το χτύπημα των συμβάσεων, η λιτότητα το πάγωμα των μισθών, των συντάξεων, οι εργασιακές σχέσεις– λάστιχο, η αύξηση της ανεργίας, ο περιορισμός των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων, η έκρηξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι στην ημερήσια διάταξη σ’ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι οργανώνουν τις αντιστάσεις τους, συσπειρώνονται, σχεδιάζουν νέους αγώνες.

Την κρίση δεν θα πρέπει να πληρώσει για μία ακόμα φορά η εργατική τάξη.

Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι μία νέα αφετηρία νέων ταξικών αγώνων.
Οι αξίες της ταξικής πάλης, της αγωνιστικής ενότητας πρέπει να εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες των εργαζομένων, για έναν νέο κόσμο που οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.
Αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να ισοπεδώνει τα εργατικά δικαιώματα με την ανοχή και διευκόλυνση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία που με την κάλυψη του ΣΕΒ αλλά και με τις κυβερνητικές παροτρύνσεις εφαρμόζει το αντεργατικό δόγμα μισή δουλειά – μισός μισθός –μισή ζωή.

Παλεύουμε για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα είναι ισχυρό, γιατί θα είναι ασυμβίβαστο, ενωμένο, αυτόνομο από κυβερνήσεις, εργοδοσία και κόμματα. Γι’ αυτό αποκρούουμε και τις συμβιβαστικές πολιτικές του εναλλασσόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αλλά και την διασπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
Για:
-Να σταματήσει η πολιτική λιτότητας, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, η χορήγηση αντί αυξήσεων εκτάκτων βοηθημάτων.
-Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με ελάχιστο μισθό 1300 ευρώ.
-Επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού, κατώτερη κύρια σύνταξη στα 20 ημερομίσθια.
-Nα μπει φραγμός στις απολύσεις.
- Ουσιώδη μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.
- Nα ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση μισθού. Να ανακληθούν όλες οι εκβιαστικές συμφωνίες. Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στις επιχειρήσεις.
-Nα εφαρμοστεί 35ωρο και οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, χωρίς ελαστικότητες.
-Nα καταργηθεί η επισφαλής εργασία. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, ενιαία μόνιμη σχέση στο Δημόσιο.
-Nα ισχυροποιηθεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας και το Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να επιχορηγηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να κατοχυρωθούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα των συνταξιούχων και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΕΚ που με πρόσχημα την ισότητα καταργεί το κοινωνικό χαρακτήρα στο δημόσιο και τα δικαιώματα των γυναικών. Ενίσχυση του κοινωνικού μισθού και των κοινωνικών υποδομών.
- Nα ενισχυθεί ο ρόλος του δημόσιου τομέα. Δημόσιος πόλος στο τραπεζικό σύστημα και ριζική αλλαγή των όρων λειτουργίας του. Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών. Δημόσια και ποιοτικά αναβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία.
- Περισσότερους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις και εισοδήματα- Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
- Ίσα Δικαιώματα για τους μετανάστες
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Τιμούμε τους αγώνες της τάξης μας. Η συνέχιση του αγώνα με μεγαλύτερη δύναμη στις σημερινές συνθήκες, η εξασφάλιση της συλλογικής δράσης σε μία περίοδο έξαρσης του ατομικισμού, η αισιοδοξία ότι παρά τις διαψεύσεις του 20ου αιώνα υπάρχει η δυνατότητα για ένα νέο σοσιαλιστικό όραμα, όπου θα πραγματώνεται η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Ισότητα και η Αλληλεγγύη, αποτελούν την καλύτερη υπόσχεση για όσους στο παρελθόν έδωσαν και τη ζωή τους για τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Η κρίση του καπιταλισμού δε θα γίνει δική μας κρίση. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Η εργατική τάξη θα γίνει ο φορέας των ριζοσπαστικών αλλαγών στις σύγχρονες κοινωνίες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Προσυγκέντρωση της Αυτόνομης Παρέμβασης και του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αθήνα Χαλκοκονδύλη & Πατησίων στις 10.00 το πρωί.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23/4/2009


Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δια της κας Πετραλιά –με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας -επαναλαμβάνει ότι θα διοχετεύσει πόρους στους εργοδότες με πραγματικό στόχο να στηρίξει την κερδοφορία τους και τα προνόμια τους.

Ακολουθεί και διευρύνει στο έπακρο την πεπατημένη που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή παρέχει γενικευμένη επιδότηση εργασίας με αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και των χρημάτων του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ (στα οποία δεν αποδίδει παρά ελάχιστα το κράτος), η οποία, σημειωτέον, έχει αποδώσει ελάχιστα όσον αφορά την στήριξη της σταθερής εργασίας.


Με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για τη μετεξέλιξη της πλήρους εργασίας σε υποαπασχόληση, δρομολογεί ένα νέο κύμα ρουσφετολογικών πρακτικών, εν όψει εκλογών, προωθεί εκ νέου την ανασφάλιστη εργασία. Με λίγα λόγια προσπαθεί να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την ανεργία.

Η πολιτική αυτή ρίχνει πάλι τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους και προσπαθεί να απαλλάξει όλες τις κυβερνήσεις που άσκησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως και το μεγάλο κεφάλαιο από τις ευθύνες τους για τη σημερινή κρίση.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα αυτή η πολιτική.
· Να προωθηθεί η σταθερή εργασία με κάλυψη όλων των αναγκών στον κοινωνικό τομέα και στην προστασία του περιβάλλοντος.
· Να ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επιτρέπει την μετατροπή της πλήρους εργασίας σε μερική.
· Να ακυρωθούν όλες οι εκβιαστικές συμφωνίες και να επιβληθεί άμεσα εργατικός διαχειριστικός έλεγχος στις επιχειρήσεις που επικαλούνται οικονομικά προβλήματα.
· Να αυξηθεί τώρα το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος.
· Να αναμορφωθεί, να συγκεκριμενοποιηθεί και να αξιολογείται διαρκώς σε ειδικές κατηγορίες το σύστημα κατάρτισης-εκπαίδευσης.
· Να ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΑΕΔ και στα πλαίσια αυτά να αποκτήσει σχετική αυτονομία ο ΛΑΕΚ
.

Η ΓΣΕΕ οφείλει να εγκαταλείψει τη στάση «αβρότητας» απέναντι στην Υπουργό Εργασίας και την κυβερνητική πολιτική.

Να προχωρήσει σε δράσεις και να ενισχύσει την πίεση της ώστε να αποτραπεί η πολιτική χρηματοδότησης των αναγκών του κεφαλαίου.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ STAGE ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
15/4/2009

ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ STAGE ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Οι εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η ανεργία στη χώρα μας, δεν καταπολεμούνται ούτε με «επικοινωνιακές» εξαγγελίες, ούτε με 12.000 νέα STAGE, ούτε με ρουσφετολογικού χαρακτήρα επιδοτούμενες προσωρινές θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση, όμηρος της καταστροφικής της πολιτικής στην οικονομία και την απασχόληση αλλά και των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «ενεργητικές» πολιτικές, επιχειρεί, χωρίς κανένα σχέδιο, να διασωθεί η ίδια με προεκλογικά ρουσφέτια και εξόφθαλμα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Άξιος συνεχιστής παρόμοιων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ εκτροχιάζεται με κοινοτικά κονδύλια και εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (ΛΑΕΚ), χωρίς αξιόπιστη καταγραφή της αγοράς εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης και χωρίς καμιά σοβαρή αξιολόγηση ή στοιχειώδη σχεδιασμό, επιδοτεί γενικώς και αορίστως τους πάντες. Τους ιδιώτες για να μην απολύσουν! και το Δημόσιο για να «αποθηκεύσει» STAGE και προσωρινά απασχολούμενους αναπαράγοντας ομήρους.

Φθάνει πια η κοροϊδία για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νέους!

Αυτά που απαιτούνται άμεσα είναι:
· η άμεση εφαρμογή ενός αξιόπιστου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα και στο περιβάλλον.
· να μπει φρένο ουσιαστικό φρένο στις απολύσεις και στη γενικευμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
· να ενισχυθεί το εργατικό εισόδημα και να διευρυνθεί η κοινωνική προστασία των ανέργων (επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού για όλο το διάστημα της ανεργίας), ώστε να τονωθεί ουσιαστικά η ζήτηση και η οικονομία.

Η ΓΣΕΕ έχει χρέος να αντισταθεί στις κυβερνητικές αλχημείες και στους εργοδοτικούς εκβιασμούς. Να αγωνιστεί και να διεκδικήσει ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
Πρέπει να μην αφήσει την κυβέρνηση και τους εργοδότες σε χλωρό κλαρί.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009)

ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ –
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΕΣ


Η εργατική τάξη οφείλει να συμβάλει στην ανάπτυξη και του καταναλωτικού κινήματος στην Ελλάδα, το οποίο, παρά ελάχιστες εξαιρέσεις -είναι κατακερματισμένο, γραφειοκρατικό, οικονομικά εξαρτημένο, άμαζο και αναποτελεσματικό.
Σ’αυτά τα πλαίσια η ΓΣΕΕ πρέπει να δώσει τη δική της συμβολή ώστε μέσα από τις οργανωμένες δυνάμεις της να ξεπηδήσει ένα μαζικό, αγωνιστικό, αντιγραφειοκρατικό κίνημα καταναλωτών, που θα συμβάλει στην ενότητα και όχι στον περαιτέρω κατακερματισμό του.
Η ΓΣΕΕ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει καταναλωτική οργάνωση. Ο ρόλος της στα πλαίσια της ταξικής πάλης είναι να υπερασπίζει και να διευρύνει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, να προσπαθεί να αποστερεί από το κεφάλαιο όσο μεγαλύτερο μέρος από την υπεραξία που παράγει η ίδια η εργατική τάξη στην σφαίρα της πρωτογενούς διανομής, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άρση της εκμετάλλευσης που εντοπίζεται βασικά στη διαδικασία της παραγωγής, αλλά επεκτείνεται με διάφορους τρόπους και στη σφαίρα της ανταλλαγής.
Η ΓΣΕΕ συνεπώς δεν μπορεί η ίδια να μετατραπεί σε καταναλωτική οργάνωση.
Μπορεί όμως να διαμορφώσει τους όρους ώστε να αναπτυχθεί το καταναλωτικό κίνημα μέσα από τις οργανωμένες δυνάμεις της.
Η προσπάθεια η οποία γίνεται –παρά τις αξιόλογες ατομικές συμβολές συναδέλφων της ΓΣΕΕ- κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία ακόμη διαδικασία ενός γραφειοκρατικού, τεχνοκρατικού και στενά παραταξιακού μορφώματος.
Ö Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα που να παρεμβαίνει στα θέματα των τιμών, της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, των κοινωνικών προϋποθέσεων για την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών, του σεβασμού του περιβάλλοντος, της παρέμβασης στις ολιγοπωλιακές καταστάσεις, της πάταξης της αισχροκέρδειας.
Ö Εμείς θέλουμε το καταναλωτικό κίνημα να παρεμβαίνει με μαζική δράση και ακτιβισμούς με ενεργοποίηση του ίδιου του κόσμου και όχι ελάχιστων εκπροσώπων. Στη φαρέτρα πρέπει να είναι και οι νομικές παρεμβάσεις και τα μποϋκοτάζ και κάθε άλλη αξιοποιήσιμη μορφή, όμως το βασικό είναι η δράση των ίδιων των ανθρώπων.
Ö Εμείς θέλουμε ένα κίνημα καταναλωτικό, ενωμένο και όχι κατακερματισμένο. Έτσι θεωρούμε αδιανόητη τη μη πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ να συμμετάσχει στο εγχείρημα και φυσικά εκτιμούμε ότι απαιτείται η διαρκής προσπάθεια για την ενοποίηση όλου του καταναλωτικού κινήματος.
Ö Εμείς θέλουμε ένα κίνημα πλουραλιστικό και όχι μια μορφή ελεγχόμενης δραστηριότητας από τα πάνω. Συνεπώς στα όργανα που διαμορφώνονται δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία καμίας δύναμης.
Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την μορφή που επιλέγεται να συγκροτηθεί ο ΣΚΟΚ και ως καταναλωτική οργάνωση. Είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που επιλέχθηκε χωρίς την αναλυτική ενημέρωση όλων των δυνάμεων που δρουν στη ΓΣΕΕ, ούτε φυσικά συμφωνούμε ότι στους στόχους, τις αρχές και τα μέσα που περιοριστικά αναφέρονται στις σχετικές διακηρύξεις.
Δεν είμαστε της λογικής της αποχής από νέες προσπάθειες που γίνονται. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές ώστε να συμβάλλουμε με την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη μιας μαζικής και πραγματικά κινηματικής καταναλωτικής οργάνωσης.

Μετρητής