Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΣΕΕ: Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΕΓΣΣΕ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


Ύστερα από μια κινητικότητα παρασκηνίου και κάτω από ένα καθεστώς βιασύνης εντελώς αδικαιολόγητο, από τις εξελίξεις, η πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ αποφάσισε να υπογράψει κατ’ αρχήν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για το 2008 και το 2009.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση εξέφρασε τη ριζική διαφωνία της και θα καταψηφίσει αυτή την επαχθή συμφωνία, διότι είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματός. Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις.
Οι εργαζόμενοι, με αυτή τη σύμβαση, θα παραμείνουν απροστάτευτοι από το κύμα ακρίβειας, που διαρκώς διογκώνεται, ενώ οι εργοδότες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να αυγαταίνουν τα τεράστια κέρδη τους.

Πρόκειται επιεικώς για ολέθριο λάθος της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και από άποψη τακτικής αλλά και από άποψη περιεχομένου.

Από άποψη τακτικής, διότι η πολιτική και η κοινωνική αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί πιέζει αφόρητα κυβέρνηση και εργοδότες, προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα που δεν αξιοποιείται, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας λειτουργεί εκτονωτικά. Σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση έπρεπε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σε βάρος του κεφαλαίου και σε όφελος της εργασίας.

Από άποψη ουσίας είναι απαράδεκτη η συμφωνία, διότι αναφερόμαστε στο κατώτερο μισθό, ο οποίος είναι σε επίπεδα εξαθλίωσης, ο οποίος βρίσκεται στο 54% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μισθού και στο 50% του μέσου μισθού και ο οποίος αφορά κυρίως τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους. Η συμφωνία λοιπόν που δίνει 1 ευρώ την ημέρα στο ημερομίσθιο για το πρώτο εννιάμηνο, 4,45% σε μέσα επίπεδα για το 2008 και 3,66% για το 2009, απλά συντηρεί το επίπεδο φτώχειας στον κατώτερο μισθό.

Επιπλέον, η μη ύπαρξη ρήτρας για την περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού, η παγιοποίηση της χορήγησης αυξήσεων ανά οχτάμηνο και η διετής διάρκεια της σύμβασης, αποτελούν πρόσθετα αρνητικά στοιχεία.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην εγκρίνει αυτή την συμφωνία και να συνεχίσει τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν στην πράξη αυτή τη συμφωνία, μέσα από τις κλαδικές τους Συμβάσεις. Να ανατρέψουν τη λογική του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος επιθυμεί, μάταια βέβαια, να επιβάλει την ταξική ειρήνη, φιλοδοξώντας να παίξει το ρόλο του συνεχιστή του μακαρίτη του Λάσκαρη, ο οποίος ήθελε να καταργήσει.

1 σχόλιο:

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

Η μονογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( ΕΓΣΣΕ) δέχεται οξεία κριτική και εύλογα μάλιστα, όταν η ΓΣΕΕ δεν εκπροσωπεί τους εκατομμύρια εργαζόμενους αλλά μόνο το 10% και είναι επόμενο να προκαλεί με την στάση της την αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η νέα σύμβαση αποτελεί διασυρμό της έννοιας των συλλογικών συμβάσεων.
Η αδυναμία των εργαζομένων λόγω των έντονων οικονομικών πιέσεων από την μια και των πολιτικών εκμετάλλευσης τους από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους κομματικούς μηχανισμούς που τους χρησιμοποιούν ξεδιάντροπα, του οδηγεί να απέχουν από την ενεργό συνδικαλιστική δράση.
Η αδυναμία όμως αυτή, εκλαμβάνεται από τις κομματικές "συνδικαλιστικές" ηγεσίες ως αποδοχή των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται ερήμην τους και κατα συμφωνία τους.
Εκμεταλλεύομαι τους καιρούς και θέλω να προτείνω στην Γενική Συνομοσπονδία μιας και ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης του Δημοψηφίσματος εναντίον του Ασφαλιστικού Νόμου της ΝουΔούλας, να αναλάβει την πρωτοβουλία της δημιουργίας δημοψηφίσματος όλων των απασχολουμένων μισθωτών ( εργατών και υπαλλήλων), ώστε να εκφραστεί η δημόσια συμφωνία ή διαφωνία με την νέα Ε.Σ.Σ.Ε.
Επιμένω να το κάνει η ΓΣΕΕ για λόγους συνδικαλιστικής ηθικής, αλλά θα μπορούσαν να το επιχειρήσουν και οι συνδικαλιστικές ( κομματικά εξαρτημένες) παρατάξεις που διαφώνησαν με την μονογραφή αυτής της σύμβασης.
Η περιβόητη σωρευτική αύξηση της διετίας από το εικονοπλαστικό 12% σε πραγματικούς μισθούς με δεδομένο τον υπαρκτό πληθωρισμό και τον πραγματικό δείκτη καταναλωτή, δεν ξεπερνά το 7,5%
Ας μη κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Ας μην χρησιμοποιούμε την πολιτικάντικη γλώσσα των κομμάτων για να εξωραΐσουμε την βιασύνη μας να κλείσουμε στα γρήγορα την Εθνική Σύμβαση, γιατί δηλώνουμε με τον τρόπο αυτό, πρώτον ότι αντιλαμβανόμαστε την Δημοκρατία και την έκφραση της πλειοψηφίας όπως τα κόμματα εξουσίας στο Κοινοβούλιο και δεύτερο, την αδυναμία μας να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι βάσιμα τους εκπροσωπούμε και ότι έχουμε την εμπιστοσύνη τους.
Δεν αποτελεί άλλωστε η συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και το καλλίτερο δείγμα γραφής που να επιφέρει αύξηση των συνδικαλισμένων εργαζομένων της Χώρας, ούτε και να δημιουργεί την πεποίθηση ότι βάσιμα και αντιπροσωπευτικά εκπροσωπείται η Εργατική Τάξη, της Χώρας μας. Όταν μονοκρατορείται η ΓΣΕΕ απο συνδικαλιστές της "Κοινής Ωφέλεια" πως εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι. Γιατί η επιλογή των συνδικαλιστών που ηγούνται της ΓΣΕΕ δεν είναι απόφαση των εργαζομένων αλλά των Κομμάτων. Επομένως τα κόμματα έχουν ευθύνη για την εκπροσώπιση αλλά και την μονογραφή της νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

ΠΡΟΤΑΣΗ : ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Ή ΟΧΙ ΤΗΣ νέας ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Μετρητής