Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ & ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΣΕΕ

Πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο συνοδευόμενο από συγκεριμένο πρόγραμμα δράσης και αγωνιστική πρόταση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις Εργασιακές Σχέσεις, το Ασφαλιστικό - Φορολογία κατέθεσε η Αυτόνομη Παρέμβαση ΓΣΕΕ, στην ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στις 1.11.2007.

Με βάση το συγκεκριμένο αυτό σκεπτικό η Α.Π. ψήφισε και την πρόταση για Παννελλαδική Πανεργατική Απεργία, την Τετάρτη 12.12.2007 που θα προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι προτάσεις της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι:
Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2008

Η μάχη της Σύμβασης θα είναι μία δύσκολη υπόθεση και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται άλλος τρόπος διεκδίκησης. Η κυβέρνηση, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιχειρεί τη διαιώνιση της λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους και σηματοδοτεί αντίστοιχες πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα.
Ο άλλος τρόπος διεκδίκησης σημαίνει:
1.Ένα πολύ τολμηρό, σε σχέση με το παρελθόν, πλαίσιο διεκδικήσεων.
2.Διαδικασία ενεργοποίησης των εργαζομένων με αποφάσεις από τα κάτω (συνελεύσεις, ψηφοφορίες) κυρίως όσον αφορά το πλαίσιο διεκδίκησης αλλά και τις μορφές πάλης.
3.Η διεκδίκηση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. να κινηθεί παράλληλα με τις κλαδικές συμβάσεις ώστε να δημιουργείται ευρύτερο μέτωπο.
4.Να αποσαφηνιστεί εξαρχής ο χαρακτήρας αγωνιστικής διεκδίκησης της σύμβασης.
5.Η σύμβαση να είναι μονοετής.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων στα βασικά του σημεία προτείνουμε να είναι το εξής:

1ο. Ο κατώτερος μισθός βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (50% του κατώτερου ευρωπαϊκού, 54% του ελληνικού μέσου μισθού).Βασικό αίτημα η εντός τριετίας εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά τον κατώτερο μισθό που βρίσκεται στα 1250 €.
Συνεπώς διεκδικούμε κατ’ αναλογία και με τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις, ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 860 € από τα 657,89 € που είναι σήμερα ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στα 40 € από τα 29,39 € που είναι σήμερα. Tο ποσό που προβάλλεται μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αύξησης που μπορεί να σηματοδοτεί και το ελάχιστο ποσοστό αυξήσεων στις κλαδικές συμβάσεις και σε ένα διορθωτικό ποσό που θα αφορά μόνο τον κατώτερο μισθό.

2ο. Αύξηση του επιδόματος γάμου στο 15% και χορήγηση επιδομάτων τέκνων στο 7% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 15% για το τρίτο και πλέον. Να μην υπάρχει συμψηφισμός σε περίπτωση που τα καταβαλλόμενα είναι περισσότερα από τα συμβατικώς προβλεπόμενα.

3ο. Προσθήκη 2 τριετιών σε εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους.

4ο. Αύξηση της κανονικής άδειας στις 5 εβδομάδες από τον πρώτο χρόνο και στις 6 εβδομάδες μετά τη 10ετία ανεξαρτήτως εργοδότη. Αύξηση του επιδόματος αδείας στον ένα (1) μισθό.

5ο. Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους εργαζόμενους με χρέωση του εργοδότη.

6ο. Κανονιστική ρύθμιση με βάση την οποία αυτοί που υπογράφουν την σύμβαση θα προβλέψουν μηχανισμό εφαρμογής της, συμπληρωματικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

7ο. Εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων και παροχή όλης της αποζημίωσης χωρίς πλαφόν στην περίπτωση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης.

Στα υπόλοιπα θεσμικά μπορούμε να δούμε θετικά αρκετές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τη νομική υπηρεσία της Γ.Σ.Ε.Ε. Έμφαση χρειάζεται στη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για σταθερή απασχόληση και εργασιακές σχέσεις με χτύπημα των ελαστικοτήτων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

α) Αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
1. Καταβολή όλων των υποχρεώσεων του κράτους και ιδιωτών.
2. Θεσμοθέτηση της κρατικής συμμετοχής κατά 3/9 (10%) του ακαθάριστου μισθού για κάθε εργαζόμενο.
3. Σταδιακή επιστροφή καταληστευθέντων πόρων με χρέωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν από την λεηλασία αυτών των πόρων. Δημιουργία, για τούτο τον λόγο, ειδικού αποθεματικού με ειδική φορολόγηση της υψηλής κερδοφορίας, των χρηματιστηριακών πράξεων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. και άλλων δραστηριοτήτων.
4. Κατάργηση άμεσα της ανασφάλιστης εργασίας.

β) Υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και του αναδιανεμητικού συστήματος. Όχι σε οποιεσδήποτε μορφές που ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του και εισάγουν το ατομικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

γ) Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων 1902, 2084, 3029 οι οποίες μειώνουν συντάξεις και κατηγοριοποιούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

δ) Γενικά όρια ηλικίας με 15ετία. 65 άνδρες και 60 γυναίκες ανεξάρτητα από ημερομηνία ασφάλισης.

ε) Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και 5 ημερομίσθια επικουρική.

στ) Διατήρηση του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης και επέκτασή του στους νέους εργαζόμενους. Υπεράσπιση βαρέων και ανθυγιεινών και αναπηρικών συντάξεων.

ζ) 35ετία χωρίς όριο ηλικίας με πλήρη σύνταξη.

η) Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και επικουρική σύνταξη τουλάχιστον στο 20%.

θ) Όχι στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ακύρωση σχετικών διατάξεων. Εθελοντικές ενοποιήσεις χωρίς συρρίκνωση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πλήρη και σταθερή εργασία με μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα (7ωρο πενθήμερο). Δραστικός περιορισμός ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των νόμων που προβλέπουν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακύρωση μορφών ενοικίασης, Δελτίου παροχής και συμβάσεων έργου σε περίπτωση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας. Επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και διεύρυνση του χρόνου χορήγησης του. Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

1. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών σε παιδεία, υγεία.
2. Να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική απέναντι σε μισθωτούς συνταξιούχους. Αφορολόγητο στα 15000 ευρώ . Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας. Αναδιάταξη και διεύρυνση κλιμακίων. Διεύρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
3. Αλλαγή σχέσης άμεσων – έμμεσων φόρων. Καμία αύξηση του ΦΠΑ. Μείωση ΦΠΑ σε είδη λαϊκής ανάγκης. Μηδενισμό σε ορισμένες κατηγορίες στοιχειωδών αναγκών και προϊόντων. Να μην προχωρήσει η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
4. Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους εργαζόμενους.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Χτύπημα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. Καθιέρωση εργατικού τιμάριθμου, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, εναρμόνιση κατώτερων μισθών με το κατώτερο επίπεδο αμοιβής στην Ευρώπη.

ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Κατάργηση του Ν.3429/05 για τις ΔΕΚΟ. Καμιά διάκριση μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων. Απόκρουση ιδιωτικοποιήσεων. Στήριξη και δημοκρατική αναμόρφωση ενός σύγχρονου δημοσίου τομέα για παροχή φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΠΕΡΓΙΑ

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα με υλικό, καμπάνια, περιοδείες, συσκέψεις η οποία θα εκτυλίσσεται το επόμενο τρίμηνο.

Το βάρος πρέπει να πέσει στις διαδικασίες βάσης που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις μαζικότητας και επιτυχίας στις κινητοποιήσεις. Θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αξιοποίηση απλών μορφών πάλης (διαβήματα, πικετοφορίες, συλλογή υπογραφών, κ.α.).

Επίσης προτείνουμε στις 22 Νοέμβρη συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο κα., και η πρώτη φάση αγώνα να κλιμακώνεται με 24ωρη απεργία στις 13 Δεκέμβρη.

Νέα συνεδρίαση της διοίκησης για απολογισμό και συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αυτονόητο είναι ότι επιμένουμε στη θέση για άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον διάλογο – παρωδία της Κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής