Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Ο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Όπως ήταν περίπου αναμενόμενο, για μια ακόμα φορά και με πρόσχημα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι εργοδότες έθεσαν το ζήτημα της λειτουργίας των Καταστημάτων τις Κυριακές.

Αυτή τη φορά το «γαϊτανάκι» το άνοιξε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ), ο οποίος ζήτησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για δύο (2) Κυριακές κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Β.Δ. 1971) τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο μία (1) Κυριακή, αυτή την 23η Δεκεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι ο ΕΣΑ συναντήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2007 με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (το οποίο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) ζητώντας τη συναίνεσή του για άνοιγμα των καταστημάτων και 2η Κυριακή, «προσφέροντας» σε «αντάλλαγμα» αυξημένη αποζημίωση ή επιπλέον ρεπό.
Ωστόσο ακόμα πιο αξιοσημείωτη είναι η στάση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Είναι αξιοσημείωτη όχι επειδή απέρριψε το αίτημα των εργοδοτών αλλά επειδή ακριβώς συναντήθηκε μαζί τους.

Είναι αξιοσημείωτη επειδή έρχεται σε «καραμπινάτη» αντίθεση! με την κεντρική γραμμή του ΠΑΜΕ ενάντια σε κάθε είδους «κοινωνικό διάλογο», ο οποίος είναι η χειρότερη μορφή «ταξικής συνεργασίας»

Όμως και σε ότι αφορά αυτή -την κατά τα άλλα «αθώα»- συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και «ΠΑΜΕ Εμποροϋπαλλήλων» εγείρονται ορισμένα σοβαρά πολιτικά και συνδικαλιστικά ερωτήματα, που ζητούν άμεση και ειλικρινή απάντηση από τους εργαζόμενους.

Γιατί άραγε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ένα από τα πιο «ταξικά σωματεία – μέλη» του ΠΑΜΕ έχει διαφορετική γραμμή από το ΠΑΜΕ ως προς τον «κοινωνικό διάλογο»;

Γιατί το «ΠΑΜΕ Εμποροϋπαλλήλων» αποδέχεται ως συνδικαλιστική πρακτική ότι τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να προσέρχονται σε διάλογο με τους εργοδότες, ώστε να συζητήσουν ένα αίτημα που αυτοί θέτουν και ιδίως όταν αυτό είναι τόσο εξόφθαλμα αντεργατικό;

Ποιος είναι ο λόγος που το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων αντί να βγάλει μια «ταξική» και άκρως καταγγελτική ανακοίνωση ενάντια στους εργοδότες και το αίτημά τους και να μην προσέλθει στο διάλογο, επέλεξε να συναντηθεί μαζί τους;

Τι να συμβαίνει άραγε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ακολουθεί διαφορετική γραμμή από την κεντρική «ταξική», «αγωνιστική» και «αδούλωτη» στάση του ΠΑΜΕ που λέει όχι στην «Υποταγή» και ναι στην «Ανυπακοή»;

Τι έχει να πει για όλα αυτά η ηγεσία του ΠΑΜΕ; Συμφωνεί με το «ΠΑΜΕ Εμποροϋπαλλήλων»;
Πέρα όμως από τα παραπάνω, εγείρεται ένα ακόμα πιο σοβαρό πολιτικο-συνδικαλιστικό ζήτημα.

Ενώ η Ομοσπονδία, εδώ και χρόνια με αταλάντευτο τρόπο προσπαθεί να «κρατήσει» το θέμα του Ωραρίου των Καταστημάτων ως προς τα ανώτατα όρια του, σε ένα ενιαίο εθνικό Πανελλαδικό πλαίσιο και να μην «σπάσει» αυτό σε επιμέρους αυξημένα απελευθερωμένα τοπικά ωράρια, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων – ΠΑΜΕ, αποδέχεται να παίξει «τον τοπικό κοινωνικό εταίρο - συνομιλητή».
Το να συναντηθεί μαζί τους δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο μάλιστα.
Γίνεται όμως επικίνδυνο από τη στιγμή που στη συνάντηση με τους εργοδότες, δεν «στοιχίζεται» πίσω από τις θέσεις της Ομοσπονδίας (όπως όλα τα σωματεία μέλη της κάνουν) και οι οποίες επανειλημμένως έχουν αποφασιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στα Συνέδριά της και στις ολομέλειες της Διοίκησής της.

Έτσι όμως –είτε το θέλει είτε όχι- ακυρώνει το ενιαίο και πανελλαδικό αγώνα της Ομοσπονδίας και των σωματείων της ενάντια στην απελευθέρωση του Ωραρίου.

Με άλλα λόγια το ΠΑΜΕ «κλείνει το μάτι» στους εργοδότες για «τοπικούς κοινωνικούς διαλόγους» με την Ομοσπονδία εκτός, αδυνατίζοντας έτσι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην απελευθέρωση του Ωραρίου και την Κατάργηση της Κυριακής – Αργίας.

Αυτή είναι η μικροκομματική – μικροπαραταξιακή λογική του ΠΑΜΕ, η οποία λειτουργεί διχαστικά για τους εργαζόμενους και θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα την απομόνωσή του από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής