Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Ζήσε το μύθο σου στο Ελ. Βενιζέλος! Πλήρωσε ακριβά τις υπηρεσίες για να κακοπληρώνονται οι εργαζόμενοι και να αισχροκερδούν οι εταιρείες.



Στον δύσκολο αγώνα για την κατοχύρωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, τη χορήγηση αξιοπρεπών αμοιβών και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται μονοπωλιακά στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»


Είναι γνωστό ότι, η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Αεροδρομίου στα Σπάτα, δημιούργησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια σημαντική ζώνη επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου διάφορες εμπορικές, τουριστικές ή εταιρείες παροχής διαφόρων παρεμφερών υπηρεσιών, οι οποίες όντας ουσιαστικά μονοπώλια στο συγκεκριμένο χώρο, είδαν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται τα τελευταία χρόνια.

Οι εταιρείες αυτές, έχοντας αποκλειστικά συμβόλαια με την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. για την δραστηριοποίησή εντός των χώρων Αεροδρομίου για να αναπτυχθούν και να καταστούν υπερ-κερδοφόρες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάνουν δύο πολύ απλά πράγματα:



α) απασχολούν εργαζόμενους σε 24ωρη βάση με εργασιακές συνθήκες και μισθούς που θυμίζουν μεσαίωνα καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και
β) πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε τιμές που πραγματικά καθιστούν το Ελ. Βενιζέλος το ακριβότερο Ευρωπαϊκό Αεροδρόμιο
!

Αρκεί μια βόλτα στο «Ελ. Βενιζέλος» και η συζήτηση με κάποιον εργαζόμενο είτε στις εταιρείες επισιτισμού είτε στα εμπορικά καταστήματα, είτε στις άλλες υπηρεσίες για να καταλάβει τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, τις χαμηλές αμοιβές, τα ατέλειωτα ωράρια εργασίας, την εντατικοποίηση, τις εξουθενωτικές βάρδιες, τις ατέλειωτες ώρες μετακίνησης από και προς τη δουλειά. Και όλα αυτά με 600 και 700 Ευρώ το μήνα.

Δύο εταιρείες αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Η εταιρεία WSW SKYCAP SERVICES Α.Ε., (είναι κοινοπραξία των εταιρειών Wackenhut Security Hellas S.A. - Swissport Hellas S.A. - Wanzl Metallwarenfabrik Gmbh,) και μετά από σχετικό διαγωνισμό, έχει αναλάβει τις υπηρεσίες Trolley Services και Porter Services (Υπηρεσίες Αχθοφόρων) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος". Η WSW έχει την αποκλειστική δηλαδή μονοπωλιακή διαχείριση, εκμετάλλευση και συντονισμό της μεταφοράς των αποσκευών με καροτσάκια (trolley services) και την παροχή υπηρεσιών αχθοφόρων σε ιδιώτες και γκρουπ (porter services). Επίσης, η εταιρεία καλύπτει όλες τις ανάγκες των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών, των εταιρειών εξυπηρέτησης αεροσκαφών, των πρακτορείων, των ξενοδοχείων, των ιδιωτών, VIP, αθλητικών ομάδων κ.α.



Η εταιρεία που απασχολεί περίπου 70 εργαζόμενους και η οποία κατά κύριο λόγο παρέχει υπηρεσίες τουριστικού τύπου δηλ. μεταφορά προσώπων και αποσκευών όπως κάνουν τα εκατοντάδες τουριστικά γραφεία της χώρας μας, αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει την κλαδική συλλογική σύμβαση των τουριστικών γραφείων όπως οφείλει. Και οφείλει να το κάνει αυτό, όχι μόνο γιατί το λένε και το διεκδικούν οι εργαζόμενοι αλλά γιατί το λέει το Υπουργείο Απασχόλησης, μετά από ολόκληρη τριμερή σύσκεψη που έγινε πρόσφατα παρουσία του Σωματείου και της Ομοσπονδίας.



Αντίθετα η εταιρεία, εντελώς παράνομα και αυθαίρετα εξακολουθεί να αμείβει τους εργαζόμενους με τα ψίχουλα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ). Οι δε συνθήκες εργασίας, ιδίως σε περιόδους αιχμής είναι φυσικά απαράδεκτες: λιγοστό προσωπικό, εντατικοποίηση, συμπεριφορά Διοίκησης που θυμίζει στρατόπεδο, πολλαπλά καθήκοντα και ευθύνες, ημερήσιο εναλλασσόμενο πρόγραμμα βαρδιών που δεν αφήνει τον εργαζόμενο και τον οικογενειάρχη να προγραμματίσει τη ζωή του.

Η άλλη εταιρεία, είναι αυτή που διαχειρίζεται το parking του Αεροδρομίου, η Central Parking System Athens A.E. και την οποία χρυσοπληρώνουμε κάθε φορά που χρειάζεται να αφήσουμε το αμάξι μας στο Αεροδρόμιο.
Η εν λόγω εταιρεία, η οποία είναι και θυγατρική της ομώνυμης Αμερικάνικης εταιρείας, διαχειρίζεται στην Ελλάδα συνολικά 12 σταθμούς αυτοκινήτων απασχολώντας 150 εργαζόμενους.



Από αυτούς περίπου 60 περίπου απασχολούνται στα parking του Ελ. Βενιζέλος με ακόμα χειρότερες συνθήκες: οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ, καμία αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία και την εργασία τις Αργίες, πρόγραμμα εργασίας που βγαίνει από τον εργοδότη την τελευταία στιγμή, καθήκοντα και εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο της δουλειάς, μονομερής και αδιαφανής χορήγηση αδειών, εργασία με χειμερινές! στολές υπό συνθήκες καύσωνα, συμπεριφορά στρατοπέδου κ.ο.κ.

Κι όμως: η οργάνωση και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα

Σήμερα, όπου η οργάνωση των εργαζομένων του ιδιωτικού σε συνδικάτα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, οι εργαζόμενοι στις διάφορες εταιρείες επιμένουν συλλογικά και νικούν!

Παρά την τρομοκρατία και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, παρά τις δυσκολίες και το φόβο της ανεργίας, οι εργαζόμενοι συστήνουν σωματεία, οργανώνονται και διεκδικούν συλλογικά.

Ετσι την τελευταία διετία είχαμε τη συγκρότηση σωματείων σε 4 εταιρείες: την WSW, την Central Parking που προαναφέρθηκαν, αλλά και στα καταστήματα «Παπασωτηρίου Press Point» και την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού KSM (η οποία όμως αποχώρησε από το αεροδρόμιο).

Το σωματείο της WSW με συνεχή πίεση και αγώνα έχοντας στο ενεργητικό του ήδη δύο απεργίες που «κόστισαν» στη Διοίκηση, διεκδικεί μαχητικά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα βελτιώνει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Το σωματείο της Central Parking, παρά τις μεγάλες εργοδοτικές πιέσεις αλλά και μεθοδεύσεις για έλεγχο του συνδικάτου από έμπιστα στελέχη της εργοδοσίας αντιστέκεται, συσπειρώνεται και διεκδικεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το σωματείο των εργαζομένων στην «Παπασωτηρίου Press Point» είναι ένα βήμα μπροστά. Με συσπείρωση, διεκδίκηση και αγώνα κατάφερε για πρώτη φορά να υπογράψει συμφωνία με τη Διοίκηση της εταιρείας με την οποία όχι μόνο κατοχυρώνονται η ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ (εμπορίου) και οι επιμέρους ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού, αλλά επιπλέον χορηγούνται και υψηλότερες αυξήσεις μισθών από ότι προβλέπουν οι παραπάνω ΣΣΕ, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας με πρόβλεψη για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, καλύτερο προγραμματισμό εργασίας και βαρδιών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και εν γένει καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών.

Η ΟΙΥΕ ως δευτεροβάθμιο όργανο αλλά και τα στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης ήταν εκεί ως όφειλαν: στους εργασιακούς χώρους του Αεροδρομίου, δίπλα στους εργαζόμενους.



  • Ήταν εκεί για να βοηθήσουν το στήσιμο των σωματείων.

  • Ήταν εκεί για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους απέναντι στην τρομοκρατία και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς,

  • Ήταν εκεί όταν έκαναν τις απεργίες αλλά και στα δικαστήρια για να την υπερασπιστούν απέναντι στους εργοδότες που προσπάθησαν να τις κηρύξουν παράνομες και καταχρηστικές.

  • Είναι και σήμερα εκεί για να βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις.

  • Θα είναι και αύριο εκεί, γιατί ο συλλογικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές δεν σταματά ποτέ!


Και αυτό είναι το ελπιδοφόρο…….

1 σχόλιο:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ C.P.S. είπε...

eyxaristoyme mesa apo tin kardia mas tin OIYE gia tin anektimiti boithia tis. den theloyme na anaferoyme onomata alla genika ta atoma poy apartizoyn to DS tis einai teleia!
kai pali eyxaristoyme!

Μετρητής