Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009)

ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ –
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΕΣ


Η εργατική τάξη οφείλει να συμβάλει στην ανάπτυξη και του καταναλωτικού κινήματος στην Ελλάδα, το οποίο, παρά ελάχιστες εξαιρέσεις -είναι κατακερματισμένο, γραφειοκρατικό, οικονομικά εξαρτημένο, άμαζο και αναποτελεσματικό.
Σ’αυτά τα πλαίσια η ΓΣΕΕ πρέπει να δώσει τη δική της συμβολή ώστε μέσα από τις οργανωμένες δυνάμεις της να ξεπηδήσει ένα μαζικό, αγωνιστικό, αντιγραφειοκρατικό κίνημα καταναλωτών, που θα συμβάλει στην ενότητα και όχι στον περαιτέρω κατακερματισμό του.
Η ΓΣΕΕ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει καταναλωτική οργάνωση. Ο ρόλος της στα πλαίσια της ταξικής πάλης είναι να υπερασπίζει και να διευρύνει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, να προσπαθεί να αποστερεί από το κεφάλαιο όσο μεγαλύτερο μέρος από την υπεραξία που παράγει η ίδια η εργατική τάξη στην σφαίρα της πρωτογενούς διανομής, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άρση της εκμετάλλευσης που εντοπίζεται βασικά στη διαδικασία της παραγωγής, αλλά επεκτείνεται με διάφορους τρόπους και στη σφαίρα της ανταλλαγής.
Η ΓΣΕΕ συνεπώς δεν μπορεί η ίδια να μετατραπεί σε καταναλωτική οργάνωση.
Μπορεί όμως να διαμορφώσει τους όρους ώστε να αναπτυχθεί το καταναλωτικό κίνημα μέσα από τις οργανωμένες δυνάμεις της.
Η προσπάθεια η οποία γίνεται –παρά τις αξιόλογες ατομικές συμβολές συναδέλφων της ΓΣΕΕ- κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία ακόμη διαδικασία ενός γραφειοκρατικού, τεχνοκρατικού και στενά παραταξιακού μορφώματος.
Ö Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα που να παρεμβαίνει στα θέματα των τιμών, της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, των κοινωνικών προϋποθέσεων για την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών, του σεβασμού του περιβάλλοντος, της παρέμβασης στις ολιγοπωλιακές καταστάσεις, της πάταξης της αισχροκέρδειας.
Ö Εμείς θέλουμε το καταναλωτικό κίνημα να παρεμβαίνει με μαζική δράση και ακτιβισμούς με ενεργοποίηση του ίδιου του κόσμου και όχι ελάχιστων εκπροσώπων. Στη φαρέτρα πρέπει να είναι και οι νομικές παρεμβάσεις και τα μποϋκοτάζ και κάθε άλλη αξιοποιήσιμη μορφή, όμως το βασικό είναι η δράση των ίδιων των ανθρώπων.
Ö Εμείς θέλουμε ένα κίνημα καταναλωτικό, ενωμένο και όχι κατακερματισμένο. Έτσι θεωρούμε αδιανόητη τη μη πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ να συμμετάσχει στο εγχείρημα και φυσικά εκτιμούμε ότι απαιτείται η διαρκής προσπάθεια για την ενοποίηση όλου του καταναλωτικού κινήματος.
Ö Εμείς θέλουμε ένα κίνημα πλουραλιστικό και όχι μια μορφή ελεγχόμενης δραστηριότητας από τα πάνω. Συνεπώς στα όργανα που διαμορφώνονται δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία καμίας δύναμης.
Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την μορφή που επιλέγεται να συγκροτηθεί ο ΣΚΟΚ και ως καταναλωτική οργάνωση. Είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που επιλέχθηκε χωρίς την αναλυτική ενημέρωση όλων των δυνάμεων που δρουν στη ΓΣΕΕ, ούτε φυσικά συμφωνούμε ότι στους στόχους, τις αρχές και τα μέσα που περιοριστικά αναφέρονται στις σχετικές διακηρύξεις.
Δεν είμαστε της λογικής της αποχής από νέες προσπάθειες που γίνονται. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές ώστε να συμβάλλουμε με την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη μιας μαζικής και πραγματικά κινηματικής καταναλωτικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής