Ποιοί είμαστε

Τηλ: 210-5239995, 210-5231612, e-mail: p.kyriakoulias@oiye.gr
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι η ταξική,ριζοσπαστική, ανεξάρτητη, αυτόνομη και μαχητική συνιστώσα των εργαζομένων που δρα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α.)

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Να σταθούμε εμπόδιο ανατροπής στην ολική καταστροφή της κοινωνίας και των εργαζομένων

Του Θάνου Βασιλόπουλου*

Η συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου, της Τρόικας και του ΣΕΒ ενάντια και στο τελευταίο οχυρό της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, αυτό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των στοιχείων που την απαρτίζουν, συνιστά την πλέον πρόσφατη επικίνδυνη αλλά και αντιδημοκρατική εξέλιξη, που ξεπερνά κάθε όριο και φαντασία.

Εντάσσεται και αυτή στο συνολικό μνημονιακό νεοφιλελεύθερο σχέδιο της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης των μισθών και των όρων εργασίας, που θα διαμορφωθούν στα επίπεδα μιας τριτοκοσμικής χώρας, αποσυνδέοντας τον μισθό ακόμα και από τον βιοποριστικό του ρόλο.
Μια εσωτερική υποτίμηση, που όχι μόνο παρουσιάζεται ως το δήθεν αναγκαίο φάρμακο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται με τον γνωστό και αισχρά εκβιαστικό τρόπο, ως το προαπαιτούμενο για την αποφυγή της «άτακτης χρεωκοπίας».

Κι όμως είναι το ίδιο το Μνημόνιο στο σύνολό του, μαζί με τους εκφραστές του, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και τους εργαζόμενους στην απόγνωση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην καθημερινή εξαθλίωση.

Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, συστηματική μη καταβολή δεδουλευμένων, εκτεταμένη χρήση της εκ περιτροπής εργασίας, ατομικές και «επιχειρησιακές» συμβάσεις που κουρεύουν ανεξέλεγκτα μισθούς και δικαιώματα: αυτή είναι η καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η αντιπαράθεση των συνδικάτων με κυβέρνηση και εργοδότες δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς όμως να τα εγκαταλείπει, αντίθετα θα πρέπει να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους, στο σύνολο των μνημονιακών πολιτικών.

Οι απεργοί στη Χαλυβουργία, στο Alter, στην 3Ε, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην “Ελευθεροτυπία”, στο “Γερολυμάτος”, στο “Ερρίκος Ντυνάν”, στα τουριστικά γραφεία ταξιδίων, οι 2.000 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν ούτε το δώρο Χριστουγέννων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που είναι στη διαδικασία επίσχεσης εργασίας, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση με επείγοντα χαρακτηριστικά. Τα συνδικάτα τώρα οφείλουν να βρεθούν στη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Η παναττική απεργία των Εργατικών Κέντρων στις 17 Ιανουαρίου και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση και κλιμάκωση των αγώνων στην παραπάνω κατεύθυνση.


* Ο Θάνος Βασιλόπουλος είναι γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής