Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΤΑ: Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου 04-10-2014

Προγραμματισμός δράσης επόμενης περιόδου
Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, μιας και η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την επίθεσή της σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο στόχαστρό της θα είναι:
1. Οι νέες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με την προώθηση νέου μισθολογίου στο δημόσιο και την μη εφαρμογή των ΣΣΕ και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την υπερφορολόγηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη διεύρυνση της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασία, την υψηλή ανεργία και τις νέες ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις, τις παροχές των ταμείων πρόνοιας και τις κύριες συντάξεις.
2. Η επέκταση των απολύσεων, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τη συνέχιση των απολύσεων στο δημόσιο, με την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ιδιαίτερα κοινωνικών και
3. Η επίθεση κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία.
Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη, ότι τα δύσκολα τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός βιώνουν καθημερινά τη φτώχεια και την ανεργία, η ύφεση στην οικονομία συνεχίζεται, τα χαράτσια, οι φόροι και τα κόκκινα δάνεια οδηγούν τους εργαζόμενους και του μικρομεσαίους σε απόγνωση και κινδυνεύει με δήμευση η περιουσία τους.
Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει μνημόνια είναι όλο το αντιλαϊκό-αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τα επόμενα χρόνια, που η διατήρηση και η διαιώνισή τους καταδικάζουν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την εργατική τάξη στην υπερεκμετάλλευση και την ανεργία και τη χώρα μας σε προτεκτοράτο των ισχυρών χωρών της Ευρώπης.
Αυτοί ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ και για το λόγο αυτό η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης, που την εφαρμόζει, παίρνει έναν επείγοντα χαρακτήρα. Το σύνθημα: Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και να συνδεθεί και με τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Οι αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουν, η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και η επαναφορά του εργατικού δικαίου, απαιτούν συγκρούσεις και η πορεία δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.        
Η ανάπτυξη του κινήματος και η κινητοποίηση των εργαζομένων αποτελούν βασικούς παράγοντες για την έκταση και το βάθος των αλλαγών που θα συντελούνται.
Γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε οι συνδικαλιστικές και οι κοινωνικές οργανώσεις να πρωτοστατήσουν παντού, σ’ όλες τις πόλεις και τους δήμους της χώρας, στην συγκρότηση πλατιών λαϊκών επιτροπών και συντονιστικών για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, για την περιφρούρηση των δασών, των παραλιών και της δημόσιας και της λαϊκής ιδιοκτησίας και περιουσίας από την επίθεση υφαρπαγής της από τα μνημονιακά-τροϊκανά κοράκια, της τράπεζες και το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και της συνδικαλιστικής Αριστεράς, αλλά και άλλες δυνάμεις που έχουν έναν αντιμνημονιακό προσανατολισμό, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των εργαζομένων και του λαού από τα κάτω για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και για να τεθεί τέρμα σ’ αυτή την πολιτική.
Αυτό σημαίνει ότι παντού οι δυνάμεις μας, από το σωματείο στο οποίο συμμετέχουν, το εργατικό κέντρο της ΓΣΕΕ ή το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την ομοσπονδία και τη συνομοσπονδία θα πρέπει να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Το συνδικαλιστικό κίνημα την επόμενη πρέπει να προβάλει επιθετικά αιτήματα που να σχετίζονται:
- Με τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις και την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού και των κατώτερων συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα της προ μνημονίων εποχής και την αποτροπή της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση και των νέων μειώσεων που σχεδιάζονται.
- Με την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και της υπογραφής ΣΣΕ.
- Με την αποτροπή της εφαρμογής του συγκριτικού συστήματος της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και της δημιουργίας μόνιμης δεξαμενής απολύσεων και κατάργηση του σχετικού νόμου.
- Με το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων και με την αποτροπή των απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Με την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων (καθηγητές, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, υπουργεία κλπ) από τους μνημονιακούς νόμους και την αποτροπή των 6.500 χιλιάδων νέων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Διευκρινίζουμε με ότι σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουμε τις περιπτώσεις με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, αντίθετα ήμασταν και είμαστε απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.
- Με την επαναλειτουργία εργοστασίων και επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την διεκδίκηση της επανακρατικοποίησης κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
- Με την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.
- Με την διεκδίκηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την κατάργηση της μερικής, δανειζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας και την κατάργηση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.
- Με την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και τη χρονική επέκταση της καταβολής του, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, την δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, με το πάγωμα και τη διαγραφή δανείων και την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου για ρεύμα και νερό.
- Με την ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολογίας και με τη διεκδίκηση ενός φορολογικού συστήματος που θα πληρώσουν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση, το πάγωμα και τη διαγραφή των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα για την αγορά πρώτης κατοικίας, που συνομολογήθηκαν σε άλλες εποχές, με διαφορετικούς μισθούς και με δυνατότητα αποπληρωμής τους.
- Με την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας και της εργατικής περιουσίας από τους πλειστηριασμούς.
- Με την υπεράσπιση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος, τη διεκδίκηση πόρων και την επιστροφή των κλεμμένων διαχρονικά από το κράτος και του κουρέματος από το PSI.
Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πολιτικοποιήσει τα αιτήματά του, να προβάλει το αίτημα της κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, της δημόσιας ιδιοκτησίας και του κοινωνικού έλεγχου του τραπεζικού συστήματος,της παραγωγικής ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ του λαού και του τόπου και να θέσει το αίτημα της ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής και της κυβέρνησης.
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ θα θέσουν παντού πρόταση για δεκαήμερο αγωνιστικών δράσεων και γενική απεργιακή παρέμβαση, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μέσα στον Νοέμβρη, η οποία να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή των ΕΒΕ και επιστημονικών. Ενδεικτικά προτείνεται το διάστημα 8 έως 17/11/2014, με γενική απεργία στις 12/11 και κορύφωση στις 17/11 ημέρα γιορτασμού της επετείου της εξέγερσης του 1973.
Για το σκοπό αυτό έχει αποσταλεί επιστολή της παράταξης σ’ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Καλούνται οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις από τα κάτω για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η θέση του ΠΑΜΕ, το οποίο, ενώ δεν έθεσε, ούτε θέτει θέμα πανεργατικής κινητοποίησης, προχώρησε σε συλλαλητήριο στις 4/10 και το επαναλαμβάνει στις 1/11/2014, αποδυναμώνει τη δυνατότητα μιας πανεργατικής και παλλαϊκής παρέμβασης, που σήμερα είναι αναγκαία.
Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στελεχών της και τις διαφορές που υπάρχουν στη στάση και την τακτική τους σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αποτελούν τροχοπέδη στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, δημιουργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους για το χαρακτήρα της κρίσης στη χώρα μας, αναπαράγουν, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, τον κοινωνικό εταιρισμό και την ταξική συνεργασία.
Κύριο μέλημά τους και ανομολόγητη αγωνία τους είναι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης και η διάσωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Η κατάσταση αυτή στην ηγεσία του σ.κ πρέπει να ανατραπεί και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μαζική ένταξη των εργαζομένων και τη δημιουργία συνδικάτων εκεί που δεν υπάρχουν, την εκκαθάριση των μητρώων των σωματείων.
Επειδή όμως τα πράγματα δεν μπορούν να αφεθούν στο απώτερο μέλλον και επειδή η διατήρηση της σημερινής κατάστασης και ακινησίας στην εσωτερική ζωή των συνδικάτων, θα αναταράξει τις ίδιες χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο τον προβληματισμό μας, στην λήψη μέτρων για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και των ανέργων.
Το ΠΑΜΕ συνεχίζει στην ίδια διαχωριστική - διασπαστική γραμμή του, που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμη και στις γραμμές του, απουσιάζει από την καθημερινή δράση των συνδικάτων και ουσιαστικά «διευκολύνει» την ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην κατάσταση της σημερινής ακινησίας και «σιωπής» απέναντι στη δραματική πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η γραμμή αν και στην προ μνημονίου εποχή ήταν λανθασμένη, αν στα δύο πρώρα χρόνια του μνημονίου προβληματική και αναποτελεσματική σήμερα είναι καταστροφική και γεννά πολλά ερώτημα αν είναι συνειδητή ή όχι επιλογή.
Δεν μπορεί τα πάντα να υποτάσσονται στο στενό κομματικό συμφέρον και να λειτουργεί σήμερα το ΠΑΜΕ «πυροσβεστικά» και σε «χαμηλές» πτύσεις μέσα στα συνδικάτα, επειδή μια ένταση της κοινωνικής κινητικότητας θα επέσπευδε πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές, που μπορεί να έφερναν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Η απαραίτητη συνεργασία με τις αγωνιστικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από το ΠΑΜΕ, θα περνά μέσα από τη σύγκρουση και αντιπαράθεση με τις απόψεις του, που αφορούν κυρίως τα θέματα της δράσεις μέσα από το σ.κ.
Τέλος στη συνεδρίαση του Γ/Σ του ΜΕΤΑ συζητήθηκαν μέτρα για την διεύρυνση της παράταξης και την οργανωτική του συγκρότηση σε κλαδικό και νομαρχιακό επίπεδο, καθώς και η ανάγκη της προώθησης μέσα στα συνδικάτα και στους συνδικαλιστές ενός κώδικα δεοντολογίας, που θα περιφρουρεί τα μέλη και τα στελέχη του, από φαινόμενα παραγοντισμού και θα αναδεικνύει την ανιδιοτελή και αγωνιστική στάση και προσφορά.
Το ΜΕΤΑ συγκροτήθηκε για να ταράξει τα βαλτωμένα συνδικαλιστικά νερά, να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να βαθύνει το αυτόνομο και ταξικό του προσανατολισμό και να αποκαταστήσει τις αξίες, τις αρχές και την εικόνα του εργατικού κινήματος στους εργαζόμενους και την κοινωνία, από τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται από τους αντιπάλους του, αλλά και τις ευθύνες που έχει συσσωρεύσει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Τέλος συγκροτήθηκε επιτροπή επεξεργασίας και τεκμηρίωσης των θέσεων της παράταξης και επιμόρφωσης των συνδικαλιστικών της στελεχών αξιοποιώντας παλιά συνδικαλιστικά στελέχη και επιστήμονες που ασχολούνται με τα εργατικά-συνδικαλιστικά θέματα, καθώς και επιτροπή για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για «Τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας», που θα συζητηθεί σε πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ.
Οκτώβρης 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής