Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Νέα από την Ευρώπη: Αναταράξεις με το Ωράριο καταστημάτων στο Βέλγιο


Σε πορεία απορύθμισης βρίσκεται το ωράριο των καταστημάτων και στο Βέλγιο, μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Βελγίου να επιβάλλει νομοθετικά από το Μάρτιο του 2007, τη λειτουργία των καταστημάτων από 6 έως 9 Κυριακές το χρόνο.
Η κυβερνητική αυτή απόφαση διέσπασε και την προϋπάρχουσα συμμαχία των συνδικάτων με τις εργοδοτικές ενώσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Πριν από τη νομοθετική ρύθμιση, το ωράριο των καταστημάτων στο Βέλγιο ήταν από τις 5.00 μ.μ. ως τις 9.00 μ.μ., με γενική απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως τα αρτοποιεία, τα ανθοπωλεία ή τα μικρά παντοπωλεία της γειτονιάς ή των καταστημάτων στα τουριστικά κέντρα και τις λουτροπόλεις. Επίσης και για αυτά τα καταστήματα υπήρχε διάταξη που τα υποχρέωνε να παραμένουν κλειστά μία ημέρα («ημέρα ανάπαυσης») την εβδομάδα.
Ωστόσο, η νέα ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα ρυθμίζει το ημερομίσθιο με το οποίο θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι τις Κυριακές. Με τον τρόπο αυτό, ο νόμος διακρίνει ανάμεσα σε επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση και σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπάρχει συνδικάτο. Για τις δεύτερες, εάν αυτές θέλουν να ανοίγουν τις Κυριακές, θα πρέπει να υπάρξει Κλαδική ΣΣΕ (εθνικής ή τοπικής εμβέλειας).
Ενώ για τις επιχειρήσεις, που έχουν συνδικάτο οι επιλογές είναι περισσότερες αφού μπορούν να προχωρήσουν είτε σε επιχειρησιακή συμφωνία ή σε ατομική συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα ως κατώτατο όριο αποζημίωσης για την απασχόληση τις Κυριακές ορίζεται το ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 100% (διπλό ημερομίσθιο).
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό, ότι επικεφαλής της καμπάνιας για την πλήρη απελευθέρωση του Ωραρίου στο Βέλγιο είναι μια οργάνωση με την επωνυμία LVZ «Φιλελεύθερη Ένωση Αυτοαπασχολούμενων», η οποία όμως δεν υποστηρίζεται από καμία άλλη εργοδοτική οργάνωση.
Προφανώς , η LVZ λειτουργεί ως «λαγός» της φιλελεύθερης κυβέρνησης και των πολυεθνικών για να περάσει κάποια στιγμή η πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση του Ωραρίου.
Τέλος, είναι φανερό ότι τα συνδικάτα του Εμπορίου στο Βέλγιο, αργά ή γρήγορα θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις να διαπραγματευτούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είτε σε επίπεδο επιχείρησης είτε σε τοπικό επίπεδο.

Παναγιώτης Κυριακούλιας
Δ.Σ. ΟΙΥΕ

Πηγή πληροφόρησης: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εργασιακών Σχέσεων (EIRO)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής