Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η ΣΤΕΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
11-12-2013

«Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους» (Σύνταγμα 1975, Αρ. 21, Παρ. 4).
Οι πλειστηριασμοί αποτελούν τη νέα καθολική επίθεση στη ζωή μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση δύο χρόνια τώρα έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης της την υπεράσπιση της στέγης των εργαζομένων και έχει καταθέσει σαφείς και ολοκληρωμένες προτάσεις .
Όπως φαίνεται, από την 1 Ιανουαρίου του 2014, αίρεται υπό προϋποθέσεις τόσο η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όσο και οποιουδήποτε άλλου ακινήτου, ενώ καταργείται και το όριο προστασίας από πλειστηριασμούς για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.
Οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες όμως, δεν κινδυνεύουν μόνο από τις τράπεζες. Κινδυνεύουν και από το ίδιο το κράτος, μέσω των οφειλών προς το  Δημόσιο. Για παράδειγμα, οι προσωπικές οφειλές προς  τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΕΤΑ) περνούν στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), το οποίο δικαιούται να εισπράττει, μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ακόμα και α’ κατοικίας. Επιπλέον, η επιβολή των «χαρατσιών», καθώς και ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη διατήρηση της ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας για τα ασθενέστερα στρώματα.
Η επίθεση αυτή, που σε πρώτο επίπεδο μοιάζει να αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά, τα οποία θα πολλαπλασιάζονται καθώς θα αυξάνει η ύφεση και η ανεργία, στην πραγματικότητα αφορά όλους και όλες που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται, άρα και όσοι σήμερα δεν έχουν χρέη η πολιτική που επιβάλλει η τρόικα και τα μνημόνια γρήγορα μπορούν να μας κάνουν οφειλέτες.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το εξής: Κυβέρνηση και τρόικα νομοθετούν προς εξυπηρέτηση των ξένων παικτών στην αγορά του real estate, ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, το οποίο στην Ελλάδα υπερβαίνει το 80% και είναι απαγορευτικό για την είσοδο τους στην αγορά.
Είμαστε όλοι υποψήφιοι άστεγοι
Σε αυτή τη συνολική επίθεση απαιτείται μια καθολική αντίσταση από σήμερα, πολύ πριν φτάσουμε στους πλειστηριασμούς και τις εκτελέσεις τους, εκεί που το πρόβλημα εξατομικεύεται και κάτω από το βάρος του, η δυνατότητα αντίδρασης πολλές φορές εκμηδενίζεται. Η απάντησή των πολιτών στην επερχόμενη επίθεση μπορεί και οφείλει να είναι επιθετική και συνολική.
Τα χρέη των νοικοκυριών αλλά και των μικρών επιχειρηματιών είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, της ανεργίας, της εξοντωτικής μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά και των ληστρικών όρων του τραπεζικού δανεισμού. Δε μπορούν να ενοχοποιούνται όσοι πήραν δάνειο για κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών όπως είναι το σπίτι, ειδικά όταν τα οικονομικά τους δεδομένα ήταν διαφορετικά. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι:
-      Η αύξηση των κόκκινων δανείων είναι μια καμπύλη που παρακολουθεί απολύτως την αύξηση της ανεργίας.
-      Μεγάλο μέρος των δανείων έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ οι καταβολές καταλογίζονται στους υπέρογκους τόκους.
-      Ο ελληνικός λαός, με τις οικονομικές θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί, έχει ήδη χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην πράξη έχει καλύψει τις επισφάλειές τους.
Η νέα αυτή αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης των μνημονίων, δε μπορεί και δε θα μείνει αναπάντητη. Για άλλη μια φορά, ΝΔ & ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο παραμένουν στην εξουσία, τόσο πιο αδίστακτοι θα γίνονται απέναντι στα λαϊκά στρώματα και θα παραδίδουν την κοινωνία βορά στις ορέξεις των χρεοκοπημένων τραπεζιτών. Όσο περισσότερο τους επιτρέπουμε να υλοποιούν τις πολιτικές του «σοκ και δέος», τόσο περισσότερο θα μας οδηγούν στην προσωπική και οικογενειακή εξαθλίωση, διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
-        Την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών όπως αυτή ισχύει σήμερα.
-        Τα στεγαστικά δάνεια των ελλήνων πολιτών δεν μπορεί να ανεχτούμε να πουλιούνται σε αδηφάγα funds. Τώρα να απόνομιμοποιηθεί η πώληση των στεγαστικών της Citibank.
-        Την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο δίκαιο για τους δανειολήπτες, ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα, ώστε η αποπληρωμή των οφειλών τους μην αποβαίνει σε καμία περίπτωση  σε βάρος της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.
-        Την επέκταση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, καθώς και προς μεγάλες επιχειρήσεις που παρέχουν ανάλογες κοινωφελείς υπηρεσίες (ιδιωτικοί πάροχοι ρεύματος, τηλεπικοινωνιών κ.λπ.)
-        Μια νέα «σεισάχθεια», δηλαδή την ολοκληρωμένη νομοθετική και πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία θα περιλαμβάνει μερική ή και ολική διαγραφή χρεών, για εκείνους τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν, με συγκεκριμένους κοινωνικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως το διαθέσιμο εισόδημα να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, η ανεργία, η ανικανότητα σε εργασία, η ανατροπή των οικονομικών δεδομένων με μείωση μισθών, διαθεσιμότητες κ.τ.λ.
-         Υπαγωγή, με αντίστοιχες προστατευτικές διατάξεις, για τους μικροεπιχειρηματίες που θεωρούνται έμποροι και σήμερα γίνονται πραγματικά υποχείρια των τραπεζών
-        Τη διαγραφή, με προϋποθέσεις, του μεγαλύτερου μέρους ή και του συνόλου των οφειλών, που αφορούν καταχρηστικούς όρους δανειακών συμβάσεων, ληστρικά-τοκογλυφικά επιτόκια κ.λπ.
-        Τη δραστική μείωση του επιτοκίου των διακανονισμών σε ύψος που να μην υποκρύπτει κερδοσκοπικούς στόχους (επιτόκιο ΕΚΤ συν κάποια έξοδα διαχείρισης).

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ !
Είναι απόλυτη η ανάγκη για τη δημιουργία μαζικών κινημάτων και συλλογικοτήτων που θα αντισταθούν και θα εμποδίσουν κάθε απόπειρα κατάσχεσης και πλειστηριασμού.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα, ειδικά σήμερα, την ανάδειξη αυτής της διεκδίκησης.
Μπορούμε να σταματήσουμε την κυβέρνηση και την τρόικα, τα funds και τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής